8 impresivnih zdravstvenih koristi koje nudi sok od šargarepe

   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Ne samo da sok od šargarepe obezbeđuje kalijum i vitamin C, već je i veoma bogat provitaminom A. Smatra se, a to istraživanja potvrđuju, da konzumiranje soka od šargarepe jača imunitet i poboljšava zdravlje očiju i kože, uz druge brojne prednosti.

Šta od korisnih nutrijenata sadrži sok od šargarepe

Sok od šargarepe je siromašan kalorijama i ugljenim hidratima, a bogat mnogim važnim nutrijentima. Jedna čaša sadrži 94 kalorije: 94, 2 g proteina, manje od 1 g masti, 22 g ugljenih hidrata, 9 g šećera, 2 g vlakana, 251 odsto preporučenog dnevnog unosa provitamina A, 22 odsto potreba vitamina C, 31 odsto vitamina K i 15 procenata dnevnih potreba kalijuma.

Sok od šargarepe takođe obezbeđuje karotenoidne pigmente lutein i zeaksantin, koji u telu deluju kao antioksidansi. Glavni karotenoid u soku od šargarepe je beta-karoten, odgovoran za narandžastu boju šargarepe. Telo ga pretvara u vitamin A, snažan antioksidans.

Može da poboljša zdravlje očiju: Sok od šargarepe je riznica beta-karotena

Sok od šargarepe sadrži velike količine nutrijenata korisnih za vid.

Jedna čaša obezbeđuje više od 250 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina A, uglavnom u obliku provitamina A (beta-karoten). Vitamin A je ključan za zdravlje očiju. Istraživanja povezuju unos voća i povrća bogatog provitaminom A sa smanjenim rizikom od slepila i bolesti oka povezanih sa starenjem. Pored toga, sok od šargarepe je odličan izvor luteina i zeaksantina,  karotenoida koji se talože u očima i štite ih od oštećenja izazvanih svetlošću.

Veći unos luteina i zeaksantina povezan je sa manjim rizikom od makularne degeneracije (AMD). Jedna analiza šest studija pokazala je da ljudi koji ih unose najviše imaju 26 odsto manji rizik od kasne makularne degeneracije.

Može da ojača imunitet

Vitamini A i C deluju kao antioksidansi i štite imune ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Ovaj sok je takođe bogat vitaminom B6, jer jedna čaša obezbeđuje oko 30 odsto dnevnog unosa. Vitamin B6 je neophodan za pravilan imuni odgovor, a njegov nedostatak može da oslabi imunitet.

Može da ima antikancerogena dejstva, potvrđuju studije

Laboratorijske studije ukazuju na to da određena jedinjenja iz soka od šargarepe mogu da nas zaštite od raka. Posebno su efikasni poliacetileni, beta-karoten i lutein, jer se pokazalo da utiču na ćelije leukemije i raka debelog creva, dovodeći do njihovog odumiranja ili zaustavljanja rasta.

U jednoj studiji na životinjama, poliacetileni iz šargarepe smanjili su broj i brzinu rasta tumora debelog creva. Međutim, mnoga od ovih istraživanja nisu sprovedena na ljudima, pa su potrebne dodatne studije.

Sok od šargarepe ne treba smatrati lekom protiv raka.

Poboljšano regulisanje šećera u krvi

Konzumiranje manjih količina soka od šargarepe može pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi.

Laboratorijska istraživanja na životinjama sa dijabetesom tipa 2 pokazuju da fermentisani sok od šargarepe snižava šećer u krvi zahvaljujući probioticima koje sadrži. Sokovi od gotovo sih vrsta šargarepe imaju nizak glikemijski indeks (GI), što znači da manje utiču na skok šećera u krvi u poređenju sa drugim voćnim sokovima.

Može pozitivno da utiče na zdravlje kože

Nutrijenti iz soka od šargarepe posebno koriste koži. Jedna čaša obezbeđuje preko 20 odsto dnevnog unosa vitamina C, koji je ključan za proizvodnju kolagena, proteina odgovornog za elastičnost i čvrstinu kože.

Vitamin C deluje i kao antioksidans, štiteći kožu od oštećenja. Beta-karoten takođe može da doprinese zaštiti kože od UV zračenja i da poboljša njen izgled.

Šargarepa snaži srce

Sok od šargarepe kod nekih osoba može da utiče na smanjenje faktora rizika za bolesti srca.

Prvo, bogat je kalijumom, mineralom važnim za regulaciju krvnog pritiska. Ishrana bogata kalijumom povezana je sa manjim rizikom od visokog pritiska i moždanog udara. Antioksidansi iz soka od šargarepe takođe mogu da koriste srcu.

U jednoj trotomesečnoj studiji, kod ljudi sa visokim holesterolom i trigliceridima, 2 čaše soka od šargarepe dnevno povećale su nivo antioksidanasa u krvi i smanjile oksidaciju masti, što je proces povezan sa razvojem bolesti srca.

Zdravstvene koristi za jetru 

Karotenoidi u soku od šargarepe mogu da doprinesu boljem zdravlju jetre. Studije pokazuju da njihovo protivupalno i antioksidativno dejstvo može da pruži određenu zaštitu od masne jetre.

Kod laboratorijskih životinja, sok od šargarepe smanjio je određene markere ove bolesti, iako nije direktno smanjio količinu masnoće na jetri. Potrebno je više studija na ljudima.

Za koga sok od šargarepe može da bude rizičan

Sok od šargarepe je generalno bezbedan, ali stručnjaci napominju da neki sveže ceđeni sokovi nisu pasterizovani, pa mogu da sadrže štetne bakterije. Trudnice, stariji, deca i osobe sa slabim imunitetom treba da izbegavaju nepasterizovan sok.

Konzumiranje veoma velikih količina može da izazove karotenemiju - stanje u kome koža poprima žuto-narandžastu boju zbog visokog nivoa beta-karotena. Nije opasno i povlači se kada se smanji unos.

Sok od šargarepe ima manje vlakana od cele šargarepe i sadrži prirodne šećere, pa prekomerno ispijanje može podići nivo šećera u krvi.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>