Naslovna / Lepota

Šta sve treba da znate o preparatima za zaštitu od sunca i kako izabrati najbolji

Priredio/la: I. V.|15:00 - 24. 06. 2021.

Dermatolozi često kažu da je najbolje sredstvo za sunčanje ono koje ćete zaista redovno koristiti, evo šta znače oznake na ambalaži

krema za zaštitu od sunca- SPF- zaštitini faktor Koristite kremu za sunčanje širokog spektra koja štiti i od UVA i od UVB zraka Foto: Shutterstock

Kada čovek provodi predugo vremena na suncu verovatno će na kraju imati oštećenja od sunca poput opekotina, bora i staračkih pega. Mađutim, prava zaštita može da spreči pojavu tamnig fleka na koži i zaštiti je od nastanka kancera. Čak vam može pomoći da koža zaceli, ukoliko ste već „izgoreli“. Pa, kako znati koji je najbolji preparat za zaštitu od sunca i kako izabrati pravi?

Najefektniji saveti o zaštiti od sunca

Postoji nekoliko osnovnih pravila kojih bi trebalo da se pridržavate kako biste održali kožu zdravom i zaštićenom od sunčevih zraka:

1. Koristite kremu za sunčanje širokog spektra koja štiti i od UVA i od UVB zraka svakog dana u godini. Trebalo bi da ima zaštitini faktor SPF najmanje 30. Nanesite ga „velikodušno“, ne štedite već se dobro namažite. I ne zaboravite da namažaze i lice i vrat i grudi, a ne samo ruke, noge i stomak.
2. Ograničite vreme boravka na suncu između 10 i 16 sati, jer u to vreme su UVB zraci najjači.
3. Ponovo nanesite kremu za sunčanje najmanje svakih 80 minuta, a češće puno plivate ili se mnogo znojite.
4. Nosite šešir širokog oboda, sunčane naočare širokog spektra koje blokiraju UVA i UVB zrake i odeću koja prekriva kožu najizloženiju suncu.

Sve što treba da znate o kremi za sunčanje

Postoje različite vrste krema za sunčanje, sa različitim sastojcima i nivoima zaštite. Dermatolozi često kažu da je najbolje sredstvo za sunčanje ono koje ćete zaista koristiti. Evo šta znače oznake na preparatima za zaštitu:

Široki spektar: To znači da proizvod pomaže u filtriranju dve vrste sunčeve svetlosti – UVA, koja uzrokuje oštećenja poput finih linija i bora i može dovesti do raka kože, i UVB, koji uzrokuje opekotine, a može dovesti i do raka kože. Ovaj izraz treba da bude na etiketi bilo koje kreme za sunčanje koju koristite.
Otporan na vodu: Zaštitne kreme sa ovim navodom na etiketi delovaće 40 do 80 minuta nakon što izađete iz vode. Svaki proizvod ima svoj nivo vodootpornosti, pa pročitajte nalepnice i sledite uputstva koliko često ih treba nanositi.
SPF: Ovo je oznaka koliko dobro proizvod filtrira UVB zrake. Što je veći SPF(zaštitni faktor), to više zaštite nudi od opekotina. Bez obzira koji SPF koristite, morate ga stavljati najmanje na svaka 2 sata.
Maramice, puderi i sprejevi: Američka agencija za hranu i lekove FDA  još uvek nije odlučila da li su maramice, puderi, sredstva za čišćenje tela i šamponi koji sadrže u svojoj formuli kremu za sunčanje uopšte efikasni, pa su  tradicionalni losioni, kreme i ulja za sunčanje ipak najbolji izbor. Što se tiče sprejeva, neki naučnici misle da bi, ako ih udišete dok prskate, moglo biti rizično. FDA takođe razmatra to pitanje. Ali, ne morate da ih prskate po licu da biste ih koristili. Pokušajte prvo da naprskate ove proizvode u ruke, a zatim ih nanesete po licu i telu kako biste bili sigurni da ste dovoljno stavili.
Sastojci za zaštitu od sunca: FDA je odobrila 17 aktivnih sastojaka za upotrebu u kremama za sunčanje. Tokom godina neke grupe pokreću pitanja o sigurnosti nekoliko uobičajenih sastojaka, poput oxibenzona. Ali Američka akademija za dermatologiju kaže da sprečavanje opekotina od sunca i raka kože nadmašuje svaku nedokazanu brigu o tim zdravstvenim opasnostima. Fondacija za rak kože takođe navodi da su sastojci bezbedni i efikasni kada ih koristite prema uputstvima.
Ko treba da koristi: Svi stariji od 6 meseci treba da koriste preparat za sunčanje. Senka, hlad i odeća su najbolji načini za zaštitu beba od sunca.
Rok upotrebe: Potražite rok upotrebe na ambalaži proizvoda. Ako ga nemaju, označite mesec i godinu kupovine i bacite ga nakon 3 godine. FDA zahteva da sve kreme za sunčanje budu delotvorne bar toliko dugo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo