Naslovna / Ishrana

Laneno seme čuva kosti, olakšava varenje i preporučuje se ženama protiv pojave raka dojke

Priredio/la: D.T.|15:00 - 21. 05. 2021.

Laneno seme najbolje je koristiti čim ga sameljete ili zdrobljeno, a svako jaje u receptu možete zameniti ovom žitaricom

lan- lalneno seme- laneno ulje Foto: Shutterstock

Laneno seme je mala žitarica koja može imati ogroman uticaj na zdravlje. Sadrži omega-3 masnu kiselinu, poznatu kao alfa-linoleinska ili ALA kiselina, koja jača cirkulaciju i deluje antiinflamatorno. Pomaže i kod osteoporoze tako što umanjuje rizik od preloma kostiju, a pruža umerenu zaštitu protiv dijabetesa tipa 2.

Bogat magnezijumom, manganom, fosforom, bakarom i tiaminom

Dve kašike lanenog semena sadrže 6 grama vlakana, 4 do 5 grama biljnih proteina. Bogato je magnezijumom, manganom, fosforom, bakarom i tiaminom. Magnezijum može da deluje na bolje raspoloženje i kvalitetniji san, mangan proizvodi kolagen i tako utiče na zdravlje kože i kostiju. Fosfor pomaže u formiranju ćelijskih struktura i jača kosti. Bakar je uključen u proizvodnju energije i kolagena i neophodan je za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, koja dopremaju kiseonik u naše telo. Tiamin nam daje energiju, a pomaže rad nervnog sistema. Najbolje je samleti ga i odmah pojesti, jer je ulje lanenog semena veoma osetljivo na svetlost i vazduh.

Sprečava prevremeno starenje

Laneno seme je glavni izvor antioksidanata koji se zovu polifenoli. Smatra se da oni štite od srčanih bolesti i raka, od oksidativnog stresa, koji šteti ćelijama. Pretpostavlja se da mogu da spreče prevremeno starenje i neurodegenerativna oboljenja kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

Borac protiv lošeg holesterola

Dobre masti u lanenom semenu snižavaju visok krvni pritisak, sprečavaju stvaranje plaka na arterijama, snižavaju vrednosti „lošeg“ LDL holesterola i sprečavaju moždane udare. U jednom istraživanju ljudi s visokim holesterolom uzimali su tokom tri meseca svakog dana po tri kašike lanenog semena u prahu. Posle tri meseca njihove vrednosti „lošeg“ holesterola su smanjenje za skoro 20 odsto.

Vlakna olakšavaju varenje

Laneno seme sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna ubrzavaju metabolizam, tako što pomažu lakše izbacivanje stolice. Nerastvorljiva vlakna, s druge strane, stimulišu digestivni sistem i tako deluju na pravilan rad creva.

Antikancerogena dejstva

Istraživanja su pokazala da laneno seme sprečava razvoj tumora, posebno karcinoma dojke, prostate i debelog creva. Lan je bogat ligninima, za koje se smatra da imaju antiangiogena svojstva, to jest, sprečavaju rast tumora. Studija u kojoj je učestvovalo više od 6.000 žena, pokazalo je da žene koje redovno konzumiraju laneno seme imaju manje šanse da razviju rak dojke.

Reguliše dijabetes

Lignini u lanenom semenu dovode se u vezu sa boljim vrednostima šećera u krvi. Seme utiče na smanjenje rizika od dijabetesa. U studiji u kojoj su učestvovale osobe koje imaju visok rizik da dobiju dijabetes, naučnici su ispitanicima dnevno davali 13 g ili 26 g lanenog semena, tokom 12 nedelja. Zaključeno je da su oni koji su svakog dana jeli 13 g lanenog semena imali niži nivo glukoze i insulina u krvi.

Glatka koža i lepa linija

Ima nagoveštaja da osobe koje koriste ovu žitaricu u ishrani imaju zdraviju i jaču kožu. Upotreba lana, kako se smatra, smanjuje osetljivost kože, koja postaje glatka i hidrirana.  Laneno seme, u kombinaciji s vodom, stvara gelastu strukturu, koja usporava pražnjenje želuca i pruža jak osećaj sitosti. Konzumacija lanenog semena u vrednosti od 30 grama dnevno, ili oko dve kašike, prema nekim studijama, pomaže kod procesa regulisanja vrednosti telesne težine.

Menopauza i borba s valunzima

Neke studije sugerišu da laneno seme može pomoći kod borbe s valunzima u menopauzi. Žene koje su dva puta dnevno koristile oko 20 grama zgnječenog lanenog semena, pomešanog sa drugim žitaricama u jogurtu, mnogo manje patile od valunga, u odnosu na dame koje nisu koristile laneno seme, pokazalo je jedno istraživanje.

Najbolji način upotrebe

Laneno seme je najbolje koristiti mleveno ili zdrobljeno. To je najbolji način da telo apsorbuje sve hranjive sastojke ove žitarice. Ulja lana su osetljiva i gube brzo na nutritivnim vrednostima, čim dođu u dodir sa vazduhom ili svetlošću. Savet je da se laneno seme samelje i odmah pojede. Birajte laneno seme smeđe ili zlatne boje. Ukoliko pronađete laneno seme u procesu klijanja obavezno ga iskoristite, jer se ono smatra najboljim. Koristite ga u kaši, salatama, kao dodatak kuvanom povrću, pekarskim proizvodima kao što su kiflice, kolači, štrudle…. Smatra se da je dobra zamena za jaje u receptima za pecivo, pa možete da zamenite svako jaje jednom kašikom lanenog semena i tri kašike vode.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo