Naslovna / Zdravlje

Giht uzrokuje mokraćna kiselina, a kako nastaje ova bolest pojašnjava dr Boris Šekler

Priredio/la: M.R.|9:00 - 22. 07. 2021.

Giht počinje naglo, najčešće tokom noći – legnete normalno, a ujutru ne možete da stanete na nogu od nepodnošljivog bola

Giht. dr Boris Šekler, bol, zglobovi Dr Boris Šekler: Napadi gihta su izuzetno bolni, bolest je ozbiljna, nemojte se lečiti sami Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Spominjan još u doba starog Egipta, giht se često nazivao i kraljevska bolest, a danas je u reumatološkoj praksi poznat kao Arthritis urica. Giht nastaje usled taloženja kristala mokraćne kiseline u zglobovima, a kao posledica povećane koncentracije mokraćne kiseline u krvi. Osim u zglobovima, kristali mokraćne kiseline se mogu taložiti i u koži, ušnim školjkama i drugim mekim tkivima, kao mali beličasti, čvrsti čvorići (tofusi), a u bubrezima kao kamenčići. Češće oboljevaju muškarci stariji od 40 godina, a žene znatno ređe, i to u menopauzi.

Neumerenost u hrani i alkoholu kao uzroci uočeni u davnim vremenima

Još u srednjem veku zapažena je veza između neumerenog konzumiranja hrane i alkoholnih pića sa pojavom gihta. Primećeno je, takođe, i da istočnjački način ishrane, bogat pirinčem i povrćem, ređe dovodi do gihta. O ovoj bolesti svoja razmišljanja je ostavio i čuveni Hipokrat, uočivši povezanost sa neumerenim načinom života, a ta zapažanja su i danas, nakon 2.500 godina, potpuno prihvatljiva. Zaključio i da je giht prevashodno bolest bogatih ljudi.

Šta su purini i kako se talože u mokraćnoj kiselini

Sve ćelije ljudskog organizma, kao i različite namirnice u ljudskoj ishrani sadrže supstance koje se zovu purini.

– Starenjem i propadanjem ćelija organizma, kao i ćelija unete hrane, nizom hemijskih reakcija nastaje krajnji produkt – mokraćna kiselina. Giht nastaje kao posledica povećanog stvaranja ili nedovoljnog izlučivanja mokraćne kiseline, preko bubrega, iz ljudskog organizma. Kod zdravih ljudi, i povećane količine mokraćne kiseline u krvi se uspešno eliminišu iz organizma preko bubrega, ali, ako koncentracija mokraćne kiseline pređe prag rastvorljivosti u krvi, dolazi do njene kristalizacije i navedenih pojava taloženja kristala u zglobovima, ali i u drugim tkivima – za eKlinika portal odgovara na pitanje zašto nastaje giht dr Boris Šekler, specijalista interne medicine, subspecijalista reumatologije i kliničke imunologije, i upozorava na faktore rizika:

Faktori koji dovode do pojave gihta

  • ishrana namirnicama bogatim purinima (meso iz organskog uzgoja, iznutrice, masne vrste ribe, sardine, slatka peciva, torte i kolači, gazirana pića)
  • konzumacija većih količina alkoholnih pića, posebno piva
  • genetska predispozicija – kod tih osoba se giht javlja u ranijem životnom dobu i ima težu kliničku sliku
  • upotreba nekih lekova (diuretika, aspirina…)
  • kod pacijenata sa malignim bolestima i na hemioterapiji povećano je stvaranje mokraćne kiseline
  • osobe sa hroničnim bubrežnim bolestima imaju izlučivanje mokraćne kiseline, pa se ona zadržava u organizmu.

Javlja se naglo i bolno, a dovodi do ozbiljnih oštećenja

Giht, objašnjava dr Šekler, počinje naglo, i to najčešće noću. 

U najvećem broju slučajeva je zahvaćen koren palca stopala (čukalj) i to se zove „podagra“. Iz tog razloga se koristi termin napad gihta. Oboleli legne bez ikakvih tegoba, a probudi se u takvom stanju da, od jakih bolova, ne može da stane na nogu. Giht se ređe može ispoljiti i na drugim zglobovima, a može da zahvati više zglobova što zovemo poliartikularna forma gihta – naglašava dr Boris Šekler.

Napominjući da je giht ozbiljna bolest, dr Šekler kaže i da se napadi periodično ponavljaju, a da svaki napad dovodi do novih oštećenja zglobova i vremenom do njihovih deformiteta, stvaranja kamena u bubregu i posledičnog oštećenja bubrežne funkcije, ali i drugih manifestacija bolesti.

Kako se postavlja dijagnoza i kako se leči

Za postavljanje dijagnoze najčešće je dovoljan lekarski pregled, a važni su, pre svega, podaci koje daje bolesnik (anamneza), kao i tipična klinička slika bolesti.

Od koristi je i punkcija obolelog zgloba, kada se pregledom zglobne (sinovijske) tečnosti, pod mikroskopom uoče kopljasti kristali mokraćne kiseline. Tada je dijagnoza sasvim sigurna. Rendgenski snimak je od malog praktičnog značaja – opisuje postupak dijagnoze sagovornik eKlinika portala.

Po njegovim rečima, u terapiji gihta primenjuju se najpre nesteroidni antiinflamatorni lekovi (brufen, diklofenak, naproksen, COX – 2 inhibitori…), glikokortikoidi (posebno depo preparati koji za nekoliko dana, često i za 24 sata otklone tegobe bolesnika), alopurinol (lek koji smanjuje stvaranje mokraćne kiseline u organizmu), i probenecid (lek koji pospešuje izlučivanje mokraćne kiseline iz organizma putem mokraće). Colhicin se, objašnjava doktor, upotrebljava ređe zbog brojnih neželjenih efekata, a i neki drugi lekovi mogu biti od koristi, naročito ako se zna da giht ide često uz povišeni krvni pritisak, šećernu bolest, gojaznost, povećane vrednosti masnoća u krvi…

Promena životnih navika i hipopurinska dijeta su najbolja prevencija

U sklopu prevencije i terapije gihta mora se raditi na opštem unapređenju zdravlja obolele osobe, smanjenju telesne težine, smanjenju unosa alkoholnih pića (posebno piva) i primeni hipopurinske dijete.Hipopurinska dijeta nije ograničena količinama unosa hrane, već daje preporuke šta je korisno u ishrani, odnosno šta je štetno za obolelog – kaže dr Boris Šekler i napominje da se takođe savetuje da se oboleli ne leče sami, jer primena ovih lekova ima svoje zakonitosti, a obavezna je i periodična kontrola reumatologa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Sasa
16:49, 22. 07. 2021.
Odgovori

pozdrav…vrhunska konstatacija…

Živanko
20:39, 23. 07. 2021.
Odgovori

Pa ja imam ove simptome u zglobu palca na nogama.napominjem da sam šećeraš. Koji lek je preporučen za ovu bolest??? Hvala

Piti 1/2 case iscedjenog limuna /pomesati sa 1/2 case vode/ tri puta dnevno..dok je u akutnoj fazi..mom Suprugu je pomoglo
17:32, 24. 07. 2021.
Odgovori

To je to

Vera Nikolic
22:12, 23. 07. 2021.
Odgovori

Hvala Dr Sekleru na veoma iscrpnom opisu gihta
Ja sam dobila bol ,otok i smanjenu pokretljivost malog prsta desne sake…..prvi zglob od vrha.Bila mi je povecana mokracna kiselina,sedimwntacija,CRP.Pihem dosta lekova jer imam generalizivanu artwriosklerozu i 5 stentova u ilijacnim arterijama(Duoplavin,Pletal,Atoris 40mg,lek za visok krvni pritisak)tezi oblik osteiporoze zbog cega sam 2 godine primala lek intravenski Zometa.Vec 2 godine nisam nista od lekova primila,a bila je predlozena terapija lekom Prolija,a pod uslovom da su vrednosti mokracne kiseline u granicama normale.Pocela sam da se hranim po savetima lekara i da koristim namirnice bez purina….bolovi su nestali i zglob desnog malog prsta je mnogo bolje…bemam bolove.
Da li je moguce da su kod mene svi ovi simptomi posledica koriscenja puno lekova i dobijanja Zomete
Unapred hvala i srdacan pozdrav od Dr Vere Nikolic(stomatolog u penziji,spec.ortodoncije)

veljko
15:44, 23. 08. 2021.
Odgovori

alopurinol 300 mg na dan, za lakse slucajeve 100-300 mg na dan. DOZIVOTNO! ali lek je vrhunski, pouzdan i jeftin: americka hemicarka koja ga je otkrila, dobila je Nobelovu nagradu za medecinu 1989 ili 90. god…

Zoran
22:50, 23. 07. 2021.
Odgovori

Храним се колико је могуће правилно, што мање масне хране, минимални унос сухомеснатих производа, алкохол врло ретко, а рекреативно се бавим спортом који је за човека у 60-тим донекле и напоран. Поред свега тога реуматолог ми је констатовао гихт после прегледа стопала, болови у зглобу палца, а и благо повећане мокраћне киселине. Све анализе су добре, па се питам шта је узрок!

Зоран
22:51, 23. 07. 2021.
Odgovori

Храним се колико је могуће правилно, што мање масне хране, минимални унос сухомеснатих производа, алкохол врло ретко, а рекреативно се бавим спортом који је за човека у 60-тим донекле и напоран. Поред свега тога реуматолог ми је констатовао гихт после прегледа стопала, болови у зглобу палца, а и благо повећане мокраћне киселине. Све анализе су добре, па се питам шта је узрок!

Dragan
17:30, 04. 08. 2021.
Odgovori

Lepo opisano i tako je ali nigde nevide ima li leka lece se naj teze bolesti a ovo nemoze dali nikog ne zanima da napravi lek ili sta je to

Ljilja
14:47, 06. 08. 2021.
Odgovori

Da, da sve je to tacno ali nikom od lekara ne pada na pamet da povecanje mokracne kiseline moze da bude i od limfoma. Tako su mog supruga godinama lecili od gihta dok ja to kao laik nisam posumljala i odvela ga na detaljnije analize. Ali vec je bilo kasno. Limfom je vec napravio metastaze na kostima a potom i patoloski prelom butne kosti. Toliko o zainteresovanosti lekara da utvrde zbog cega je mokracna kiselina povecana. Sreca sto je kod mog supruga u pitanju folikularni limfom koji je indolentan, odn. spor pa smo sami reagovali u poslednjem trenutku. Inace bi ga i dalje lecili od gihta.

Bojana
23:02, 07. 02. 2023.
Odgovori

Gdje se moze nabaviti ovaj lijek ili samo po preporuci lekara?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo