Naslovna / Lepota

Kosa opada i zbog sasvim iznenađujućih razloga

Priredio/la: M. M.|14:00 - 29. 11. 2021.

Gubitak kose je simptom više od 30 bolesti i primetno opada najčešće kada se uzimaju određeni lekovi  

kosa Zbog neželjenih efekata lekova koji se uzimaju može doći do opadanja kose Foto: Shutterstock

Kosa opada zbog brojnih razloga – od nedostataka odrđene hranljive materije i vitamina, zbog lekova, usled određenih hirurških zahvata, zbog stresa, hormonskog poremećaj, nepravilne nege…  zbog toga je prvenstveno važno da se prepozna uzrok.

Kako kosa reaguje na stres, lekove i nedostatak minerala

Zbog neželjenih efekata lekova koji se uzimaju može doći do opadanja kose. Primeri takvih lekova su razređivači krvi, lekovi za akne sa visokim sadržajem vitamina A, anabolički steroidi ili lekovi za artritis, depresiju, giht, probleme sa srcem ili visokim krvnim pritiskom.

Kod trudnica, hormoni sprečavaju da kosa opada onoliko često kao što opada inače. Zbog toga kosa deluje deblje i gusće. Nakon porođaja, žena gubi dodatno kosu jer se opet menja hormonski status. Sve bi trebalo da se izbalansira oko 3 do 6 meseci kasnije.

Gvožđe pomaže da kosa bude zdrava. Kada nivoi gvožđa padnu, može i kosa da opada više nego što je uobičajeno. Verovatno će postojati i drugi znaci da je nizak nivo gvožđa kriv za gubitak kose. Ti znaci su lomljivi nokti, žuta ili bleda koža, kratak dah, slabost i ubrzan rad srca.

Ponekad, velike količine stresa mogu da nateraju imuni sistem tela da se okrene i uključi u napade na folikule dlake. Mnogo brige i anksioznosti takođe može da zaustavi rast kose, Zbog toga je veća verovatnoća da će kosa ispadati i kada je češljate.

Operacija

Veća je verovatnoća da ćete se suočiti sa simptomima opadanja kose nakon operacije ako je nivo cinka nizak. Ali je uobičajeno da se izgube neke lokne i pramenovi nakon operacije želuca. Tada lekar može da preporuči dodatak ishrane na bazi cinka koji će pomoći da se zaustavi gubitak kose.

Proteini

Telo sa malo proteina pronalazi način da ih sačuva tamo gde može. To onda ide na uštrb zaustavljanja rasta kose. Otprilike 2 do 3 meseca nakon toga kosa počinje da opada. Dodavanje više mesa, jaja, ribe, orašastih plodova, semena i pasulja u ishranu može da poveća nivo proteina u ishrani.

Hormoni

Hormonski lekovi za kontrola rađanja kao što su oralni kontraceptivi, implantati, injekcije, vaginalni prstenovi i flasteri moguda izazovu gubitak kose ako postoji istorija opadanja kose u porodici. Lekar će možda moći da preporuči nehormonsku opciju koja može da pomogne da pacijentkinja zadrži više svoje kose.

Ne samo da početak primene hormonske kontracepcije može da izazove gubitak kose, već i prestanak. Verovatno će se promena primetiti nekoliko nedelja ili meseci nakon prestanka primene lekova.

Nepavilna nega kose

Ponekad je rutina stilizovanja kose kriva kada kosa počne da puca ili opada. Korišćenje previše šampona, češljanje ili češljanje kose kada je mokra, trljanje kose peškirom ili prejako ili prečesto češljanje može da napregne pramenove i da ih pokida. Dva velika uzroka lomljenja kose uključuju pletenice koje su previše zategnute i uske i onda vuku težinu niz kosu.

Svakodnevna upotreba fena za kosu, prese i uvijača za kosu isušuje pramenove i olakšava im pucanje i ispadanje. Blanš, farba, sredstva za ispravljanje i sprejevi za kosu mogu da urade istu stvar.

Da li kosa opada zbog raznih zdravstvenih stanja?

Gubitak kose je simptom više od 30 bolesti.  To uključuje sindrom policističnih jajnika, lišaje na koži glave, poremećaje štitne žlezde i autoimune bolesti. Takođe kosa može da opadne kada imate grip, visoku temperaturu ili neku infekciju.

Menopauza i kosa

Promenjivi  nivo hormona može da ubrza gubitak kose. Trebalo bi da nestane nakon otprilike 6 meseci. Ali ako primetite da vam se deo širi ili gubitak kose na vrhu i kruni glave, razgovarajte sa svojim lekarom. Možda imate ženski oblik gubitka kose, koji  može da se leči.

Poremećaj čupanja kose, ili trihotilomanija, je stanje mentalnog zdravlja zbog kojeg se osećate kao da čupate kosu sa glave. Može da bude teško da se zaustavi ovo čupanje, čak i kada se dobiju ćelave mrlje. Kada imate trihotilomaniju, možda ćete želeti čupati i trepavice ili obrve.

Poremećaji u ishrani

I anoreksija (nedovoljno jedenje) i bulimija (povraćanje nakon što se jede) mogu da dovedu do opadanja kose. Tada telo ne dobija hranljive materije koje su mu potrebne za rast i održavanje zdrave kose. To su mentalni poremećaji. Njih treba da leči tim stručnjaka različitih specijalnosti ( psihijatri, nutricionisti…).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dragana
22:27, 29. 11. 2021.
Odgovori

Opada mi kosa vec 3 mjeseca, najvise kad operem I cesljam. Ima li neki sampon za jacanje korijena I za Novi rast kose?
Hvala.

Iva
20:08, 01. 12. 2021.
Odgovori

Ako ste imali koronu sasvim normalno bez panike.Probajte neki sampon od bijelog luka i kapi.Ili neki sampon protiv opadanja kose.Takodje mozete utrljavati ricinusovo ulje pre pranja kose makar 2 sata.Ili napraviti sampon od koprive sa:Pantenol rastvorom,ricinusovim uljem,kapi od koprive.Ne brinite nece vam sampon biti masan od ulja.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo