Naslovna / Zdravlje

Šta je hipotireoidizam i kako se tumači nivo TSH u krvi

Priredio/la: D.T.|17:00 - 09. 06. 2021.

Stručnjaci poručuju da nema razloga za brigu i ako se ne uklapate u predviđeni hormonalni status,  jer su neke varijacije u nivou hormona sasvim normalne

štitna žlezda- hormoni-TSH Veoma visok nivo TSH u krvi ukazuju na smanjeno lučenje tirodine žlezde Foto: Shutterstock

Smanjeno lučenje tiroidnih hormona označava se kao hipotireoidizam. Ovaj poremećaj lučenja hormona štitne žlezde je doživotno stanje i može biti primarne prirode – kada je smanjena sekrecija hormona iz same štitaste žlezde ili sekundarne – usled kojeg je umanjeno lučenje hormona iz moždanih struktura, hipofize i hipotalamusa. Hormoni koje proizvodi štitna žlezde su tiroksin i trijodtironin i oni u velikoj meri učestvuju u normalnom funkcionisanju metabolizma. Ovi hormoni se luče pod dejstvom hormona hipofize ili tiroid stimulišućeg hormona poznatog kao TSH.

Hipotireoidizam se najčešće otkriva slučajno

Pacijenti uglavnom bolest otkriju slučajno, jednostavnim testom krvi, koji može da ponudi dragocene rezultate i uputi na pravi i najefikasniji lek. Stručnjaci ipak preporučuju da rezultate ne tumačite bez stručne pomoći, jer nekada laboratorijske analize zavise od više faktora i ne daju sliku o pravom stanju. Neke bolesti, doba dana ili lekovi,  samo su neki od činilaca koji utiču na rad štitaste žlezde.

Simptomi hipotireoidizma

Dobijanje na težini, slab apetit, opstipacija, zamor, pospanost, osećaj hladnoće, usporen rad srca, zaboravnost, poremećaj menstrualnog ciklusa, pojava otoka… neki su od simptoma koji ukazuju na hipotireoidizam.

Glavni zadatak štitaste žlezde je stvaranje hormona tiroksina, poznatog i kao T4, jer ima četiri molekula joda. Tiroidna žlezda stvara i hormon trijodtironin T3, koji ima tri molekula joda. Hipofiza u osnovi mozga kontroliše proizvodnju hormona u ljudskom telu i stvara hormon za stimulisanje štitaste žlezde TSH, koji štitnoj žlezdi poručuje koliko T4 i T3 treba proizvesti.

Na šta ukazuje visok nivo TSH

Veoma visok nivo TSH u krvi ukazuju na smanjeno lučenje tirodine žlezde. Ovo stanje se dešava kada hipofiza proizvodi više TSH u nastojanju da stimuliše štitastu žlezdu da proizvodi tiroidni hormon, ukazuju lekari. U slučaju smanjene funkcije štitaste žlezde TSH je povišen, dok su hormoni T4 i T3 sniženi.

Normalan nivo ovih hormona može da varira, u zavisnosti od mngo faktora, uključujući i laboratoriju gde se radi analiza. Normalni opseg za TSH u većini laboratorija je 0,4 mU / L do 4,0 mU /L. Ukoliko je TSH veći od 4,0 mU / L na ponovljenim testovima, verovatno imate hipotiroidizam.

Nema razloga za brigu ako se ne uklapate u ovu normu

U tom slučaju ćete najverovatnije doživotno morati da uzimate lekove za normalno funkcionisanje štitaste žlezde. Doktor će odrediti prave doze, koje se moraju pratiti kako bi lečenje imalo efekta. Većina ljudi koji boluju od ovog poremećaja, uz adekvatnu terapiju i prave doze leka, mora da dođe na pregled kod doktora specijaliste jednom godišnje ili na svakih 6 meseci, u zavisnosti od stanja pacijenta.

Stručnjaci poručuju da nema razloga za brigu i ako se ne uklapate u predviđeni hormonalni status,  jer su neke varijacije normalne, a kako objašnjavaju, hipofiza šalje TSH u impulsima koji nisu uvek istog inteziteta.

Na primer, bitan je deo dana kada ste se testirali. Nivo TSH će verovatno biti veći tokom noći, a niži tokom dana.  Imajte na umu da različita zdravstvena stanja kao što su trudnoća ili menopauza, utiču na nivo hormona. Neki lekovi mogu uticati na rad štitaste žlezde ili suplementi poput kalcijuma, na primer. Ukoliko se ovo desi posavetujte se s doktorom, koji će vas sigurno uputiti na dalje analize.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mima
16:30, 11. 06. 2021.
Odgovori

Šta znači nalaz FT3 4,7, FT4 16,5, TSH 0.02 i Anti-TPO>1000,00? Imam Hashimoto već decenijama, uzimam Euthyrox 75 mikrograma tri dana, 100 mikrograma jedan dan, nemam nikakvih simptoma, osim malo uvećane štitaste žlezde. Antitela su mi oduvek ovako visoka, a TSH je uvek do sada bio normalan, pa sam sada zabrinuta 🤔! Hvala unapred na odgovoru 🙏

Biljana Ilic
10:46, 21. 07. 2023.
Odgovori

Uradjen rezultat na s-antitela na tireoidnu peroksidazu (anti-TPO) je >1000. Molim Vas recite mi bilo sta. Hvala

jasmina
0:35, 25. 07. 2023.
Odgovori

Tsh mi 14400 a nemam stitnu celu pijem euthyrox125 vec 15godina

vesna
15:15, 23. 09. 2023.
Odgovori

s TSH 11,410, a FT4 10,3 .Molim vas ,recite mi koliko je to opasno i da li treba da počnem sa nekim lekovima i kojim?

Radmila
13:37, 31. 10. 2023.
Odgovori

Izvađena mi je štitna žlezda pre 11god. Zadnjih godina sam pila eutirox 100. Zbog po većanih vrrednosti TSH , pijem jednom nedeljno eutirox125 već godinu dana. Sada su mi rezultati TSH 9.44 ulU/ml a referentna vrednost je 0.27- 4.20 . Da li je potrebna promena terapije?

Milanka
20:00, 03. 11. 2023.
Odgovori

Kontrolom krvi FT4 je 13.57; TSHJe 0,11; Anti TG Ab je 0,2. Uzimam eurotirox 100mg. Dnevno.

Milan
20:04, 03. 12. 2023.
Odgovori

FT4,15,3.TSH 0,005.VEC DUZE VREME VEOMA NİZAK,DOKTOR PREDLAZE LECENJE RADİJOJODOM,VASE MİSLJENJE? U PITANJU JE UBRZAN RAD STITNE ZLEZDE.

Lidija Janković
16:40, 28. 02. 2024.
Odgovori

Molim vas za vaše mišljenje, imam problema sa štitnom žlezdom i kao terapija prepisan eutirocs od 50.,uradila sam hormone FT4 koji je 11.74 i TSH 5.512.Ultra zvuk štitne moj nalaz: desni lobus štitne je 17 puta 10.5mm. levi lobus dimenzije 16.5 puta10.5mm.Istmus dijametra do 3mm.Parenhim štitne žlezde grube strukture,nehomogen, dominantno hipoehogen.Obostrano prisutno po nekoliko izoehogenih nodusa hipoehogenog ruba dijametra do 5mm u levom lobusu i 7,5mm u desnom. Molim za vaše mišljenje i savet.
S poštovanjem Lidija.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo