Naslovna / Lepota

Šta je glikacija? Mora da je nešto loše, čim nam zbog nje strada koža

Piše: eKlinika|5:00 - 17. 09. 2020.

Šećer dokazano loše utiče na naš ten upravo zbog fenomena glikacije, E-klinika savetuje kako da je prepoznate i umanjite njene efekte

Koža stari zbog šećera Foto: Shutterstock

Znamo odavno da je šećer slatki neprijatelj našeg organizma koji nam dodaje kilograme, ali je i više od toga. Zahvaljujući njemu, i koža nam stari, dobijamo bore i žućkasti ten. Svemu tome doprinosi fenomen glikacije.

Šta je glikacija

Kad unosite hranu, organizam metaboliše ugljene hidrate u šećere kao što su glukoza ili fruktoza. Onda te šećere koristi da proizvodi energiju. Međutim, u nekim situacijama ti nusprodukti metabolizma se ne izbacuju skroz, već se vezuju za proteine na neprirodan način i tako stvaraju štetne nove molekule koji se zovu AGE (od engl. advanced glycation end products). Proces njihovog stvaranja naziva se glikacija i, smatra se, ona ubrzava starenje kože. Glukoza hvata vlakna kolagena i elastina, koja se pretvaraju u glikacijske proteine. Narušava se kvalitet ovih vlakana i oštećuje ekstracelularni matriks. Koža gubi elastičnost, nastaju bore, a ten postaje neujednačen.

„S napretkom u metodama proučavanja ishrane i fiziologije kože, ubeđen sam da ćemo otkriti i druga po kožu štetna jedinjenja koja su produkt hrane, a ne eliminišu se prirodnim putem“, kaže dr Filip Aluš, internista i specijalista holističkog pristupa nezi kože čistim sastojcima.

Kako utiče na kožu

Najranjiviji proteini koji oštećuju AGE molekuli su kolagen (koji koži daje čvrstinu) i elastin (koji pomaže koži da se vrati na mesto nakon što se rastegne). Rezultat njihovog oštećenja ogleda se u pojavi:

* fleka

* finih linija i bora

* žućkastog tena

* tena nalik vosku

* tanke kože

* upalnih procesa

Posle 20. godine života stepen glikacije kolagena povećava se za otprilike 4% svake godine, da bi do 80. godine dostigao skoro 50%. Štetni molekuli AGE, osim što uništavaju kolagen i elastin, deaktiviraju prirodni odbrambeni antioksidantivni sistem organizma, ostavljajući kožu ranjivijom na spoljašnje agresore kao što su duvanski dim ili UV zraci, koji su glavni uzročnici starenja.

Glikacija dovodi do pojave bora Foto: Shutterstock

Kako da je ublažite

Iako je ne možete u potpunosti zaustaviti, glikaciju možete umanjiti. Pođite od činjenice da što je više glukoze u krvi, više je i šanse da se proizvode štetni molekuli AGE. Dakle, evo šta možete da uradite:

Odreknite se slatkiša

Šećer je poznati izazivač zapaljenskih procesa u ćelijama, stvara štetne molekule AGE i ubrzava proces starenja. Ipak, nije tako jednostavno skroz se odreći šećera, i ne treba. Kad ga u krvi ima u granicama normale, šećer je u suštini pokretačko gorivo ćelijama, izvor energije za metaboličke procese.

Posle 20. godine života stepen glikacije kolagena povećava se za otprilike 4% svake godine

Da ne bi postao štetan po zdravlje, smanjen unos namirnica koje sadrže dosta šećera će pomoći, kao i hrana sa niskim glikemijskim indeksom, za koju je potrebno duže vreme da se vari i koja ne izaziva nagle skokove šećera u krvi. Dakle, umesto hleba od belog brašna, belog pirinča ili krompira, pređite na brašno od celog zrna žitarica, semenke, jogurt, bobičasto voće.

Ne preterujte sa roštiljem

Glikacija je proces koji se svakodnevno odigrava tokom termičke obrade hrane. Jesti prepečen komad mesa sa aspekta toksičnosti praktično je isto kao popušiti 1.000 cigareta. Stoga izbegavajte prepečeno meso sa roštilja jer se i tom prilikom stvaraju molekuli AGE u hrani čak i pre nego što ih pojedete. Savet je da pre roštiljanja meso marinirate i da ga uvek malo duže spremate na nižoj temperaturi. Tokom kuvanja dolazi do reakcije između šećera i proteina iz hrane, koji formiraju AGE – krajnje produkte glikacije.

Koristite UV zaštitu Foto: Shutterstock

Uvek štitite kožu od UV zraka

Izlaganje kože UV zracima takođe povećava proizvodnju molekula AGE. Zato nikad ne izlazite napolje bez zaštite. Najoptimalniji su proizvodi sa faktorom 25 koji ujedno štiti epiderm i od UVA, UVB i infracrvenih zraka.

Pojačajte unos antioksidanata i vitamina B grupe

Moćne antioksidante koji će vam pomoći u usporavanju procesa glikacije možete uneti hranom bogatom antioksidantima, a za vitamin B1 i B6 preporučena dnevna doza je najmanje 1 mg.

Koristite proizvode koji umanjuju glikaciju

„Postoje proizvodi koji ovaj proces rešavaju tako što su u njih dodati sastojci, poput ekstrakta mimoze, koji imaju afinitet da se vezuju za glukozu, pa ona nije fokusirana na to da se vezuje za kolagen i elastin, koji pak mogu da igraju svoju ulogu u dermu i zadrže integritet. U slučaju da je reakcija već počela, postoji sastojak karcinin, koji zamenjuje kolagen ili elastin koji je glukoza vezala i tako oslobađa ova vlakna koja je šećer uhvatio u klopku“, objašnjava Jasna Obradović, kozmetičar sa višegodišnjim iskustvom u tretiranju ovog problema.

Takvi sastojci, dodaje ona, štite ćelije i tkiva od novih napada šećera, ublažavaju dublje i pliće bore, poboljšavaju čvrstoću kože i vraćaju joj prirodnu blistavost.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo