Naslovna / Zdravlje

Polipe na materici važno je što pre otkriti jer lako mogu da prerastu u tumor

Priredio/la: J. M.|11:00 - 27. 06. 2021.

Žena koja ima polipe često nema nikakve simptome, a s obzirom na to da mogu postati kancerogeni, redovne kontrole su najbolja preventiva 

polipi-tumor-menopauza Redovni pregledi kod ginekologa mogu da otkriju polipe na materici na vreme i spreče komplikacije Foto: Shutterstock

Polipi na materici, koji se nazivaju i endometrijski polipi, male su, mekane izrasline na unutrašnjoj strani materice. Dolaze iz tkiva koje obavija matericu, a naziva se endometrijum. Polipi mogu biti mali, poput semenke susama, pa do onih većih, poput loptice za golf, a lekar može da dijagnostikuje jedan ili više polipa odjednom. 

Lekari najčešće savetuju uklanjanje polipa

Većina polipa na materici nisu kancerogeni, a mnoge žene nemaju simptome koji mogu da ukažu da polipi postoje. Nekima čak nije potreban ni tretman kada se polipi i otkriju. Ali, lekari imaju nekoliko načina da ih pronađu i uklone, jer se uklanjanje najčešće i savetuje s obzirom na to da neki polipi vremenom mogu postati kancer. Zato je važno na vreme ih otkriti i ispitati, savetuju ginekolozi.

Uzroci pojave polipa

Stručnjaci ne znaju tačno zašto žene dobijaju polipe materice, a pretpostavlja se da je uzrok povezan sa promenama u nivou hormona kod žena. Svakog meseca nivo estrogena raste i opada, što dovodi do toga da se sluznica materice zgusne, a zatim se sve to izbaci tokom ciklusa. Polipi nastaju kada nastane previše te „obloge“ na zidovima materice. Ipak postoje faktori koji mogu da povećaju verovatnoću pojave polipa.
Životna dob žene je jedan od faktora jer – pojava polipa je češća u četrdesetim ili pedestim godinama života žene. To je možda zbog promena nivoa estrogena, koje se dešavaju neposredno pre i tokom menopauze.
Takođe, rizik je veći ako ste gojazni, imate visok krvni pritisak, uzimate lekove koji su terapija za rak dojke.

Simptomi polipa materice

Ako imate male polipe ili samo jedan, simptome nećete imati. Zato su važne redovne kontrole kod ginekologa.  Razgovarajte sa svojim lekarom ako primetite neredovne cikluse (kada ne možete da predvidete njihovo vreme, dužinu ili težinu), kada su ciklusi izuzetno teški, obilni, kada imate krvarenja i između menstruacija, kada imate krvarenje iako ste već duže vreme u menopauzi ili ako imate problema sa začećem.

Komplikacije koje polipi mogu da izazovu

Većina polipa materice nije kancerogena, ali neki bi se kasnije mogli pretvoriti u kancer. Šanse da se to dogodi su veće ako ste u menopauzi. Polipi takođe mogu da izazovu probleme sa plodnošću. Mogu sprečiti začeće ili povećati verovatnoću za pobačaj. To je zato što mogu da spreče oplođeno jajašce da se prikači za matericu ili da blokiraju jajovode ili grlić materice. Neke studije su otkrile da uklanjanje polipa može pomoći ženama da zatrudne. Ali nema jasnog dokaza da to deluje kod svih žena

Kako se dijagnostikuju polipi

Pregledom unutrašnjost materice polipe će lekar lako otkriti i možda će moći istovremeno i da ih ukloni. Pre uklanjanja možda ćete morati da uzimate antibiotike, sredstva za ublažavanje bolova ili lekove za širenje grlića materice.

Transvaginalni ultrazvuk  je metoda tokom koje lekar stavlja tanki uređaj poput štapića u vaginu, koji odaje zvučne talase i šalje ih na računar kako bi stvorio slike unutrašnjosti materice.

Histerosalpingo-sonografija (HSSG) je bezbolni ambulantni postupak koji lekar može da koristi tokom transvaginalnog ultrazvuka. Stavlja se tanka cev zvana kateter u vaginu i ubrizga se slana voda u matericu. Tečnost proširuje matericu kako bi omogućila jasniji ultrazvuk.

Histeroskopija je metoda kojom lekar provlači tanku, fleksibilnu, cev sa osvetljenom malom kamerom koja se zove histeroskop, kroz vaginu i grlić materice, u matericu. To omogućava da pogled na tkivo koje oblaže matericu iznutra. Ovom metodom polipi se mogu i ukloniti. Sve traje petnaestak minuta, u lokalnoj anesteziji i oporavak je brz.

Biopsija endometrijuma je metoda kada lekar koristi mekanu plastičnu alatku kako bi uzeo deo tkiva sa sluznice materice (biopsija). Uzorak tkiva lekar će poslati u laboratoriju da bi ga testirali na ćelije karcinoma.

Kiretažu ćete imati u operacionoj sali gde lekar koristi metalni instrument sa malom petljom na jednom kraju, koja se naziva kireta, da bi uzeo komad polipa ili tkiva u materici na testiranje. Takođe, kireta se koristi i za uklanjanje polipa.

Lečenje polipa materice

U zavisnosti od toga da li imate jedan ili više polipa, kao i od toga koliki su polipi, lekar može preporučiti samo praćenje bez ikakave intervencije ako nemate simptome, jer polip nije kancer. Moglo bi se desiti da nestane sam od sebe. Ali ako ste prošli menopauzu ili imate veći rizik od raka materice, lekar će ga ipak ukloniti.
Kada je reč o lekovima, pomažu lekovi koji drže pod kontrolom nivo hormona. Oni mogu smanjiti polipe i ublažiti simptome, poput jakog krvarenja. Ali simptomi se često vraćaju kada prestanete da uzimate lek.
Ako se utvrdi pregledom tkiva da polipi imaju ćelije karcinoma, možda će vam trebati operacija za vađenje celokupne materice, koja se naziva histerektomija.

Prevencija polipa

Ne postoji siguran način za sprečavanje polipa materice. Gubitak viška kilograma može vam pomoći da smanjite rizik, ali, polipi se mogu vratiti, pa zato redovno posećujte svog ginekologa, naročito ako ste u menopauzi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo