Naslovna / Lepota

Zeleni čaj obezbeđuje koži kiseonik i tako podstiče rast kose

Priredio/la: S. M.|13:00 - 24. 12. 2021.

Rast kose je u velikoj meri povezan sa snabdevanjem kože kiseonikom i drugim  hranljivim materijama

zeleni čaj Zeleni čaj podstiče rast kose Foto: Shutterstock

Zeleni čaj je napitak uz koji se uživa vekovima i koji je veoma zdrav. Ne samo da utiče poztivno na celokupni organizam, već pomaže i našoj kosi da izgleda negovano i zdravo. 

Zeleni čaj najbolji je kada raste u hladu

Listovi čaja potiču od biljke Camellia sinensis. U zavisnosti od metode obrade može se dobiti  zeleni, crni, beli ili tradicionalni kineski oolong čaj. Zeleni čaj se pravi od svežih listova čaja, koji su podvrgnuti sušenju i izlaganju sunčevoj svetlosti, kako bi se sprečila oksidacija i fermentacija, što dovodi do posebnog ukusa.

Određene vrste zelenog čaja proizvode se uz posebne tehnike. Na primer, matcha zeleni čaj se proizvodi od listova čaja pre berbe, koji su čak 90 procenata bili u „debelom hladu“. Upravo ta sena čaju daje bogatiji ukus i veći sadržaj antioksidanata.

Zeleni čaj bogat je katehinom

Zeleni čajevi poznati su po tome što su bogati antioksidansima. Većina antioksidanata u zelenom čaju potiče od jedinjenja poznatih kao flavonoli, posebno od katehina. Najzastupljeniji i najmoćniji katehin u zelenom čaju je epigalokatehin galat (EGCG), koji je povezan sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka. Zbog bogatog sadržaja antioksidanata, zeleni čaj i njegovi ekstrakti se koriste u druge svrhe, kao što su sprečavanje gubitka kose i poboljšanje zdravlja kose.

Prednosti zelenog čaja za kosu

Zeleni čaj se dodaje mnogim proizvodima za negu kose zbog njegovih navodnih prednosti, jer:

Sprečava gubitak kose – Gubitak kose pogađa mnoge muškarce i žene širom sveta i ima različite uzroke, kao što su stres, ishrana, autoimune bolesti i hormonalne promene.

Sprečava hormonski gubitak kose – Hormonski gubitak kose, poznat kao androgena alopecija, je problemo velikog broja ljudi. Prema rezultatima istraživanja,  50 procenata  muškaraca i 25 procenata žena, starosti 50 i više godina, doživeće određeni stepen gubitka kose uzrokovanog hormonima.

Tri faze ciklusa rasta kose

Tokom gubitka kose, prirodni ciklus rasta kose se menja. Ciklus se sastoji od tri faze:

  • androgen (rast kose)
  • katagen (prelazna faza)
  • telogen (gubitak kose).

Dva hormona, testosteron i dihidrotestosteron, mogu smanjiti fazu rasta kose i povećati njen gubitak. Neka istraživanja su pokazala da EGCG može inhibirati efekte ovih hormona na kosu i usporiti njen gubitak. U jednoj studiji, miševi koji su primali lokalni tretman zelenim čajem, bogatim EGCG, imali su značajno manji gubitak dlake od onih koji nisu dobili tretman. Izgleda da EGCG smanjuje gubitak kose izazvan testosteronom tako što produžava androgenu fazu rasta kose i usporava telogenu fazu, što dovodi do opadanja kose.

Zeleni čaj podržava rast kose

Zeleni čaj može podržati zdravlje i ponovni rast kose. U jednoj studiji, istraživači su dodali topikalni ekstrakt EGCG dobijenog od zelenog čaja na temena tri učesnika sa alopecijom. Posle 4 dana, učesnici su doživeli značajno povećanje aktivnosti rasta kose. Po svemu sudeći, EGCG povećava rast kose stimulišući folikule dlake i sprečavajući oštećenje kože i ćelija kose.

Poboljšana isporuka hranljivih materija

Kosa je deo mnogo većeg sistema koji se zove integumentarni sistem, koji uključuje nokte, kožu, kosu i pomoćne strukture. U stvari, vaša kosa raste direktno iz vaše kože, iz koje dobija protok krvi i ishranu tokom faze rasta. Istraživači su otkrili da konzumiranje suplemenata koji sadrži ekstrakt zelenog čaja tokom 12 nedelja povećava protok krvi u koži i isporuku kiseonika za 29 procenata, u poređenju sa kontrolnom grupom. U drugoj grupi u istoj studiji, 30 učesnika je pilo 4 šolje (1 litar) zelenog čaja tokom 12 nedelja. U poređenju sa kontrolnom grupom, grupa sa zelenim čajem pokazala je značajna poboljšanja u hidrataciji kože.

Rast kose ima veze sa količinom kiseonika u koži

Rast kose je u velikoj meri povezan sa sanbdevanjem kože kiseonikom i drugim hranljivim materijama. Zapravo, loša cirkulacija krvi može dovesti do gubitka kose. Zbog toga, ispijanje zelenog čaja može povećati snabdevanje ovim hranljivim materijama vlasišta i poboljšati rast kose.

Kako koristiti zeleni čaj za kosu

S obzirom na svojstva zelenog čaja i ekstrakta zelenog čaja koji podstiču rast, mnogi proizvodi za kosu uključuju ih kao glavni sastojak. Postoji više načina da koristite zeleni čaj za kosu.

Šampon – Koristite dnevni šampon koji sadrži ekstrakt zelenog čaja. Obavezno nanesite veći deo šampona na koren i kožu glave i nežno utrljajte.

Regenerator –Nanesite regenerator od zelenog čaja ili masku za kosu na koren i vrhove kose. Ostavite da deluje 3 do 10 minuta ili onoliko koliko je navedeno u uputstvima proizvođača.

Ispiranjem kose domaćim pripravcima – Dodajte jednu do dve kesice zelenog čaja u kipuću vodu i ostavite da odstoji 5 minuta. Kada se ohladi, nanesite tečnost na kosu na kraju tuširanja.

Dve šolje zelenog čaja dnevno – Popijte jednu do dve šolje (240 do 480 ml) zelenog čaja dnevno. Tako ćete svom telu obezbediti dobar izvor antioksidanata.

Ipak, budite oprezni

Iako neka istraživanja podržavaju konzumaciju zelenog čaja i upotrebu proizvoda za kosu od zelenog čaja za podsticanje rasta, postoje neke važne stvari koje treba imati na umu. Dok je zeleni čaj bezbedan za konzumiranje, mnogi suplementi i ulja zelenog čaja sadrže znatno veće količine EGCG, što može dovesti do ozbiljnih problema, kao što su toksičnost jetre i stomačne tegobe. Prema tome, budite na oprezu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo