Naslovna / Zdravlje

Čitaoci pitaju: Kako se leči rozacea i da li pomažu prirodne obloge, odgovara dr Gordana Jovin

Piše: Danijela Tadić |9:00 - 27. 12. 2021.

Primećeno je i da je rozacea češća kod osoba koje imaju migrene, kao i kod osoba sa A krvnom grupom

rozacea Dr Gordana Jovin: Rozacea je češća kod osoba koje imaju migrene i kod osoba sa A krvnom grupom Foto: Privatna arhiva/ Shutterstock

Rozacea je hronično upalno oboljenje kože, koje se često može pogoršati tokom zimskog perioda, usled hladnoće i jakog vetra. Pacijenti se žale na osećaj zategnutosti, svraba, žarenja kože… Reč je o oboljenju koje zahteva stalnu negu i kontrolu, kroz duži vremenski period. Najteži oblici rozacee manifestuju se zadebljanjem kože, najčešće na nosu, koji je crven i uvećan. Sve ove uočljive promene na licu, nekada dovode do manjka samopouzdanja i emotivne preosetljivosti.

Bolest češća kod ljudi sa svetlijom puti i očima

Prve tegobe, kada je u pitanju rozacea, počinju između 40. i 50. godine, a stanje je češće kod žena. Klimatski faktori u znatnoj meri utiču na sliku bolesti, pa osobe koje pate od rozacee najviše tegoba prijavljuju u zimskom delu godine, kada je hladno i vetrovito vreme, ili tokom leta, kada je jako UV zračenje.

Rozacea se uglavnom javlja na licu, retko se može zapaziti i na drugim delovima tela kao što su grudi, uši, koža glave i vrata. Etiologija ove bolesti nije sasvim razjašnjena. Mogući faktori koji utiču na pojavu rozece su nasledni, klimatski, psihološki, farmakološki, infektivni, imunološki, hormonski. Smatra, se ipak, da oko 30 do 40 posto članova nekih porodica ima predispoziciju za ovu bolest, koja je učestalija kod belaca svetle puti, sa svetlim očima. Primećeno je i da je rozacea češća kod osoba koje imaju migrene i kod osoba sa A krvnom grupom – objašnjava za portal eKlinika dermatovenerolog prim. dr sci. med. dr Gordana Jovin.

Rozaceu mogu isprovocirati i hormoni

Kod osoba s dijagnozom rozacee čest je i poremećaj mikrocirkulacije, u kasnijim stadijumima vidljiva je pojava krvnih sudova na koži.
Često su osobe koje dobiju rozaceu i psihološki osetljivije. Mogu imati i gastrične tegobe u vidu gastritisa, često Helycobecter pozivinog, kao i opstipaciju i loše varenje hrane ili poremećenu funkciju jetre. I neki lekovi izazivaju i provociraju rozaceu. Hormonski faktor je u nekada, takođe, važan jer je primećeno da se rozacea, kod nekih žena, javlja i pogoršava u trudnoći. Infektivna komponenta ove bolesti, povezuje se sa prisustvom Demodex folikulorum (parazitom) koji se može izolovati na koži –priča nam dr Jovin.

Ljuta začinjena hrana, alkohol pogoršava tegobe

Na pogoršanje kliničke slike rozece, utiču i naporne fizičke vežbe i jake emocije. Kod velikog broja pacijenata prisutna je i osetljivost na začinjenu hranu, alkohol, kafu, vruće napitke. U istraživanju na više od 400 ljudi, uočeno je da začini i začinjena hrana pogoršavaju simptome kod čak kod 75 odsto odraslih osoba sa rozaceom. Začinjena hrana utiče na proširenje krvnih sudova i izazva crvenilo kože. Rozaeca, kako navodi dr Jovin, obično počinje postepeno i pacijenti i ne mogu da se sete tačno kada su počele tegobe, koje u u početku blage.
– One se manifestuju naletima crvenila, eritemom na obrazima, čelu, bradi, nosu, oko usana. Sve se dešava nakon uzimanja začinjene hrane, alkohola, posle upotrebe cigareta ili tokom izlaganja toploti i hladnoći. Tegobe se na početku same od sebe povlače da bi se postepeno javile, perzistentane tegobe. Pacijenti se žale na osećaj peckanja, svrab sa osećajem žarenja kada se pojavi crvenilo, to jest, eritem – precizira doktorka Gordana Jovin.

Četiri stadijuma rozacee

Bolest se klinički manifestuje kroz četiri stadijuma. U prvom stadijumu uočava se eritem (crvenilo) posle upotrebe određenih namirnica, posle izlaganja hladnom ili toplom vazduhu. Tokom prvog stadijuma rozacea se može spontano povući.

– Drugi stadijum je perzistentani eritem, to jest, crvenilo i pojava teleangiektazija (proširenih kapilara) i one mogu biti lokalizovane oko nosa, na obrazima, oko usana. U trećem stadijum javljaju se papule i pustule, na čelu bradi i obrazima, gnojanice i crvenkaste papule sa perzistentanim eritemom, ponekada i sa edemom. Četvrti stadijum se manifestuje pojavom, rinofime ili elefantijaze lica. Češće se javlja kod muškaraca. Dolazi do bujanja tkiva, pilosebacealni otvori su prošireni. Rinofima se manifestuje otokom nosa, ređe se javlja na kapcima blefarophyma, bradi mentophyma ili ušima otophyma. Postoji i klinička manifestacija, takozvane, oftalmične rozacee, koja često počinje kao ne specifični keratokonjunktivitis, a kasnije se razvija klinička slika tipične rozece lokalizovane oko očiju – naglašava za eKlinika portal dr Gordana Jovin.

Rozacea se može uspešno kontrolisati

Ukoliko se rozeca ne leči može da se pogoršava i da prelazi iz blažeg oblika u teži, kaže doktorka Jovin i naglašava da  se uz  dobru terapiju rozacea može da miruje. Bolest se dijagnostikuje osnovnim kliničkim pregledom dermatologa, sa dobro uzetom anamnezom i na osnovu dermoskopskog pregleda.

-U težim slučajevima može se primeniti i biopsija sa Ph verifikacijom, bris kože na demodex follikulorum. Nekada je možda potreba i pregled gastroenterologa sa dijagnostikom helikobaker pylori i pregled oftalmologa – kaže dr Jovin.

Stalna nega tokom dužeg vremenskog perioda

Rozeca je hronično oboljenje, koje zahteva stalnu negu i kontrolu dermatologa kroz duži vremenski period. Lečenje uglavnom počinje primenom lokalne terapije.

-Temelj lokalne terapije sastoji se u primeni preparata, koji imaju protivupalni efekat. Za svakodnevnu negu koriste se preparati za najosetljiviji tip kože, po savetu dermatologa. Od protivupalnih preparata koriste se azalaična kiselina, metronidazol i lokalni antibiotici, kao na primer, eritromicin, klindamicin i slično – navodi dr Jovin.

U svakodnevnoj nezi savetuje se i obavezna ultravioletna zaštita u vidu krema i losiona za osetljivu kožu. Doktorka objašnjava da je primena ovih krema, nepohodna u letnjim mesecima ili zimi kada je UV  indeks visok.

Teži oblici rozacee zahtevaju primenu sistemskih preparata. Sistemska terapija daje se u vidu antibiotika tetraciklina, minociklina i doksiciklina, a u zadnje vreme i klaritromicina. U težim slučajevima primenjuje se metronidazol, a u najtežim izotretinoin i sistemski kortikosteroidi. Eritemi i prošireni kapilari mogu se odstranjivati laserom i termokauterom i radiotalasima. Rinofima se može otkloniti dermoabrazijom i laserom – precizira dr Jovin.

Šta sve može da iritira kožu?

Osobe koje imaju rozecu imaju veoma osetljivu kožu i zato moraju da paze čime se neguju. Dr Jovin kaže za čitaoce portala eKlinika, da uglavnom savetuje upotrebu, takozvane, medicinske dermokozmetike koja je predviđena za ovaj tip kože, to jest za kožu koja je sklona crvenilu i ima izraženu vaskularnu komponentu.

– Preparat za negu može da sastavi i prepiše dermatolog  i tako znatno poboljša kvalitet nege. Pacijenti moraju biti pažljivi, jer sredstva koja iritiraju ili isušuju kožu, kao na primer, alkoholni rastvori, agresivni sapuni ili gelovi, oštećuju kožnu barijeru. Takođe, preparati sa jakim konzervansima i parfemima, kortikosteroidne masti i kreme mogu dovesti do pogoršanja kliničkih manifestacija – upozorava dr Jovin.

Ona kaže da je poznat, takozvani,steroidni dermatitis, koji se javlja posle dugotrajne upotrebe lokalnih korikosteroida, sa kliničkom slikom koja je veoma slična rozaeci.

– Često trljanje lica ili manipulacija prilikom brijanja, mogu, takođe, pogoršavati rozaceu, pa se zato savetuje brijanje električnim aparatom –savetuje dr Gordana Jovin.

Rozacea treba stručno da se leči

Stručnjaci navode i da bi osobe sa rozaceom trebalo da izbegavaju nagle promene spoljašnje temperature, nagle prelaske iz toplog u hladno i iz hladnog u toplo. Ukoliko vežbate nastojte da se ne pregrejete. Pre upotrebe nekih novih preparata za negu kože, uzmite testere i postepeno isprobajte kremu.

Umivajte se mlakom vodom bez trljanja kože. Na poluvlažnu kožu naneste kremu. Kafu, čaj i slične napitke pijte kadu su mlaki, jer topli dovode do širenja krvnih sudova i pogoršanja tegoba. Budite oprezni sa kozmetičkim tretmanima, jer mnogi mogu da ne prijaju vašoj koži koja je preosetljiva. Ukoliko uzimate neku redovnu terapiju, proverite da li ti lekovi mogu dovesti do širenja krvnih sudova i pojačavanja crvenila. Kada krenu tegobe nemojte eksperimentisati i lečiti se sami, već se javite na vreme dermatologu – kaže dr Jovin.

Obloge od čaja mogu da olakšaju tegobe koje izaziva rozacea

Doktorka Jovin je i pristalica prirodnih preparata, koji mogu biti od pomoći osobama koje pate od rozacee. Često savetuje pacijentima obloge od raznih vrsta čajeva. Preporučuje hladne obloge čaja od žalfije, kamilice, indijskog ili ruskog čaja.

– U holističkom pristupu lečenja bolesti značajno je naglasiti zdrave životne navike. Dovoljne količine vode u toku dana, zdravi obroci sa dovoljno svežeg povrća i voća, utiču na kvalitet kože i popravljaju stanje rozacee. Za zdrav i uravnotežen organizam veoma je važna i fizička aktivnost i boravak napolju na svežem vazduhu, pravilan san. Kvantna medicina i homeopatija, mogu takođe, pomoći u lečenju rozacee kao i neki postupci detoksikacija i čišćenja organizma. Psihološka, emotivna preosetljivost osoba može se osvestiti radom na psihoterapijskim metodama, koje takođe, mogu pomoći pacijentu – kaže dr Gordana Jovin.

Usled uočljivih promena na koži lica kod pacijenata su mogući i psihološki, socijalni i profesionalni problemi.  Doktorka kaže da stanje nekada može izazvati manjak samopuzdanja.  Dr Jovin iznosi i podatak, prema kojem, 52 odsto osoba koje pate od rozacee izbegava da se viđa sa drugim ljudima. U nekim istraživanjima, ustanovljeno je da 30 odsto pacijenata izbegava da ide na posao, ukoliko se javi pogoršanje kliničke slike bolesti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
BRANKA
13:51, 27. 12. 2021.
Odgovori

Ako imate problema sa rozaceom javite se u apoteku Valerijana u Beogradu.
Oni će pružiti pravu i stručnu pomoć. NJima am se javila u veomalošem stanju i pomogli su mi za par meseci.
Svaka preporuka za apoteku Valerijana.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo