Naslovna / Lepota

Bore na vratu sprečite uz 4 najdelotvornija sastojka za negu kože

Priredio/la: I. V. |13:00 - 02. 05. 2024.

Kožu vrata najčešće zaboravljamo da negujemo, ali ono što mnogi ne shvataju je da koža na vratu može da bude tanja i čak osetljivija od kože na licu

bore na vratu Tanja koža, kao ona na vratu, ima manje folikula dlake, tako da je sklonija pokazivanju znakova starenja i oštećenja od sunca Foto: Shutterstock

Bore na vratu najčešće se zbog „nebrige“ pojave pre nego što bi trebalo, jer tu delikatnu kožu uglavnom nenamerno zapostavljamo dok pažljivo negujemo lice. Međutim, i taj često zaboravljeni deo telo zahteva redovnu negu, od krema za zaštitu od sunca do preparata sa retinoidima koji se bore protiv znakova starenja.

Bore na vratu izazivaju 4 faktora, ali i „tehnički vrat“

Vrat i gornji deo grudi mogu da budu podjednako podložni borama, promeni boje koe, nadosti, crvenilu i drugim znacima starenja. Možda čak i više, podsećaju dermatolozi. U dnevnoj rutini nege lako je prevideti vrat i dekolte, ali režim nege kože, koji uključuje proizvode koji pomažu u borbi protiv bora na vratu, može da pomogne da naša koža bude zdrava i mlada od ramena nagore.

Dermatolog dr Shilpi Khetarpal sa Cleveland Clinic navodi da poput bora na našem licu, bore na vratu su prirodni deo starenja kože. Bore na vratu uzrokovane su faktorima kao što su:

  • Oštećenje od sunca
  • Pušenje
  • Zagađivači vazduha
  • Zapušene pore.

Takođe, mnogi od nas imaju lošu naviku držanja spuštene glave koja se zove se tehnički vrat (rezultat trošenja vremena dok gledamo u telefon satima tokom dana). Ne samo da tehnički vrat dovodi do stvari kao što su bol u vratu i ukočenost, već može da dovede i do horizontalnih linija, odnosno bora na vratu.

Na vratu je koža tanja pa se bore brže pojavljuju u toj regiji

I dok je nanošenje seruma i krema protiv starenja na lice svakodnevna rutina većina ljudi, vrat često može ostane zanemaren. Ali, ono što mnogi ne shvataju je da koža na našem vratu može da bude tanja i čak osetljivija od kože na licu. Dakle, ta regija može da bude jedno od prvih mesta na telu koje pokazuje znake starenja.

Tanja koža, kao ona na vratu, ima manje folikula dlake, tako da je sklonija pokazivanju znakova starenja i oštećenja od sunca – ističe dermatolog dr Khetarpal i podseća da u industriji lepote postoji više od 100.000 različitih proizvoda koji pomažu da lice ostane bez bora. Mnogi od tih istih preparata mogu da se koriste za smanjenje bora i drugih znakova starenja na vratu.

– Sastojci za negu kože koje preporučujemo za lice slični su onima za vrat i dekolte jer naša koža stari na sličan način. To su područja koja su hronično izložena suncu. Poznato je da određeni sastojci pomažu kod bora, oštećenja od sunca i drugih znakova starenja – i to je slučaj bez obzira da li govorimo o finim linijama koje se javljaju od smeha ili na vratu – objašnjava dr Khetarpal.

Najbolji satojci za negu kože vrata

Dermatolozi ipak naglašavaju da nikad nije kasno da počnemo da brinemo o koži vrata, kao i da je prevencija ključ svega. Bore na vratu, kako kažu, nisu štetne za zdravlje niti su znak da nešto nije u redu sa našom kožom. Ukoliko želite da zaštite kožu na vratu postoje rešenja koja mogu da pomognu kako bi se bore smanjile. U tome će nam pomoći kreme i serumi sa određenim sastojcima.

Lokalni antioksidansi

Dr Khetarpal predlaže korišćenje proizvoda sa lokalnim antioksidansima. Nakon jutarnjeg čišćenja lica i vrata, nanesite lokalni antioksidans na lice, vrat i gornji deo grudi. Izaberite proizvode koji sadrže sastojke poput vitamina C, vitamina E ili ferulne kiseline. Ovi antioksidansi zapravo smanjuju oksidativni stres na koži, ističe dr Khetarpal.

Oksidativni stres je oštećenje ćelija koje se povećava kada je telo preplavljeno slobodnim radikalima. Ovaj stres u koži može da dovede do finih linija, bora i pega od sunca. Antioksidansi pomažu u balansiranju slobodnih radikala i ograničavanju oštećenja. Lokalni antioksidansi se obično prodaju kao serumi ili ulja.

Krema za sunčanje

Ako mislite da nam je krema za sunčanje potrebna samo za dan na plaži, u zabludi ste. Korišćenje kreme za sunčanje svaki dan (da, svaki dan) je neophodno kako bi koža bila „srećna“, zdrava i neoštećena od svetlosti. I ne radi se samo o zaštiti od opekotina od sunca. Sunce emituje i UVA i UVB zrake. UVB zraci izazivaju opekotine od sunca – pečenje, crvenilo, zatezanje, svrab i bol i deluju na površini kože. UVA zraci čine najveći udeo zraka koji do čoveka, prodiru u dublje slojeve kože i imaju kumulativno dejstvo. Razaraju DNK, stvaraju slobodne radikale koji mogu da budu razlog za stvaranje mutirane, maligne ćelije melanoma. Takođe oni utiču na starenje kože, stvaranje katarakte.

Retinoidi

Retinoidi, koji su inače derivat vitamina A, mogu da se nađu u lokalnim proizvodima za negu kože koji stimulišu kolagen. Pripada noćnom režimu nege lica, i koristi se u vidu uljanih seruma sa odrešenim procentom retinola. Dermatolozi ističu da je za negu bora na vratu potrebno smanjiti taj procenat retinola i koristiti slabiji preparata zato što vrat ima manje lojnih žlezda i može da bude  podložniji suvoći i iritaciji. Negu kože vrata počnite sa retinolom manje jačine nekoliko nedelja, primenjujući ga kao deo noćne rutine svaki drugi dan. Ako ne primetite nikakve negativne efekte, kao što su iritacija, peckanje ili crvenilo, možete da pokušate da pojačate procenat retinola u preparatu. Koristite retinoide nakon čišćenja lica i vrata uveče. Nakon toga nanesite noćnu hidratantnu kremu.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je hidratantni sastojak koji je uobičajen u hidratantnim kremama ili kao samostalni serum. Kada se koristi lokalno, hijaluronska kiselina može da učini kožu hidriranom jer se bori protiv suvoće i pomaže u obnavljanju kožne barijere i hidrataciji kože. Hijaluronska kiselina se može nanositi ujutro i uveče kako bi se smanjile bore na vratu, licu i grudima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo