Naslovna / Zdravlje

Žučna kesa je podložna infekcijama i stvaranju kamenja i polipa, kada je neophodna operacija

Piše: Marijana M.Rajić|8:45 - 03. 11. 2022.

Idealno vreme za operaciju žučne kese i njeno odstranjivanje je kada je pacijent bez tegoba, u stanju koje hirurzi zovu “hladnom” žučnom kesom, objašnjava u razgovoru za eKlinika portal dr Zlatko Bokun, hirurg

Žučna kesa dr Zlatko Bokun Dr Zlatko Bokun: Kamen u žučnoj kesi može izazvati i opasne komplikacije poput žutice i upale gušterače, ukoliko prođe dalje u žučne vodove Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Žučna kesa predstavlja rezervoar koncentrisane žuči, koju jetra neprekidno luči da bi potpomogla varenje hrane. Obilna ishrana, pol (žene su sklonije stvaranju kamena u žučnoj kesi), trudnoća, kao nasledni faktori, imaju veliki značaj u formiranju kamena u ovom organu.

Kako dolazi do toga da žučna kesa bude u stanju upale i stvaranja kamenja

Upala žučne kese nastaje kada kamen u žučnoj kesi zapuši njen izvodni kanal i time spreči odlivanje žuči u žučne vodove, kaže u razgovoru za eKlinika portal dr Zlatko Bokun, hirurg i instruktor laparoskopske hirurgije i objašnjava detaljno:

– Tada se žučna kesa širi i u preostaloj žuči dolazi do razvoja bakterija koje izazivaju infekciju. Ovo stanje može se prepoznati po jakom bolu u trbuhu ispod desnog rebarnog luka. Često je praćen mučninom, povraćanjem i gorušicom, a može da se može širi u desno rame i u predeo želuca. Upala nije jedina opasnost kojoj je izložen ovaj važan organ u našem telu: kamen u žučnoj kesi može izazvati i opasne komplikacije poput žutice i upala gušterače, ukoliko prođe dalje u žučne vodove (kanale). Zanimljivo je da se zbog spomenutih predispozicija nekada tipičan pacijent sa problemom žučne kese označavao šifrom 4F (female, fat, fourty, fertile), dok je danas odnos žena i muškaraca sa tim problemom 60:40 u korist pacijentkinja.

Žučna kesa je specifičan organ, a kakav je i sastav kamena i mogu li da pomognu neke alternativne metode

Odlazak lekaru zbog tegoba sa žučnom kesom je obavezan i obolela osoba ne treba da pokušava sa samostalnim lečenjem. Pacijent se, decidirano tvrdi dr Bokun, može izlečiti samo hirurškom intervencijom.

– Privremeno se može pomoći uzimanjem antibiotika, lekova protiv bolova i rigoroznom bezmasnom dijetom. Brojni popularni narodni lekovi, čajevi, cimet, limun i maslinovo ulje nažalost nemaju nikakvog efekta na ovo oboljenje, sem povremenog ublažavanja tegoba. Kamen u žučnoj kesi je takvog sastava da ga je nemoguće “istopiti”.  Primenom alternativnih metoda lečenja pacijenti samo odlažu neizbežnu operaciju i povećavaju šanse za eventualne komplikacije – upozorava hirurg.

Koje su još indikacije da se žučna kesa ostrani, šta je sa žučnim kanalima

Kamen u žučnoj kesi nije jedina indikacija za laparoskopsku operaciju, objašnjava dr Bokun. Polipi u žučnoj kesi, posebno ako ih je više ili prelaze veličinu od 10mm, kao i dugotrajne hronične upale, rizik su za stvaranje karcinoma žučne kese. Lečenje ove vrste maligniteta je, napominje nas sagovornik, izuzetno rizično i sa nepovoljnom prognozom.

– I žučni kanali su skloni začepljenjima i upalama. Ako se upala zapusti, ćelije u žučnim kanalima mogu da promene strukturu i da nekontrolisano rastu. To takođe može da bude prekancerozno, a protokom vremena i kancerozno stanje, iako ređe. Holangitis, pankreatitis i ikterus su najčešći problemi sa žučnim kanalima. Zanimljivo je da je čest slučaj da ljudi funkcionišu normalno bez ikakvih tegoba ili simptoma, a da se smetnje sa žučnom kesom otkriju tek kada se javi intenzivan bol. Često se kamenje u žučnoj kesi detektuje tek u toku neke intervencije ili nekom od dijagnostičkih metoda kada postoji sumnja na druge bolesti. Kod velikog broja pacijenata, ključni simptom je jak bol koji se pojačava nakon obroka, obično masnijeg – opisuje dr Bokun.

Laparoskopska hirurgija „zlatni standard“ iz mnogo razloga

Prema rečima sagovornika eKlinika portala, definitivno lečenje kamena u žučnoj kesi je isključivo hirurško. Sastoji se od odstranjivanja obolele žučne kese, najčešće laparoskopskom metodom, koja podrazumeva operaciju kroz minimalne otvore na trbuhu.

Ova operacija je “zlatni standard” zbog brzine oporavka i minimalnog broja komplikacija. Idealno vreme za operaciju je kad je pacijent bez tegoba, stanje koje hirurzi zovu “hladnom” žučnom kesom. Tada je operacija najbezbednija i mogućnost komplikacija najmanja. Većina pacijenata se nakon ovakve operacije već sutradan otpušta kući, a povratak radnim aktivnostima je moguć već za nekoliko dana. Nisu zanemarivi ni estetski rezultati, jer laparoskopska operacija ostavlja tek nekoliko jedva vidljivih malih ožiljaka – kaže o dobro poznatim prednostima minimalno invazivne hirurgije žučne kese doktor Zlatko Bokun.

Ishrana kao važan segment prevencije i lečenja kamena u žučnoj kesi

Obolele osobe sa kamenom u žučnoj kesi moraju da izbegavaju konzumiranje jaja, majoneza, slanine, masnog mesa, pogotovo prženog i pohovanog. Takođe, i proizvode od iznutrica, sve vrste masti, kao i hranu pripremanu na masti i ulju.

– Ne preporučuju se ni masni sirevi, kajmak, žačinjena hrana, kolači, sladoled, čokolada. Kafa i alkoholna pića takođe mogu naškoditi osobama sa kamenom u žučnoj kesi. Ovakvim pacijentima se savetuje Mediteranski način ishrane sa laganim obrocima koji uključuje bareno povrće, ribu i manju količinu maslinovog ulja. Nakon uspešne operacije žučne kese, pacijenti se polako mogu vraćati normalnoj prehrani, ali uz umerenost u konzumaciji masnih namirnica – napominje dr Zlatko Bokun, hirurg i instruktor laparoskopske hirurgije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vesna Marković
12:02, 03. 11. 2022.
Odgovori

Odstranjena mi je žučna kesa, pre 3 nedelje, laparaskopski, u KCV u N.Sadu. Dobro se osećam i nemam nikakve tegobe, ishrana je još u dijetalnom režimu. dr Deanu Bjelajac, veliko hvala, za stručnost i hirušku intervenciju.

Nur
23:41, 03. 01. 2024.
Odgovori

Ja sam 32g , iman polip 6.5mm , dali treba operacija . Hvala

Amra
20:32, 11. 01. 2024.
Odgovori

Polip 0.8 mm da li treba operacija 52 godine

Verica
14:44, 09. 02. 2024.
Odgovori

Dobar dan. Moj sin (23 godine) ima veliki bolove u stomaku od pre nedelju dana. Bio je u hitnoj na ultrazvuku i otkrili su mu vise od 5 polipa pojedinacnog promera do 6 mm. Dali su mu samo lekove i rekli da je virus stomacni. A za polipe da to nije u njihovom domenu. Krvna slika pokazuje da su mu puno uvecani leukociti i ostalo. Pije lekove, Ali i dalje ima bolove. Hvala unapred na savetu gde ici dalje i sta raditi

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo