Medicinski informativni portal
Naslovna / Korona

Gojaznost dovodi u pitanje delotvornost potencijalne vakcine

Priredio/la: P.Ž.
16:53 - 22. 10. 2020.
Izvor: Nature

Istraživanja su pokazala da je visok indeks telesne mase povezan sa težinom oblika covida 19

Gojaznost

Efikasnost vakcine takođe upitna kod gojaznih ljudi Foto: Shutterstock

Još od početka izbijanja epidemije bilo je jasno da gojaznost povećava rizik za nastanak komplikacija izazvanih koronavirusom. Kada je epidemiolog Lin Ksu sa Univerziteta Sun Jat-Sen u Guangdžou u Kini analizirala podatke prvog talasa epidemije u Kini, primetila je obrazac koji se iznova ponavljao u slučaju pacijenata sa težom kliničkom slikom: povećan indeks telesne mase je uvek bio tu i uvek je povezan sa težinom oblika covid 19.

Studije pokazale povećan rizik kod gojaznih osoba

Lin Ksu je u martu predala svoju studiju naučnom časopisu i tada su je urednici pozvali da upozori Svetsku zdravstvenu organizaciju o svojim nalazima. Od tada, studije su stizale iz zemalja širom sveta donoseći isti zaključak: gojazne osobe izložene su većem riziku od fatalnog ishoda kao posledice covid 19 nego oni normalne težine, čak i kada se uzmu u obzir faktori poput dijabetesa i hipertenzije.

Hesus Odžino Sosa-Garcija iz bolnice Medica Sur u Meksiko Sitiju, koja se šest meseci bori protiv epidemije takođe je došao do ovakvih nalaza.

– Svakog dana primamo pacijente. Mnogi od onih koji se javljaju u teškim slučajevima dolaze iz sve veće populacije gojaznih pojedinaca u Meksiku – trenutno 36% odraslih.

On i njegove kolege proverili su statistiku sa početka pandemije koja je već ukazivala na neravnotežu: polovina obolelih koji su primljeni na intenzivnu negu sa teškim oblikom covid 19 bila je gojazna.

Vakcina možda neće biti efikasna za gojazne ljude

On je optimističan i nada se da će uskoro stići vakcina protiv koronavirusa koja će ublažiti  pandemiju. Ali neki istraživači strahuju da vakcina možda neće biti rešenje za gojazne osobe jer je gojaznost povezana sa otupljenim imunološkim odgovorom na covid 19. Vakcine koje već postoje za nekoliko drugih zdravstvenih stanja često ne deluju dobro kod gojaznih ljudi, što sugeriše da vakcina za koronavirus možda neće pružiti toliko zaštite koliko bi istraživači želeli.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend