Medicinski informativni portal
Naslovna / Lepota

Rozacea može da se ublaži promenom navika u ishrani. Probajte!

Priredio/la: V. M. B.
8:00 - 07. 11. 2020.

Hronično upalno stanje kože koje se karakteriše pojačanim crvenilom, najčešće se javlja od 30. do 50. godine života, tri puta češće kod žena nego muškaraca

devojka sa rozaceom na licu

Prvi znak rozacee je povremeno crvenilo kože Foto: Shutterstock

Ako vam se lice crveni, tačnije obrazi, brada, čelo ili nos, imate jasno izražene i sitne bubuljice, po svemu sudeći ste u grupi od 40 miliona ljudi u svetu koji pate od hronične bolesti kože koja se naziva rozacea.

Istraživanja kažu da se prvi znaci rozacee najčešće javljaju od 30. do 50. godine života, tri puta češće kod žena nego muškaraca, a izgleda da su u tesnoj vezi sa savremenim načinom života. Kad pomislimo koliko hormona uz hranu unesemo u organizam, stres koji svakodnevno trpimo, koliko izlažemo naš najveći organ zagađenju, štetnim UV zracima, i ne čudi podatak da više od 50% žena u poznijim godinama pati od pojave akni i rozacee.

Šta je rozacea

Rozacea je hronično upalno stanje kože koje se karakteriše pojačanim crvenilom i, u svom krajnje složenom obliku, kuperozom. Reč je o poremećaju cirkulacije, naročito pojačanom protoku krvi kroz gornji dermis. Najčešće se javlja na mestima gde su krvni sudovi bliži površini, na obrazima, nosu i čelu, ali može da zahvati i kožu na grudima, ušima, glavi i vratu.

Više od 50 odsto žena u poznijim godinama pati od pojave akni i rozacee

Može da se pojavi kod bilo kog tipa kože, ali je češća kod žena svetle puti i nešto izraženijeg rada lojnih žlezda.

Kako se prepoznaje

Prvi znak rozacee u ranom stadijumu jeste crvenilo kože koje se povremeno javlja i nestaje. U drugoj fazi javljaju se crvenilo i proširena kapilarna mreža, čest i tipično prolongiran osećaj toplote i peckanja. Treću fazu prate promene koje podsećaju na bubuljice sa crvenilom i otocima. Za četvrtu fazu tipične su tzv. fimatozne promene – kada se javljaju zadebljanja na koži najčešće nosa, zatim brade, čela ređe.

Postoji i rosacea ocularis, kada su crvenilom i iritacijama zahvaćeni kapci i oči.

Šta je izaziva

Uzrok nastanka nije sasvim jasan. Postoje mnoge teorije, od već pomenutih poremećaja na krvnim sudovima, preko genetike, do određenih bakterija iz digestivnog trakta. Osim toga, kao što smo već pomenuli, kao mogući uzroci smatraju se hormonske promene, izlaganje suncu, UVA/ UVB zračenje, kafa, šećer, alkohol, začinjena hrana, stres, kupanje, para, temperaturne promene, iznenadne jake emocije…

Kako umanjiti crvenilo

Ne postoji magični lek za rozaceu. Koriste se specijalni preparati u vidu kremova, gelova ili losiona koji se nanose na lice prema preporuci dermatologa. U određenim slučajevima se piju antibiotici, ali treba dosta strpljenja da bi se postigli željeni efekti.

Međutim, koliko rozaceu treba tretirati spolja, toliko treba paziti i na to šta se unosi od hrane. Najnovija istraživanja pokazuju da alkalizacija tela hranom može umanjiti simptome upale nakon tri meseca.

Žućkasti tonovi korektora najbolje prekrivaju crvenilo kože, ali je savet da se puderi i korektori ne nanose kad je koža mnogo upaljena niti kada su prisutne bubuljice.

devojka stavlja kremu na lice i sunča se

Koristite UV zaštitu tokom cele godine Foto: Shutterstock

Šta da radite

  1. Nanosite hladne proizvode na kožu, naročito maske, serume i kreme jer ćete hladiti upaljena mesta i krvni sudovi će se skupljati. Iz istog razloga se umivajte isključivo hladnom vodom.
  2. Jedite celer, ili pravite sveže ceđen sok od njega, koji je bogat luteolinom, prirodnim antiinflamatornim sastojkom, kao i vitaminom K, koji pomaže koži da očuva čvrstoću.
  3. Jedite ananas, jer sadrži bromelain, enzim za varenje proteina, a koji reguliše problem sa varenjem.
  4. Ne izlazite napolje bez UV zaštite, cele godine.
  5. Smanjite stres koliko je to moguće. Nađite nešto što će vam vratiti balans u život nakon stresnog dana.

Šta da izbegavate

Izbegavajte ekstremno niske ili visoke temperature, koje pogoršavaju stanje. Koža će vam verovatno reagovati i na paru iz toplog kupatila ili na hladnoću zimi, kada je najbolje da je štitite šalom. Parfeme i proizvode za negu koji sadrže jake sastojke izbacite iz upotrebe. Nikad ne koristite pilinge sa sitnim česticama koji praktično fizički gule kože. Nisu preporučljivi začinjena hrana, kafa, cigarete, alkoholna pića, a naročito crveno vino, zbog tanina.

Savet plus!

Vežbanje je uvek zdravo, ali u ovom slučaju trudite se da vežbate u klimatizovanom prostoru, nemojte dozvoliti da se pregrejete i stalno se hidrirajte.

Sunčanje nam daje vitamin D i druge benefite, ali kod rozacee samo pojača simptome.

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend