Naslovna / Korona

Britanski lekari izlečili čoveka koji je 411 dana imao covid 19

Priredio/la: I. V. |19:00 - 04. 11. 2022.

Britanac od 59. godina u decembru 2020. dobio je covid 19 i bio neprestano pozitivan narednih 13 meseci. Lekari su danas saopštili da je izlečen

covid 19 Izlečen Britanac koji je 13 meseci imao covid 19 Foto: Shutterstock

Istraživači iz Velike Britanije izlečili su čoveka od 59 godina koji je 13 meseci ležao u Guy’s & St Thomas’s Hospital u Londonu, odnosno 411 dana imao covid 19 infekciju. Britanski istraživači danas su objavili da su uspeli da izleče ovog pacijenta, koji je bio neprekidno zaražen korona virusom tokom čak 411 dana, odnosno od decembra 2020. do januara 2022. godine. Lečenje je uspešno završeno uz pomoć analize genetskog koda njegovog konkretnog virusa kako bi se pronašao pravi tretman koji bi mu pomogao.

Uporna covid 19 infekcija razlikuje se od drugih

– Perzistentna, uporna covid 19 infekcija, koja se razlikuje od dugih, javlja se kod malog broja pacijenata sa već oslabljenim imunološkim sistemom. Ovi pacijenti mogu da budu  pozitivni mesecima ili čak i godinama i da infekcija uopšte ne prestaje, već „tutnji sve vreme“. Infekcije mogu da predstavljaju ozbiljnu pretnju jer oko polovina pacijenata takođe ima uporne simptome kao što je upala pluća – objasnio je dr Luke Snell, specijalista za zarazne bolesti u Guy’s and St Thomas’ Hospital, i dodao da je još mnogo toga nepoznato o tom stanju.

Izlečeni pacijen imao je transplataciju bubrega i oslabljen imuni sistem

U novoj studiji objavljenoj u časopisu Clinical Infectious Diseases, tim istraživača iz Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust i King’s College London opisuje kako je 59-godišnji muškarac konačno prevazišao infekciju nakon više od 13 meseci. Čovek, koji ima oslabljen imuni sistem zbog transplantacije bubrega, zaražen je covid 19 infekcijom još u decembru 2020.

Kako bi otkrili da li je oboleo od covid 19 više puta ili je to bila jedna uporna infekcija, istraživači su koristili brzu genetsku analizu sa tehnologijom sekvenciranja nanopora. Test, koji može dati rezultate za samo 24 sata, pokazao je da je muškarac imao ranu varijantu B.1, koja je bila dominantna krajem 2020. godine, ali je od tada zamenjena novijim sojevima. Budući da je imao ovu ranu varijantu korona virusa, istraživači su mu dali kombinaciju monoklonskih antitela casirivimab i imdevimab. 

Kao i većina drugih ovakvih tretmana, ni ovi se više ne koristi u širokoj upotrebi jer je neefikasan protiv novijih varijanti virusa kao što je Omikron. Ali, pokazalo se da je tretman bio efikasan za čoveka koji je duže od godina dana nosio jednu od varijanti korona virusa iz ranije faze pandemije.

Najduža covid 19 infekcija trajala je 505 dana

– Nove varijante, koje su sada u porastu u prevalenci otporne su na sva antitela dostupna u Velikoj Britaniji, EU, a sada čak i u SAD – rekao je dr Snell, a istraživači su koristili nekoliko takvih tretmana kako bi u avgustu ove godine pokušali da spasu teško bolesnog 60-godišnjeg muškarca, koji je bio zaražen od aprila. Međutim, nijedan nije uspeo da ga izleči.

Poslednjeg izlečenog pacijenta tim naučnika lečio je antivirusnim tretmanima, koji ranije nisu korišćeni zajedno – paxlovid i remdesivir, a pacijent, koji je bio bez svesti, dobio je tretman preko  nazalne cevi.

– Čudom se očistio od virusa i možda je ovo sada način kako da lečimo ove veoma teške uporne infekcije – rekao je dr Snell, ističući da se ovaj tretman verovatno neće koristiti za normalne slučajeve covid 19 infekcije, podsetivši da je najduža poznata uporna infekcija zabeležena kod muškarca koji je bio 505 dana pozitivan i na kraju je preminuo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo