Medicinski informativni portal
Naslovna / Lepota

Kako sunčanje menja našu kožu? Jedna dobra stvar će vas baš iznenaditi

22:30 - 28. 08. 2020.

Umereno izlaganje suncu je dobro za kosti, blagotvorno utiče na psihu i opušta nas, a uz to uništava bakterije sa površine kože

Sunce neutrališe bakterije sa površine kože Foto: Shutterstock

Piše: Iva Pavlović

Sigurno se i vama dogodilo da nekoliko puta izgorite na suncu. Nedovoljno visok zaštitni faktor u kremi za sunčanje, prekomerno izlaganje sunčevom zračenju u nepovoljnom intervalu u toku dana, svetliji i osetljiviji ten ili uzimanje fotosenzitivnih preparata i – promene su tu. One mogu biti potpuno bezazlene poput sitnih pega ili pigmentacija pa sve do svraba, crvenila ili ljuštenja kože. Čini se da sve ove posledice sunčanja brzo zaboravljamo, ali naša koža ih pamti.

Deluje antibakterijski

Retki su oni koji ne uživaju u blagodetima sunčevih zraka. Osim što je sunčanje neophodno u procesu sinteze vitamina D koji potpomaže čvrstinu i zdravlje naših kostiju, umereno izlaganje sunčevom zračenju blagotvorno utiče i na psihu i relaksaciju naših umnih funkcija. Deluje antibakterijski neutrališući bakterije sa površine naše kože. Pritom, doprinosi estetskom momentu lepog, preplanulog i zdravijeg tena. Na osunčanoj koži kapilari se manje primećuju, a svaka nepravilnost u vidu proširenih pora ili akni, biva zamaskirana predivnim, zagasitim sjajem. Pa kako onda odoleti ovom omiljenom ritualu lepote?

Povećava rizik od melanoma

Kao što doprinosi pozitivnom efektu na naše zdravlje, sunčanje takođe predstavlja i potencijalni okidač za brojne patološke promene na našoj koži od kojih je ona najopasnija – melanom. Kao najagresivnija kancerogena kožna promena, melanom se može razviti ili iz već postojećeg mladeža ili na potpuno intaktnoj, normalnoj koži. Predispozicije u vidu porodične anamneze ove bolesti, svetlog tena i brojnih urođenih nevusa jesu bitan, ali ne i odlučujući faktor u tome ko je najugroženiji i ko može razviti ovo opasno oboljenje kao posledicu prekomernog izlaganja sunčanju.

Solarijum nikako!

Dugo se polemisalo o značaju solarijuma kao faktora koji doprinosi većoj incidenci razvoja melanoma pa stoga danas znamo da izolovano UVA zračenje karakteristično za solarijum, zbog svoje najduže talasne dužine, najdublje i prodire u kožu izazivajući trenutno tamnjenje, prevremeno starenje, dehidrataciju, pojavu bora I potencijalni razvoj najagresivnijeg raka kože. U toku sunčanja kao prirodnijeg načina za sticanje preplanulog tena, naša koža prima UV zrake različitih talasnih dužina (UVA, UVB I UVC) pa zadržava svoju sposobnost da kombinuje različite UV zrake menjajući svoju boju postepenije i umerenije. Na taj način, zadržava se i vreme koje je koži neophodno da se obnovi, prilagodi i odmori od uticaja sunčevog zračenja.

Sigurno se sada pitate – gde je onda sredina u želji da izgledamo lepo ali sačuvamo zdravlje naše kože?

Kad se sunčate, treba da pijete puno vode

Preventivnim nanošenjem preparata sa zaštitnim faktorom 30 ili više, čuvamo mladost svoje kože za godine koje tek slede. U toku sunčanja, neophodno je i unošenje veće količine tečnosti i elektrolita kako bi se nadoknadila količina vitamina koja se gubi u toku znojenja i izlaganja suncu. Bitno je napomenuti i da u letnjim mesecima treba izbegavati neke nutrijente koji, zbog svog sastava, mogu povećati fotosenzitivnost. To su čajevi ili preparati na bazi kantariona. Kantarion u toku letnjih meseci neminovno dovodi do pojave fleka i crvenila kože. Takođe, zaštita lica u vidu šešira sačuvaće i vaše zdravlje i doneti neki novi modni momenat u mesecima kada svi želimo i da izgledamo lepo i ostanemo zdravi.

Volite sunce, sačuvajte kožu!

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend