Naslovna / Lepota

Alergija na kozmetičke proizvode: Koji sastojci najčešće iritiraju kožu?

Priredio/la: I. V. |15:30 - 02. 05. 2024.

Čak i ako nemamo ni jednu od poznatih alergija, svako od nas može iznenada da razvije alergijsku reakciju poznatu kao kontaktni dermatitis

alergija na kozmetičke preparate Svako od nas može iznenada da razvije alergijsku reakciju poznatu kao kontaktni dermatitis Foto: Shutterstock

Alergija na kozmetičke proizvode vremenom može da se razvije čak i kada osoba nije alergična ni na kakve sastojke. Iako su nam kupatila i noćni stočići prepuni kozmetike istina je da vrlo mali broj ljudi zaista razmišlja o sastojcima preparata za nagu kože. Međutim, kada se iznenada pojavi crveni osip na koži, to nam bude neka vrsta opomene da se pozabavimo šta to tačno stavljamo na nju, a što joj baš smeta i iritira je.

Kako se manifestuje alergija na kozmetičke proizvode?

Čak i ako nemamo poznate alergije – na polen, prašinu, voće, orašaste plodove… i nismo osoba sa osetljivom kožom, možemo da doživimo neke ozbiljno neprijatne nuspojave za koje mislimo da ih se nikada nećemo rešiti. Alergolog dr Sandra Hong sa Cleveland Clinic objašnjava zašto neko može iznenada da razvije alergijsku reakciju poznatu kao kontaktni dermatitis. 

Nije lako otkriti na šta sve čovek može da bude alregičan i na koje supstance koža reaguje sve dok se ne doživi problem – a čak i tada, nije uvek lako suziti mogućnost koji proizvodi su izazvali reakciju kože. Alergijski kontaktni dermatitis je svrab, crveni osip koji se razvija kada koža dođe u kontakt sa supstancom (alergenom) koju telo ne voli. Osip na koži može da bude u vidu:

  • Plikova
  • Bolnog osipa
  • Isušene kože
  • Koža prekrivena flekama i osipom
  • Fleke koje se perutaju
  • Natečena koža.

Ako je nova krema alergen – alergija na kozmetičke proizvode može da se javi tek za nedelju dana

Važno je reći da se kontaktni dermatitis ne pojavljuje uvek odmah – posebno kada se koristi novi proizvod. Nakon što ste bili izloženi alergenu (ili, u slučaju proizvoda za negu kože, nakon što ste ga naneli na kožu), može da prođe nekoliko dana da se razvije osip koji svrbi. To znači da ako ste prošle nedelje isprobali novu hidratantnu kremu i od tada ste je koristili bez problema, ona bi i dalje mogla da bude razlog osipa koji se danas pojavio.

– Ali, kako vreme prolazi, svaki put kada je vaša koža u kontaktu sa tim alergenom, osip će se pojaviti još brže. To postaje sve češća i brža pojava – ističe dr Hong.

Koji su najčešći alergeni u proizvodima za negu kože?

Postoji niz alergena za koje se zna da izazivaju kontaktni dermatitis a koji se često nalaze u proizvodima za negu kože.

Mešavina mirisa: Ovaj termin se odnosi na specifične supstance koje se dodaju proizvodima da bi bolje mirisale – ali one su često glavni izvor kontaktne alergije.
Balzam iz Perua ili Myroxylon pereirae resin: Ova smola drveta (poznata i kao smola Myroxylon pereirae resin) može mirisati na cimet ili vanilu. Nalazi se u nekim kozmetičkim proizvodima, parfemima, kremama i mastima.
Euxyl K400: Ovaj konzervans je kombinacija dva hemijska jedinjenja, metildibromoglutaronitrila i fenoksietanola. Nalazi se u mnogim losionima i kremama za sunčanje.
Propylene glycol: Ovaj konzervans pomaže da se produži rok trajanja proizvoda kao što su losioni, kreme za brijanje i još mnogo toga.
Cinnamic aldehyde: Kao što mu ime kaže, ovaj sastojak potiče od cimeta. Nalazi se u proizvodima koji mirišu na cimet, kao i u proizvodima koji mirišu na badem, kajsiju i puter. Takođe je deo mešavina mirisa.

Dermatolozi naglašavaju da samo zato što je proizvod označen kao „prirodni“ ili „organski“ ne znači da je nužno bezbedan zanvašu kožu. Mnoga ulja, minerali i drugi sastojci jesu prirodni, što možda znači da su bezbedni, kaže dr Hong, ali lako možemo da razvijemo alergije na te vrste proizvoda.

Šta uraditi kada se pojavi alergija na kozmetički proizvod?

Kada dobijete alergijsku reakcija prvo je potrebno identifikovati uzrok – problematični proizvod. To znači da bi trebalo da napravite spisak proizvoda koje ste nedavno koristili, čak i samo da ste ga jednom probali. 

– U stvari, trebalo bi da se prisetite koje ste nove proizvode počeli da koristite a koje koristite samo povremeno, ne stalno – savetuje dermatolog dr Sandra Hong.

Ako možete da suzite listu i odmah locirate o kom proizvodu je reč odmah ga isključite iz režima nege i nemojte ga ponovo nanositi na kožu. Što se tiče lečenja samog osipa, dr Hong napominje da postoji nekoliko opcija. Oralni antihistaminik može da pomogne i ublaži svarb, a može se probati i lokalni steroid kako bi ublažili svrab.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo