Naslovna / Ishrana

Čuvena keto dijeta garantuje mršavljenje bez gladovanja. A evo zašto joj IPAK treba reći NE

Piše: dr Iva Pavlović|23:00 - 19. 10. 2020.

Šta je zapravo keto dijeta i kakve sistemske promene izaziva u našem telu

keto dijeta

Povećan unos masti tokom keto dijete opterećuje i iscrpljuje jetru Foto: Shutterstock

Želja za savršenim telom prati nas od najranije mladosti. Od pogleda na fotogrfijama u časopisima na kojima su žene savršenih proporcija, preko televizijskih reklama do filmova i serija u kojima gledamo ljude savršenih, izvajanih tela, čini se da tiranija vitkosti ne prestaje da nas podseća da moramo, da treba i da želimo da budemo deo te idilične, perfektne slike. Pitanje je – da li to zaista želimo i ako želimo, koliko daleko smo spremni da idemo za tim snom koji nam stalno izmiče? Čini se – dosta daleko.

Iako je pretpostavka da je nežniji pol skloniji tome da se zarad savršenog tela izgladnjuje različitim tipovima dijeta, ni muškarci nisu pošteđeni terora savremeng viđenja lepote. Biti vitkiji svakako ima svoje prednosti i opravdanja u zdravstvenom aspektu normalne uhranjenosti, ali šta ako nas ta težnja odvede na put pogrešnih, brzih recepata sa još bržim i po nas opasnijim rezultatima?

Tu teoriju neslavno nam je potvrdila nekada jedna od najpopularnijih dijeta sveta – keto dijeta. Osmišljena na konceptu rajske naslade u kojoj ne moramo brinuti o kalorijama hrane koju pojedemo kao ni o vremenu koje biramo za uživanje u namirnicama, sve dok se pridržavamo malog unosa ugljenih hidrata i proteina, keto dijeta velikom brzinom osvojila je simpatije svih onih gurmana koji ne vole zabrane i kasniju krivicu zbog nepoštovanja istih. Obećanje uživanja u hrani bogatoj mastima koja kao takva doprinosi povećanju energije i mentalne bistrine, povela je masu žena i muškaraca na put koji dugoročno ugrožava njihovo zdravlje poremećajem prirodne regulacije nivoa šećera i insulina u krvi.

Naime, ketoni po kojima je keto dijeta i dobila naziv, predstavljaju produkte masti koji se metabolišu u jetri i koji telu daju energiju i snagu u situacijama kada je nivo glukoze u krvi izuzetno nizak. U stanjima izgladnelosti tela, kada je nivo šećera ispod normalnih vrednosti, naše telo iz masti oslobađa ketone kako bi organizam “preživeo” situaciju u kojoj je unos hranljivih materija onemogućen.

Kako deluje keto dijeta

Pitate se – zašto bismo svoje telo ciljano dovodili u stanje izgladnelosti? Tu na scenu stupa keto dijeta – režim ishrane koji povećanim unosom namirnica bogatih mastima, ne dozvoljava telu da oseti glad nagomilavajući ketone u krvi na uštrb očekivane glukoze. Iako mnogi poklonici ovog načina ishrane tvrde da se osećaju zdravije nego pre i da kilograme tope velikom brzinom, istina je da povećan unos masti opterećuje i iscrpljuje jetru dovodeći do povišenog nivoa LDL, lošeg holesterola.

Takođe, nizak nivo glukoze koja utiče na raspoloženje i normalno funkcionisanje mozga, na stabilnost, mentalnu jasnoću i ravnotežu krvne slike, nikako ne doprinosi obećanom ‘’zdravlju’’. Naprotiv, dugoročni benefiti zamenjuju se kratkoročnim koji izazivaju sistemski rizične promena u našem telu.

Da li je i koliko moguće dugoročno dovesti do promena u telu koje bi naučilo da je keto način ishrane njegov, sada novi način funkcionisanja, ostaje da se vidi i prouči kao i dokaže na velikom broju ispitanika koji bi i nakon dugogodišnjeg prelaska na ovaj vid ishrane, zadržali vitkost, ali ne na uštrb zdravlja.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo