Kafa pripremljena na određeni način mogla bi da bude koristan napitak za zdravlje jetre, tvrdi studija

Priredio/la: Danijela Tadić    
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Zdravstvene koristi kafe potiču od sastava bioaktivnih jedinjenja, kao što su kofein, polifenoli i diterpeni

Kafa je napitak koji je sve više predmet istraživanja stručnjaka širom sveta, koji ističu njena protivupalna svojstva. Novo istraživanje navodi koristi kafe za zdravlje jetre. Postoje i dalje određene rezerve, ali smatra se da bi umerena konzumacija kafe, bez dodataka u obliku pavlake, krema, šećera, mogla da bude zdrav napitak.

Do 3 šolje kafe, pripremljene na određeni način

Kao i kod svih naučnih istraživanja i u ovom slučaju postoje određena ograničenja. Pregled studija objavljen je u časopisu Biochemical Pharmacology, na osnovu analize rezultata različitih studija, zaključeno je da redovno, umereno konzumiranje kafe smanjuje rizik od oštećenja jetre i razvoja bolesti jetre, objašnjava dr Aješa Brajant (Ayesha Bryant), vanredna profesorka medicine na Univerzitetu Alabame.

Konkretno konzumiranje do tri šolje crne kafe dnevno, bez šećera i pavlake, kako se navodi u ovom radu, može da uspori razvoj bolesti jetre u fibrozu, cirozu ili hepatocelularni karcinom (najčešći vid raka jetre), kaže dijetetičar Kendal Lounds (Kendall Lownds).

Ograničenja studije

Pregled studija navodi da kafa može da poboljša funkciju jetre kroz modulaciju crevnog mikrobioma, smanjenje upale duž osovine creva i jetre, objašnjava dr Brajant.

- Međutim, većina dokaza o vezi creva i jetre je na nivou posmatranja, što znači da primećujemo povezanost, ali ne dokazanu uzročnost - podvlači dr Brajant. U isto vreme ova studija ima svoja ograničenja u vidu razlika u načinu merenja unosa kafe i nedostatku velikih randomizovanih kontrolisanih studija, dodaje dr Brajant.

Lounds napominje da su potrebne specifičnije studije (koje bi se fokusirale na različite bolesti jetre i interakcije kafe sa ishranom, lekovima i genetskim faktorima).

- Pregled je, takođe, pokazao prisustvo više teško razdvojivih varijabli koji mogu da utiču na rezultate. To su način života, ishrane i konzumacija drugih supstanci koje mogu da zaštite jetru - kaže Lounds.

Kako kafa može da deluje na jetru?

Zdravstvene koristi kafe potiču od sastava bioaktivnih jedinjenja, kao što su kofein, polifenoli i diterpeni. Navedena jedinjenja imaju protivupalna, antioksidativna, antifibrotična i antikancerogena svojstva, objašnjava Lounds.

- Štite jetru jer smanjuju oštećenja ćelija, deluju na oksidativni stres i pomažu pri regulaciji normalnog metabolizma. Deluju tako što regulišu metaboličke puteve, poboljšavaju osetljivost na insulin i inhibiraju rast ćelija koje podstiču fibrozu -  dodaje dr Brajant.

Kafa ne bi trebalo da bude jedini način prevencije

Važno je istaći da se ovi nalazi odnose isključivo na crnu kafu, jer „dodavanje šećera ili pavlake može da umanji navedene koristi kafe“, kaže dr Brajant. Takođe, način pripreme, na primer filtrirana u odnosu na nefiltriranu kafu, može da deluje na dostupnost određenih jedinjenja u kafi, dodaje doktorka.

- Redovno konzumiranje kafe može da smanjiti rizik od bolesti jetre; međutim, kafa ne bi trebalo da bude jedini način zaštite jetre. Zdrava ishrana sa dosta voća i povrća i što manje industrijskih namirnica, redovna fizička aktivnost i manji unos alkohola, neki su od potvrđenih načina zaštite jetre - naglašava Lounds. Ona dodaje da osobe koje redovno piju kafu obično imaju niže nivoe jetrenih enzima, manje strukturnih oštećenja jetre i manji rizik od bolesti jetre, ipak potrebna su dalja istraživanja koja bi sve navedeno mogla u potpunosti da potvrde.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>