Naslovna / Zdravlje

7 načina za spuštanje nivoa AST i ALT, jetrinih parametara u krvi

Priredio/la: Ma.R.|15:30 - 09. 03. 2024.

Istraživanja pokazuju da i hronični stres ima negativne efekte na zdravlje jetre, potencijalno dovodeći do povećanja nivoa parametara AST i ALT

AST i ALT Foto: Shutterstock

AST i ALT (aspartat aminotransferaze i alanin transaminaze) su važni parametri iz krvi koji govore o radu i funkciji jetre. Mogući razlozi su različiti, kao i stanja na koja ova odstupanja mogu da ukažu.

Šta tačno znače parametri AST i ALT?

AST (aspartat aminotransferaza) i ALT (alanin aminotransferaza) igraju ključnu ulogu u metabolizmu aminokiselina, gradivnih supstanci proteina. Oštećene, iziritirane ili ćelije jetre koje su u upalnom procesu izazivaju oslobađanje AST i ALT u krvotok, podižući njihov nivo.

Postoji nekoliko mogućih specifičnih uzroka povišenih nivoa AST i ALT, uključujući bolesti jetre kao što su hepatitis, masna bolest jetre i ciroza. Prekomerna konzumacija alkohola, određenih lekova, gojaznost, visok holesterol i virusne infekcije takođe mogu izazvati povišene nivoe. Ključno je identifikovati osnovni uzrok visokih nivoa AST i ALT, kako bismo ih efikasno snizili. Ponekad mogu biti potrebne dodatne medicinske pretrage.

Kako spustiti visoke nivoe ovih enzima

Pored lekova koje lekar propiše ako proceni da je potrebno, važno je usvojiti i savete za bolje funkcionisanje jetre. To će, zauzvrat, pomoći u smanjenju nivoa AST i ALT enzima. Evo najvažnijih.

Smanjite korišćenje alkohola

Nije tajna da česta konzumacija alkohola može dovesti do oštećenja jetre, što povećava ALT i AST. To je dokazao niz istraživanja, među kojima i studija objavljena u Journal of Studies on Alcohol and Drugs. U njoj su se naučnici bavili povezanošću konzumacije alkohola i nivoa AST i ALT, kao i uticajem na druge proteine i srednji korpuskularni volumen (MCV) crvenih krvnih zrnaca.

Smanjenje unosa alkohola omogućava jetri da se oporavi, a ćelijama da se regenerišu.

Održavajte normalnu telesnu težinu

Kontrola težine igra ključnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja, uključujući i stanje jetre. Racionalan kalorijski unos i dovoljno fizičke aktivnosti pomoći će čak i osobama sa nealkoholnom masnom bolešću jetre u smanjenju nivoa AST i ALT. Važno je odabrati način života i navike koje ćete biti u prilici da sprovedete, jer se pokazalo da agresivniji načini i intenzivne opcije udaljavaju ciljeve. Prosto, ljudi odustaju i brzo se vraćaju lošim navikama ako su novi obrasci suviše isključivi, agresivni i rigidni, potvrđuje i istraživanje objavljeno u European Journal of Clinical Nutrition

Izbegavajte izlaganje toksinima

Čuvajte jetru od toksičnih hemikalija, zagađivača i zagađivača. Ako je moguće izbegavajte pušenje, koristite zaštitnu opremu pri rukovanju štetnim supstancama i birajte organske proizvode. Toksini, kao što je nikotin i oni koji se nalaze u industrijskim rastvaračima mogu izazvati oštećenje jetre, što dovodi do povećanja enzima u krvi.

Pušenje cigareta, na primer, negativno utiče na ove parametre i funkciju jetre, što je predstavljeno u pregledu objavljenom u Journal of Hepatology. Mehanizam takvog uticaja uključuje različite efekte nikotina, uz aktivaciju oksidativnog stresa.

Kontrolišite stres

Pokazalo se da hronični stres ima negativne efekte na zdravlje jetre, potencijalno dovodeći do povećanja nivoa AST i ALT. Praktikujte tehnike upravljanja stresom kao što su meditacija, joga ili aktivnosti koje vas smiruju. Isto tako, koliko god je moguće izbegavajte prekomerni rad i premor.

Konzumirajte hranu koja odgovara jetri

Nivoi ovih enzima mogu se spustiti konzumiranjem određene hrane koja „radi“ za zdravlje jetre. To uključuje beli luk, kurkumu, lisnato povrće, krstašice i bobice, koje sadrže specifična jedinjenja ili antioksidante korisne za funkciju jetre. Masna riba bogata omega-3 masnim kiselinama je takođe idealna  jer pruža dodatnu zaštitu jetri, posebno kod osoba sa hroničnim oboljenjem jetre. Tunjevina i losos takođe.

Povećajte unos vlakana

Obavezno konzumirajte voće, povrće i integralne žitarice, posebno one bogate rastvorljivim vlaknima. Dijetalna vlakna su usko povezana sa zaštitom jetre i smanjuju rizik od smanjenja funkcije i bolesti. Izbegavajte prerađenu hranu, previše crvenog mesa, gazirane i slatke napitke, jer oni mogu da izazovu preopterećenje jetre.

Budite dovoljno hidrirani

Voda je važna da bi jetra obavljala svoju ulogu u detoksikaciji. Stoga, ako ne pijete dovoljno vode u toku dana, to može negativno uticati na sposobnost jetre da izbaci otpad i toksine. Sa druge strane, dovoljan unos vode obezbeđuje podršku za funkciju jetre i održava jetrene enzime na optimalnom nivou.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo