Naslovna / Fitness

Volite vežbanje i fizičku aktivnost, ali osećate da za to nemate snage – ovo su mogući razlozi

Priredio/la: M.R.|9:00 - 28. 08. 2021.

Vežbanje opterećuje naše telo tako da svaki vid poremećaja vašeg bića i te kako utiče na snagu, kapacitete i nedostatak energije

vežbe- nedostatak energije- uzroci Krenuli ste u normalnom tempu, a onda posustali – obratite pažnju na zdravlje Foto: Shutterstock

Redovno vežbate, uživate u tome i u dobroj formi ste. Međutim, sve češće vam se događa da se posle aktivnosti u uobičajenom tempu osećate loše, iscrpljeno, ili da čak sa vežbanjem morate da prekinete. Postoji više mogućih razloga za to, a objašnjava ih fiziolog vežbanja, Janet Hamilton iz Atlante.

Stres i nedostatak sna

Stres i nedostatak sna su dve stavke koje su često u vezi pa kada osetite pad energije, „vratite film“ za poslednjih nekoliko dana. Preispitajte se da li ste dovoljno spavali, imali vremena za sebe i prijatelje, ali i za odmor uz sve poslovne obaveze, da li ste se nervirali i bili izloženi nekom većem stresu?

Važno je zapamtiti da vežbanje takođe opterećuje vaše telo, da je svaki stres kumulativan i da kombinacija ovih faktora i te kako utiče na snagu i vaše kapacitete. Hamilton predlaže da u svoj dnevnik vežbanja dodate još jednu kolonu u koju ćete zapisivati kako se osećate tokom svakog treninga, kakav je bio nivo stresa u prethodnom periodu i kako ste spavali noć pre treninga. To možete raditi i jednostavnim ocenjivanjem od 1 do 5.

Alergije ili astma

Ako ste alergični ili imate astmu, u toku vežbanja može da dođe do problema sa disanjem, a svaka ćelija u vašem telu, organima i mišićima zahteva dovoljno vazduha da bi „preživela“ i obavljala svoje funkcije. Pojava kašlja, šištanja, pištanja ili stezanja u grudima, otežano disanje tokom vežbanja ili posle treninga, zahteva obavezan razgovor sa lekarom. Intenzivno vežbanje može uticati na to da se simptomi pojačaju, jer se tokom napora disajni organi sužavaju. Ukoliko vam ove dijagnoze nisu potvrđene, i u tom slučaju bi bilo dobro da porazgovarate sa stručnim licem.

Anemija

Ovo stanje, pored ostalog, znači da vaša krv ima nedovoljno crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik, i samim tim ograničava količinu kiseonika koje primaju naše ćelije. Zbog toga se i telo ne oseća stabilno i bez energije. Nizak nivo gvožđa može biti i posledica obilnih menstruacija, kao i naglog izbacivanja iz ishrane crvenog mesa i druge hrane životinjskog porekla bogate gvožđem. Drugi simptomi anemije su nesanica, ali i pospanost, vrtoglavica, malaksalost, grčevi u nogama, bledilo kože i lako stvaranje modrica.

Loš raspored vežbi

Ukoliko se posle svakog treninga osećate „polumrtvo“, preduzmite nešto.

– Ako ubrzate tempo treninga na samom startu i u toku aktivnosti ne date sebi dovoljno vremena za oporavak, logično je da ćete se osećati loše. Usporite, dozirajte intenzitet treniga sami ili uz savet trenera, ubacite u program i lakše vežbe, i imajte barem dva dana nedeljno za odmor od vežbanja – savetuje Janet Hamilton.

Dehidratacija

I najmanji pad nivoa tečnosti našu krv čini gušćom, pa je srcu teže da je ravnomerno pumpa i pošalje tamo kuda treba. Ako ne unosite dovoljno tečnosti u organizam, a pritom se i znojite, izgubićete je brzo, ali ne samo nju – izgubićete i elektrolite koji su takođe veoma važni za metaboličke procese u našem telu. Evo kako možete da proverite da li ste uz vežbanje dovoljno hidrirani: izmerite težinu pre i posle svakog treninga. Ako ste izgubili više od dva procenta telesne težine, trebalo bi da unosite više tečnosti.

Problem sa štitnom žlezdom

Hipotireoza, stanje u kome vaša tiroidna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona, može da izazove izuzetno nizak nivo energije, povećanje telesne težine, depresiju i bol u mišićima. Statistike kažu da će se čak jedna od 8 žena bar jednom u životu suočiti sa nekom vrstom problema sa radom štine žlezde, ali da oko 60 odsto obolelih ne shvata da je to razlog njihovih simptoma – pripisuju ih umoru ili nekim prolaznim stanjima.

Dijeta i unos kalorija

Ako ste na nekom posebnom režimu ishrane sa ciljem gubitka kilograma i morate da sagorite više kalorija nego što unosite kako biste izgubili masti, ne zaboravite da morate da obezbedite dovoljno kalorija (posebno iz ugljenih hidrata) kako biste telo podstakli na sagorevanje. Janet Hamilton savetuje izbegavanje ketogenih dijeta sa izuzetno malo ugljenih hidrata, i napominje da je većini žena je potrebno 1.200 do 1.400 kalorija dnevno kako bi imale optimalan nivo iskoristljive energije.

Pad šećera

Ako inače nemate problem sa nivoom šećera u krvi i niste ni na jednoj od spomenutih dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, pad energije ne bi trebalo da bude posledica niskog nivoa šećera. Međutim, to može da se desi ako imate nizak nivo glikogena (rezerva ugljenih hidrata i energije u ćelijama više tkiva, jetre i mišića).

– Jedini ispravan način da unesete više glikogena u mišiće je da unosite više jednostavnih ugljenih hidrata, a prirodna energetska pića i energetske pločice su dobri izvori – savetuje fiziolog vežbanja Janet Hamilton.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo