Naslovna / Zdravlje

Povišeni enzimi jetre ne znače uvek i bolest, koje su normalne vrednosti ALT i AST

Priredio/la: D. T.|15:00 - 01. 03. 2023.

Vrednosti jetre se lako menjaju, pa stručnjaci ukoliko ne mogu da pronađu jasan uzrok povišenih enzima savetuju novu analizu posle tri meseca

enzimi jetre Povišeni enzimi jetre nisu znak koji bi mogao da ukaže da oštećenje jetre, jer su slični enzimi prisutni i u drugim vitalnim organima. Foto: Shutterstock

Povišeni enzimi jetre često su posledica upale ili oštećenja ćelija jetre. Pravi razlog povišenih vrednosti enzima jetre nekada je veoma teško utvrditi. Vrednosti jetre se lako menjaju, pa stručnjaci ukoliko ne mogu da pronađu jasan uzrok povišenih enzima savetuju novu analizu posle tri meseca. Pacijentima se, u međuvremenu, preporučuje da izbegavaju gazirane napitke i alkoholna pića, namirnice sa velikom količinom nezdravih masnoća, soli i šećera, alkoholna pića.

Šta su enzimi jetre?

Putem rutinskih analiza krvne slike određuju se uvek i vrednosti enzima jetre i i bilirubina. Najčešće se proveravaju vrednosti alanin transaminaza (ALT), aspartat transaminaza (AST) i alkalna fosfataza (ALP).

Iako je prisutan i u srcu, bubrezima, skeletnim mišićima najviše aktivnost ALT su u jetri, pa se ovaj enzim zove i jetrenim enzimom. Povišene vrednosti ALT uočavaju se kod virusnog hepatitisa, hepatitisa A, mononukleozue. Povišeni enzimi jetre ALT mogu biti i posledica primene antibiotika, gaziranih pića. Normalne vrednosti ALT enzima su 8 do 41 IJ/I.

Enzim AST je najprisutniji u jetri i srcu, a nešto manje u drugim organima kao što su mozak, pluća, bubrezi. Normalne vrednosti AST iznose 7  do 38 IJ/I. AST je povišen kod bolesti jetre, virusnog hepatitisa, ciroze jetre, ali i posle infarkta miokarda. AST i ALT su markeri koji ukazuju na oštećenja ćelija jetre.

ALP se dovodi u vezu sa oštećenjima žučnih kanala. ALP se određuje osobama koje imaju znakove i simptome oštećenja jetre, pacijentima sa bolestima kostiju, kod malignih oboljenja. ALP se takođe, produkuje u kostima i placenti tokom trudnoće.

Šta ako su povišeni enzimi jetre?

Povišeni enzimi jetre nisu znak koji bi mogao da ukaže da oštećenje jetre, jer su slični enzimi prisutni i u drugim vitalnim organima. Sa druge strane, kod pacijenata sa hroničnim hepatitisom moguće su normalne vrednosti enzima jetre, zbog takozvanog talasanja aktivnosti AST i  ALT. Stručnjaci zato ovim pacijentima savetuju praćenje vrednosti enzima jetre na svakih dva do tri meseca.

Rasponi vrednosti variraju i između polova i parametara laboratorije. Gornja granica AST i ALT za muškarce iznosi 35 do 40 jedinica po litru, a za žene 25 do 30 jedinica po litru. Gornja granica za ALP je oko 115  jedinica po litru za muškarce i do 100 za žene.

Do kojeg stadijuma fibroze je moguć oporavak?

Blago do umereno povećanje vrednosti enzima jetre, često ukazuje na upalni proces u jetri. U slučaju da se upala ne leči i duže traje moguć je razvoj fibroze (ožiljaka na jetri). Postoji nekoliko faza razvoja fibroze: F1 su minimalni ožiljci, F2 značajni ožiljci, F3 teška fibroza i F4  je najteža faza bolesti u kojoj se ožiljci doveli do ciroze jetre. U slučaju fibroze neophodno je praćenje vrednosti enzima jetre, kako ne bi došlo do razvoja ciroze. Smatra se da je poboljšanje moguće sve dok pacijent nije dosegao F4 stadijum fibroze.

Zašto su povišeni enzimi jetre?

Kada se kod pacijenata utvrde povišeni enzimi jetre najčešće se čuje pitanje:“Doktore, kako je to moguće kada ja ne pijem?“ Alkohol jeste veliki i važan razlog za pojavu bolesti jetre, ali sve više je i nekih drugih uzroka bolesti.

Povišeni enzimi jetre mogu biti posledica autoimunih bolesti, kao što su autoimuni hepatitis, primarni bilijarni holangitis i primarni sklerozirajući holangitis. Povišene vrednosti AST i ALT su i posledica nealkoholne bolest (masne) jetre. Alkoholni hepatitis je upala jetre uzrokovana konzumacijom alkohola, kada su enzimi jetre takođe povišeni. Stanje može biti i genetski uslovljeno. Veće vrednosti enzima jetre često su posledica upotrebe lekova koji se dobijaju na lekarski recept, ali i onih medikamenata koji se mogu kupiti bez recepta.

Mogu li povišeni enzimi da dovedu do prestanka rada jetre?

Kratak odgovor glasi: „Ne, povišene vrednosti enzima jetre ne mogu da dovedu do prestanka rada jetre“. Blago do umereno povišene vrednosti enzima jetre, koje nisu praćene simptomima, znače da jetra i pored povećanja AST i ALT i dalje obavlja svoju funkciju.

Postoji hronično otkazivanje jetre koje može da traje godinama i dosta ređe akutno, kada jetra odjednom prestane da radi. U ovom drugom slučaju obavezno je bolničko lečenje. Oba oblika otkazivanja rada jetre su praćena simptomima žutice, mučnine, konfuzije, oslabljenim apetitom, bolom u gornjem desnom delu stomaka, tamnom bojom urina.

Kada je neophodna biopsija jetre?

U slučaju da se otkriju povišene vrednosti enzima obavlja se fizikalni pregled, kako bi se otkrili bilo kakvi znaci ili simptomi hronične bolesti jetre. Obaviće se pažljive analize, jer se povišeni enzimi ALT i AST  sreću i kod bolesti štitaste žlezde, gastrointestinalnog trakta, celijakije ili kamena u žuči.  Kod malog procenta pacijenata, zbog stalnog povećavanja vrednosti enzima jetre, neće biti moguće utvrditi tačnu dijagnozu pa će morati da se radi biopsija jetre koja će dati više informacija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo