Naslovna / Ishrana

Ubija helikobakteriju, čisti jetru i smanjuje anksioznost: Još razloga da pojedemo bar pola šargarepe dnevno

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 09. 04. 2025.

Rastvorljiva vlakna i antioksidansi doprinose snižavanju LDL holesterola i poboljšanju vaskularne elastičnosti, što čini šargarepu korisnom kod prevencije ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti

Šargarepa Neki bioaktivni sastojci šargarepe pokazuju blagi hipoglikemijski efekat Foto: Shutterstock

Šargarepa je apsolutni pobednik u količini beta-karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Ovo povrće je snažan prirodni saveznik u prevenciji i lečenju mnogih bolesti, ali studije nude i neka do sada nepoznate dokaze o ređe spominjanim stanjima.

Koje korisne nutrijente sadrži šargarepa?

Koren šargarepe je bogat izvor ugljenih hidrata, belančevina, pektina, flavonoida, kompleksa mineralnih soli, vitamina grupe B (naročito vitamina B3, odnosno niacina – poznatijeg kao vitamin PP), kao i askorbinske kiseline (vitamin C). Istraživanja potvrđuju da se najviši procenat korisnih jedinjenja nalazi upravo u spoljašnjim slojevima korena.

Redovna konzumacija šargarepe u količini od 50 do 100 grama dnevno može značajno doprineti prevenciji avitaminoze, ali i ublažavanju simptoma brojnih oboljenja.

Šta kažu istraživanja, za koja stanja je korisna šargarepa: Helikobakterija, varenje, vid…

Šargarepa poseduje izražena antiinflamatorna i dijaforetička svojstva (podstiče preznojavanje), što je čini korisnom kod prehlada, kašlja, bronhitisa i astme. Zahvaljujući visokom sadržaju beta-karotena, smatra se „hranom za oči“, jača imunitet i poboljšava funkciju digestivnog trakta. Takođe, ima blagotvorno dejstvo kod hemoroida i deluje antiseptično, pokazala su istraživanja.

Manje je poznato da je šargarepa prirodni neprijatelj Helicobacter pylori, bakterije odgovorne za gastritis i čireve. Pomaže i kod simptoma kao što su nadimanje, gorušica, mučnina i gubitak apetita. Preporučuje se svakodnevna konzumacija soka od sveže ceđene šargarepe (1,5 do 2 dl) pola sata pre doručka u trajanju od 40 dana.

Šargarepa u službi zdravlja: Koje su njene manje poznate koristi

1. Detoksikacija jetre i pomoć kod masne jetre (steatoze)

Zahvaljujući kombinaciji antioksidanasa, šargarepa podstiče eliminaciju toksina i može pomoći u regeneraciji ćelija jetre. Preporučuje se kao dodatak terapiji kod nealkoholne masne bolesti jetre.

2. Prevencija ateroskleroze i snižavanje holesterola

Prisustvo rastvorljivih vlakana i antioksidanasa doprinosi snižavanju LDL holesterola i poboljšanju vaskularne elastičnosti, što čini šargarepu korisnom kod prevencije ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti.

3. Podrška kod hormonskog disbalansa kod žena

Naučna istraživanja ukazuju da sirova šargarepa, zbog svog jedinstvenog sastava vlakana i fitohemikalija, može doprineti eliminaciji viška estrogena iz tela, te se preporučuje ženama koje pate od PMS-a, bolnih menstruacija i hormonskih akni.

4. Pomoć kod anksioznosti i blage depresije

Prisustvo vitamina B kompleksa, kalijuma i magnezijuma može blagotvorno delovati na nervni sistem. Šargarepa doprinosi stabilizaciji raspoloženja i smanjenju osećaja umora i napetosti.

5. Podrška zdravlju pankreasa

Neki bioaktivni sastojci šargarepe pokazuju blagi hipoglikemijski efekat, te mogu pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi i zaštiti ćelija pankreasa kod osoba sa predispozicijom za dijabetes tipa 2.

Beta karoten u istraživanjima

Istraživanja su pokazala da β-karoten, prisutan u šargarepi, može imati povoljan uticaj na zdravlje jetre i mentalno zdravlje. Studija objavljena u časopisu Antioxidants sugeriše da β-karoten može imati preventivne i zaštitne efekte na hepatičku steatozu, fibrozu, oksidativni stres, upalu i apoptozu. Takođe, meta-analiza objavljena u Nutrients ukazuje na to da povećan unos karotenoida može biti povezan sa smanjenim rizikom od depresivnih simptoma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo