Naslovna / Ishrana

Tokom vežbanja najviše prijaju prirodni energetski napici. Neke možete napraviti sami

Priredio/la: M.R.|9:00 - 06. 06. 2021.

Prirodni napici mogu da pomognu da trening bude efikasniji, ali i da se brzo obnovi utošena energija tokom vežbanja

smuti-energetski napitak-vežbanje Ne samo u toku fizičke aktivnosti treba izbegavati energetska pića i sokove koji nisu prirodni Foto: Shutterstock

Uz vodu, bez koje svakako ne treba ni da krećete na vežbanje, stručnjaci savetuju da je dobro da imate i nešto slatko, u malim količinama. Neki prirodni napici, na primer, mogu da vam pomognu da trening bude bolji, da obnovite energiju uz dobru hidrataciju, i da se posle napornog treninga brže oporavite. Evo nekoliko primera za neke domaće energetske napitke koje možete lako da pripremite kod kuće.

Energetski napitak sa kokosom i spirulinom

Ovo potpuno prirodno, izotonično energetsko piće puno je elektrolita, glukoze, proteina, aminokiselina, magnezijuma i vitamina B, što ga čini odličnim sportskim napitkom za bolju  hidrataciju, obnovu energije i veću izdržljivost. Zgodno je i to što ima malo sastojaka, lako se priprema i ne sadrži veštačke boje, zaslađivače ili potencijalno štetne komponente.

Sastojci:

  • 1 – 2 šolje kokosove vode
  • 1/2 kašičice spiruline u prahu

Priprema:

Kokosovu vodu sipajte u čašu ili vašu sportsku bočicu koju nosite na vežbanje. Dodajte spirulinu i dobro promešajte ili promućkajte da se spirulina sjedini sa tečnošću.

Ako vam je ukus spiruline jak i previše intenzivan, rastvorite jednu tabletu od 500 mg u punoj čaši kokosove vode.

Spirulina je jednoćelijska plavo-zelena alga u obliku spirale koja je odlična za čišćenje organizma od toksina a uz to sadrži velike količine gvožđa, vitamina, aminokiselina i hlorofila, a možete je pronaći u bolje snabdevenoj prodavnici zdrave hrane.

Smuti od pomorandže i lana

Evo odličnog izbora za one koji imaju probleme sa grčevima i moraju da paze na nivo šećera u krvi pre i tokom treninga. Ovaj domaći napitak je pun kalijuma, magnezijuma, folata i vitamina B, i pomoći će mišićima da efikasnije koriste proteine dajući telu nekoliko sati stabilne energije. Aktivni sportisti treba da piju ovaj napitak polako kako bi maksimalno apsorbovali ovaj specifični skup kombinovanih sastojaka.

Sastojci:

Priprema:

Kombinujte i pomešajte sve sastojke u blenderu dok masa ne postane potpuno glatka i kompaktna. Poželjno je da ga nosite i konzumirate iz staklene flaše ili iz dobro oprane sportske bočice.

Osvežavajući napitak od jabukovog sirćeta

Ovaj napitak je prava energetska bomba i namenjen je zbog toga i rekreativcima i aktivnim sportistima. Obiluje fosforom, magnezijumom i vitaminima B-1, B-2 i B-6. Kombinovanje ovih hranljivih sastojaka pomoći će telu da što bolje iskoristi zalihe energije, šećera i ugljenih hidrata, a pomoći će i u skraćivanju vremena oporavka posle treninga jer će mišići efikasno obnavljati svoje zalihe potrošene energije. Kalijum će sprečiti grčenje mišića tokom i posle treninga, pomažući i ubržem oporavku.

Sastojci:

  • 2 šolje filtrirane vode
  • 2 kašičice nepasterizovanog sirovog jabukovog sirćeta
  • 2 kašičice sirupa od agave ili javorovog sirupa (ima ih u prodavnicama zdrave hrane)

Priprema:

Iskombinujte sve sastojke, sjedinite i nosite i konzumirajte u staklenoj ili sportskoj bočici.

Osobama sa dijabetesom se preporučuje da slatke dodatke zamene kokosovim šećerom i pre konzumacije obavezno konsultuju nutricionistu u cilju sprečavanja skoka insulina.

Smuti od banane i pšenice

Obilje proteina kao i magnezijuma koji će poboljšati metaboličke procese, uz kalijum i kompleks B vitamina u ovom smutiju pomoći će telu da hranljive materije što bolje iskoristi za povećanje mišićne efikasnosti i pojačaće snagu.

Sastojci:

  • 2 šolje filtrirane vode
  • kašika mlevene pšenice (celo zrno)
  • 3 velike, zrele banane

Priprema:

Kombinujte sve sastojke u blenderu i mešajte ih dok smesa ne postane potpuno glatka. Važi isti način čuvanja i konzumiranja kao i u prethodnim pimerima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo