Naslovna / Lepota

Oštećene trepavice obnovite uz pomoć prirodnih melema

Priredio/la: I. V.
13:00 - 07. 02. 2022.

Oštećene trpavice negujte prirodnim preparatima i aktivnim sastojcima koji dokazano deluju na poboljšanje rasta kose i sprečavaju ćelavost

oštećene trepavice . Nikada ne povlačite trepavice i izbegavajte trljanje očiju Foto: Shutterstock

Oštećene trepavice čest su problem ako se određeni preparati koriste na pogrešan način, ako na njih loše reagujete zbog sadržaja određenih sastojaka koji možda izazivaju alergije, a najčešće zbog maskara. Kako bi maskare obezbedile onaj „wow“ efekat – produžile trepavice i učinile ih čušćim, često se u njih dodaju sastojci koji treba da ozbiljno da fiksiraju dlaku, i obično su takvi proizvodi vodootporni. A kada dođe vreme za skidanje maskare – e, tada nastaju muke. „Teške“ formule maskare obično se i teško skidaju, a u tom procesu najčešće se oštete nežne i osteljive folikule dlake trepavica.

Oblog za oštećene trepavice od zelenog čaja

Zeleni čaj bogat je EGCG, moćnim polifenolom koji stimuliše folikule dlake i podstiče regeneraciju kose. Bogat  je antioksidansima, koji takođe sprečavaju gubitak i oštećenje trepavica, stvarajući zaštitnu barijeru za odbacivanje slobodnih radikala. Kofein, koji je takođe sastojak zelenog čaja,  blokira DHT hormon, poznat po tome što uzrokuje ćelavost. Zeleni čaj bogat je i vitaminom B koji pomaže omekšavanju trepavica.

Stavite sveže skuvan zeleni čaj u frižider ili ostavite na sobnoj temperaturi da se prohladi. Kada se ohladi, namočite pamučni tupfer u zeleni čaj i stavite ga preko očiju. Oblog ostavite na očima 10 min i postupak ponavljajte svaki dan, u trajanju od 10 dana.

Ricinusovo ulje nanosite na koren trepavica

Ricinusovo ulje vlaži, hidrira trepavice i može učiniti da one izgledaju gušće i budu sjajnije.  Takođe je poznato da ricinusovo ulje može da spreči lomljenje trepavica i potpomaže, odnosno ubrzava rast trepavica. 

Umočite pamučni štapić u ulje ricinusa i nanesite ga na koren trepavica, a tanji sloj nanesite na ostatak trepavica. Ulje je najbolje stavljati uveče, pred spavanje, na dobro očišćene trepavice, kako bi što duže delovalo na folikulu dlake.

5 saveta za lepše trepavice

1. Nikada ne povlačite trepavice i izbegavajte trljanje očiju. Koren trepavica je vrlo osetljiv i, verovali ili ne, one se mogu vrlo lako slomiti zbog tih svakodnevnih loših navika.

2. Kada koristite uvijač za trepavice, nikada ne povlačite kapke.

3. Skinite maskaru pre nego što odete na spavanje. Ako spavate sa maskarom, ona se tokom noći stvrdnje, „skori“ što izaziva lomljenje i ispadanje dlake.

4. Staru maskaru bacite, najčešće je to potrebno uraditi posle 3 do 6 meseci od otvaranja i korišćenja. Na taj način sačuvaćete zdravlje i trepavica i očiju.

5. Ako imate problem sa crvenilom očiju ili nekom drugom očnom bolešću, zamenite svu šminku koju koristite na očima – od maskare do senke, korektora, pudera, krejona….

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo