Naslovna / Lepota

Dr Andrea Cvijetinović: Šta je bolje, hijaluronski fileri ili biopolimer?

17:00 - 18. 10. 2020.
Dr Andrea Cvijetinović, specijalizant plastične hirurgije

Dr Andrea Cvjetinović već tokom kliničkog staža ulazi u svet estetske medicine, nakon čega završava akreditovane edukacije iz ove oblasti. Članica je udruženja SESIAM.

Efekat hijaluronskih filera traje do godinu dana, a efekat biopolimera je trajan. Pa zašto onda  lekari prednost daju hijaluronskim filerima? Da li je reč o novcu ili stručnjaci ipak misle na naše zdravlje?

Kada poželite korekciju usana, prvo što treba da uradite jeste da saznate sve o materijalima koji se koriste u te svrhe kao što su hijaluronski fileri i biopolimer. Efekat hijaluronskih filera traje šest meseci do godinu dana, a efekat biopolimera je trajan. Pitate se onda zašto lekari nedvosmisleno prednost daju hijaluronskim filerima? Da li su hijaluronski fileri za njih samo veći izvor zarade ili postoje medicinski razlozi za takav stav?

Hijaluron je bezbedniji od biopolimera Foto: Shutterstock

Hijaluron je prirodan, biopolimer je kancerogen

Hajde prvo da razjasnimo šta je hijaluronski filer, a šta biopolimer. Hijaluronska kiselina, kao osnovni sastojak filera, predstavlja komponentu međućelijske tečnosti koja se prirodno nalazi u našem organizmu. Odlikuje je visoka sposobnost vezivanja i zadržavanja vode. Dakle, hijaluronska kiselina za nas nije strano telo. Međutim, posle 25. godine dolazi do smanjene produkcije hijaluronske kiseline, što dovodi do pojave prvih znakova starenja. To se vidi i na usnama, koje vremenom gube volumen, boju i konture.
Biopolimer je filer izgrađen od tečnog silikona. A da li znate šta je zapravo silikon?
Da ne ulazimo u hemijski sastav – reći ćemo samo da silikon zbog velike sposobnosti modifikacije ima široku rasprostranjenost i da se koristi u građevini, elektronici, proizvodnji hemikalija, izradi nakita… Takođe, biopolimer ima kancerogeni potencijal. Pa da li je to materijal koji želite da ubacite u svoje usne?

Skoro niko nije stručan za aplikaciju biopolimera

Kada ste izabrali filer, važno je da znate ko vam izvodi proceduru. Aplikovanje hijaluronskog filera predstavlja bezbednu metodu u estetskoj medicini, ali samo ako je izvodi lekar u sterilnim uslovima. Zašto je to bitno?
Iako bezbedna, ova procedura je invazivna, ulazi se iglom ili kanilom ispod kože i zato je važno dobro poznavanje anatomije lica kako ne bi došlo do komplikacija. Kada govorimo o biopolimeru, treba znati da je kod nas malo ko edukovan za izvođenje ove procedure.

Biopolimer deformiše usne, Foto: Shutterstock

Hijaluron ne izaziva ozbiljne komplikacije

Hijaluronski filer je biorazgradiv i organizam ga vremenom apsorbuje. Kada se ubrizga, dolazi do blagog zapaljenja tkiva, što stimuliše stvaranje male količine novog vezivnog tkiva u usnama. Ovaj proces produžava efekat filera, mada, upravo zbog biorazgradivosti, efekti traju najviše godinu dana.
Biopolimer, sa druge strane, nije razgradiv. Jednom aplikovan filer ostaje u usnama zauvek. Mnogima to deluje pozitivno, jer samo jednim relativno jeftinijim tretmanom dobijate željeni i trajni rezultat. Ali, da li je to baš tako?
Najveće komplikacije koje se mogu javiti nakon injektovanja hijaluronskog filera su modrice i otoci, koji prolaze za najviše tri-četiri dana. Kad je o biopolimeru reč, pacijentkinje se obično žale na bubrenje usana, stvrdnjavanje materijala, pojavu grudvica, kesica, asimetrije, deformiteta…

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo