Naslovna / Vesti

GERB, želudačna kila, karcinom jednjaka i želuca su bolesti u ekspanziji, Beograd domaćin velikog kongresa

Piše: Marijana M.Rajić|14:30 - 25. 10. 2022.

Smatra se da danas od GERB boluje oko 30 odsto populacije i da je incidenca ovog oboljenja u stalnom porastu. Od posebnog su značaja komplikacije GERB koje mogu da se manifestuju kao teška oštećenja sluzokože ili suženja jednjaka, a neretko mogu da napreduju do karcinoma jednjaka, podseća profesor dr Aleksandar Simić, digestivni hirurg

GERB Od GERB boluje oko 30 odsto svetske populacije

U Beogradu se u hotelu Crowne Plaza od 3 – 5. novembra 2022. godine održava godišnji kongres Evropskog udruženja za gornji digestivni sistem (European foregut society – EFS), pod nazivom EFS Belgrade 2022. Evropsko udruženje za gornji digestivni sistem je vodeća asocijacija ovakve vrste u Evropi, koja je fokusirana na istraživanja, dijagnostiku i lečenje oboljenja jednjaka i želuca.

Ugledni hirurzi iz Evrope i Amerike stižu u Beograd

Udruženje EFS obuhvata gastroenterologe, hirurge, otorinolaringologe i lekare drugih specijalnosti koji se bave ovim specifičnim oboljenjima. Cilj EFS je da unapredi saradnju između različitih specijalnosti, ali i da pokrene značajnu međunarodnu kooperaciju u stvaranju vodiča i algoritama lečenja oboljenja gornjeg digestivnog sistema. Oni će sa jedne strane dovesti do boljeg razumevanja ovih oboljenja, a sa druge unaprediti kvalitet standardizovanjem pristupa lečenju oboljenja jednjaka i želuca.

Ovo je prvi put da u se u Srbiji organizuje stručni sastanak ovakvog visokog formata iz oblasti oboljenja jednjaka i želuca. Ponosni smo što će u Beogradu biti prisutni i održati predavanja oko 50 vodećih hirurga i gastroenterologa iz Evrope, i kao posebni gosti kongresa, njih desetak iz SAD, koji se bave oboljenjima jednjaka i želuca. Glavni gosti kongresa će biti predsednici Evropskog, odnosno Američkog udruženja za gornji digestivni sistem, profesori Luiđi Bonavina i Redžinald Bel – najavljuje za eKlinika portal predsednik Kongresa profesor dr Aleksandar Simić, koji je i član glavnog odbora Evropskog udruženja za gornji digestivni sistem (EFS).

Sekretar kongresa je doc. dr Ognjan Skrobić, a obojica su sa Klinike za digestivnu hirurgiju – Prva hirurška, UKCS i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Očekuje se učešće oko 350 lekara iz regiona, Evrope i sveta

Uvaženi predavači iz Evrope i SAD predstaviće vodeće stručnjake svojih klinika i univerziteta, pa će tako u Beogradu pod jednim krovom govoriti šefovi hirurških i gastroenteroloških centara iz Beča, Milana, Londona, Nju Jorka, Rima, Frankfurta, Atine, Pariza, Los Anđelesa, Ciriha, Amsterdama, Hajdelberga… Do sada je svoje učešće na kongresu pored spomenutih predavača iz Evrope i SAD potvrdilo još oko 100 lekara iz Evrope, kao i blizu 200 učesnika iz Srbije i regiona. Očekuje da će kongresu u Beogradu prisustvovati oko 350 lekara iz regiona, Evrope i sveta.

GERB kongres

Ovaj veliki profesionalni medicinski događaj staviće Beograd i Srbiju u svetski fokus naučnih i stručnih aktivnosti vezanih za oboljenja gornjeg digestivnog sistema Foto: EFS / eKlinika

Osnovne teme kongresa će biti konzervativno i hirurško lečenje gastroezofagealne refluksne bolesti – GERB i želudačnih kila, kao i funkcionalnih oboljenja jednjaka i želuca, koja zajedno predstavljaju najčešća oboljenja gornjeg digestivnog sistema, sa velikim udelom u svetskoj populaciji. Posebna tema će biti premaligna stanja na jednjaku, a zanimljivo je da će biti prestavljena i najsavremenija dostignuća iz robotske tehnologije, terapije matičnim ćelijama, odnosno značaja veštačke inteligencije u lečenju oboljenja jednjaka i želuca.

Oko 30 odsto svetske populacije boluje od GERB, moguće su komplikacije i malignitet

Smatra se da danas od GERB boluje oko 30 odsto populacije i da je incidenca ovog oboljenja u stalnom porastu. Od posebnog su značaja komplikacije GERB koje mogu da se manifestuju kao teška oštećenja sluzokože ili suženja jednjaka, a neretko mogu da napreduju do karcinoma jednjaka. Činjenica je da karcinom jednjaka u poslednjih 20 godina u svetskoj populaciji oboljenje sa najvećim porastom incidence u odnosu na sve malignitete, a uzrok najčešće leži u postojanju Barrett-ovog jednjaka, koji je direktna posledica GERB. Osnova lečenja GERB-a i njenih komplikacija je u pravovremenoj najsavremenijoj dijagnostici i prevenciji, kako bi se na vreme započelo sa adekvatnom terapijom lekovima ili sprovela hirurška procedura. Sa druge strane, problem otežanog gutanja usled funkcionalnih problema jednjaka predstavlja sve učestaliji problem u našoj i svetskog populaciji, iz kojih mogu nastati ozbiljne komplikacije koje takođe mogu dovesti do karcinoma – objašnjava za eKlinika portal prof.dr Aleksandar Simić.

Obezbeđena najsavremenija tehnologija, Kongres će biti praćen širom sveta

Posebno je zanimljivo da će na Kongresu po prvi put u našoj zemlji biti predstavljena i najsavremenija dostignuća iz robotske hirurgije, prikazana terapija matičnim ćelijama oja se smatra budućnošću medicine. Biće istaknut i značaj najmodernije tehnologije u vidu veštačke inteligencije u dijagnostici i lečenju oboljenja jednjaka i želuca, koja poslednjih godina na velika vrata ulazi u svet medicine i hirurgije.

Sam događaj će se u tri dana sastojati od više interaktivnih sesija, nekoliko glavnih i sponzorskih predavanja, video i konfrontacionih panela. Kongres, koji će u velikoj sali hotela Crown Plaza biti održan pod pokroviteljstvom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i NJKV princa prestolonaslednika Aleksandra i princeze Katarine, biće opremljen najsavremenijom tehnologijom koja omogućava istovremeno praćenje na Internet platformama. Na taj način Kongres će iz Beograda biti uživo prenošen u još 12 evropskih centara, iz kojih će se stručnjaci virtuelnim putem direktno uključivati u rad.

Prilika za edukaciju i saradnju mladih lekara sa svetskim stručnjacima

– Očekuje nas veliki profesionalni medicinski događaj, koji će Beograd i Srbiju staviti u svetski fokus naučnih i stručnih aktivnosti vezanih za oboljenja gornjeg digestivnog sistema. Poseban akcenat treba staviti na otvaranje mogućnosti za buduću edukaciju naših mladih lekara preko ovog udruženja u Evropi i SAD. Takođe, ovakvi kongresi i druženja su prilika da se pokrenu zajednički projekti i studije koje će nam omogućiti da nastavimo da kao zemlja budemo prihvaćeni i prepoznati u evropskim i svetskim okvirima. Verujemo da će ovaj stručni sastanak dodatno značajno osnažiti inače decenijama bogatu stručnu saradnju naših i svetskih stručnjaka u ovoj oblasti medicine – kaže profesor dr Aleksandar Simić, predsednik Kongresa i član glavnog odbora Evropskog udruženja za gornji digestivni sistem (EFS).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo