Naslovna / Lepota

Espreso za blistavu kožu – upoznajte prednosti kafe i kako da je koristite za negu kože

Priredio/la: S.St.|17:00 - 04. 04. 2023.

Espreso ne samo da nas razbudi, već našoj koži može da pruži dodatnu lepotu i sjaj

espreso maska za lice Espreso piling i maska treba da postanu stalni deo naše rutine u nezi kože Foto Shutterstock

Espreso nije samo omiljeni napitak – on ima i brojne prednosti kada je u pitanju nega kože. Nanošenje espresa na kožu može imati pozitivan uticaj na njeno ukupno zdravlje i izgled. 

Espreso i njegove prednosti za kožu

1. Piling

Jedna od glavnih prednosti korišćenja espresa u nezi kože su njegova svojstva pilinga. Mlevena espreso zrna odličan su prirodni piling koji može pomoći da se uklone mrtve ćelije kože i otčepe pore. Za espreso piling za lice pomešajte fino mlevena zrna espresa sa osnovnim uljem po vašem izboru, kao što je kokosovo  ili bademovo ulje. Nežno umasirajte piling smesu na lice kružnim pokretima, obraćajući posebnu pažnju na područja koja su sklona miteserima ili aknama. Isperite toplom vodom i nanesite uobičajenu hidratantnu kremu.

2. Espreso štiti od rozacee

Rozacea je stanje kože koje karakteriše crvenilo, naleti crvenila i bubuljice, prvenstveno na licu, posebno na obrazima. Može biti izazvana sunčevom svetlošću ili kod nekih osoba emocionalnim stresom. 

– Nedavna studija pokazala je zaštitni efekat unosa espresa protiv rizika od rozacee. U ovoj studiji na više od 82.000 učesnika, veći unos kofeina bio je povezan sa manjim rizikom od rozacee. Veruje se da kofein dovodi do sužavanja krvnih sudova, što nudi zaštitu od rozacee, kaže dr Mahima Aggarwal, konsultant za dermatologiju u bolnici Fortis, Šalimar Bag, a prenosi HealthShots.

3. Anti-inflamatorna svojstva espresa

Espreso sadrži antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smirivanju iritirane kože i smanjenju crvenila. Ovo može da bude posebno korisno za osobe sa osetljivom kožom ili one koje pate od upalnih stanja kože kao što su rozacea ili ekcem. Skuvani espreso se može ohladiti u frižideru i koristiti kao tonik ili sprej za lice za umirivanje iritirane kože. Skuvajte jaku šolju espresa i ostavite da se ohladi. Prebacite espreso u bocu sa raspršivačem i stavite u frižider. Koristite kao tonik ili sprej za lice da osvežite i umirite kožu tokom dana. Dr Aggarwal objašnjava da je espreso takođe glavni izvor višestrukih antioksidanata, koji ne samo da pružaju brojne zdravstvene beneficije, već su se pokazali kao korisni i kod štetnog dejstva ultraljubičastog zračenja na kožu.

4. Efekti izbeljivanja

Sadržaj kofeina u espresu može pomoći da se posvetli umorna i koža bez sjaja. Pomešajte fino mlevena zrna espresa sa medom i jogurtom da napravite hranljivu masku za lice. Nanesite masku na lice i ostavite da deluje 10-15 minuta pre nego što je isperite toplom vodom. Ova maska može pomoći da posvetlite i hidrirate kožu, čineći je blistavom i osveženom.

Poznato je da kofein sužava krvne sudove, što može smanjiti upalu i nadutost oko očiju. Umočite dva pamučna tufera u ohlađeni kuvani espreso i stavite ih ispod očiju na 5-10 minuta. Kofein u espresu može pomoći u smanjenju nadutosti i tamnih podočnjaka. Isti metod može da se koristi za smanjenje crvenila i upale na licu.

5. Espreso smanjuje pojavu celulita

Utvrđeno je da je espreso efikasan i u smanjenju pojave celulita. Kofein u espresu pomaže da se stimuliše protok krvi i cirkulacija, što može pomoći da se izgladi „pomorandžina kora” na koži. Pomešajte fino mlevena zrna espresa sa osnovnim uljem po vašem izboru, kao što je kokosovo ulje ili bademovo ulje, da biste napravili ulje za masažu. Umasirajte ulje na područja zahvaćena celulitom nekoliko minuta pre nego što ga isperite toplom vodom. 

Uključivanje espresa u našu rutinu nege kože može pomoći kod pilinga, vraćanja sjaja i zaštite kože. Kada budete isprobali ove jednostavne načine korišćenja espresa na svojoj koži, uverićete se u njihovu efikasnost kada vidite rezultate.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo