Naslovna / Lepota

Uticaj retinola na kožu: postižu li se isti efekti kod mladih i starijih osoba

Piše: Sanja Stijović|8:45 - 07. 06. 2023.

Za retinole se istinski može reći da su zlatni standard za anti-age kože. Spadaju u retku grupu agenasa koji deluju pozitivno sa više aspekata na sporije i lepše starenje kože

retinol Prof. dr sc Dušica Popović: Kreme sa retinolima imaju puno pozitivnih efekata na kožu mladih devojaka kao i na kožu starijih osoba Foto: Shutterstock/lična arhiva D.P.

Retinol nije novija supstanca, ali i dalje postoje konfuzija i mit o tome kako i zašto retinol deluje tako čudesno. Retinoli i retinoidi su derivati Vitamina A sa anti-age dejstvom. Među njima je najreaktivniji tretinoin koji ima i najjači efekat. Njegovu upotrebu može propisati samo lekar dermatolog.

Efekti retinola na kožu mladih i starijih osoba

S obzirom na to da je želja svake žene da ima blistavu, zategnutu kožu bez bora i da ona sporije i lepše stari, razgovarali smo sa prof. Dušicom Popović, doktorom farmaceutskih nauka i zamolili je da nam objasni u čemu je tajna retinola i kako on deluje na našu kožu.

– Retinoli se u ćelijama kože pretvaraju u retinolnu kiselinu i retinoide, za koje su brojne studije dokazale da poboljšavaju sitne bore, daju koži elastičnost, sjaj, smanjuju štetan uticaj sunca, neželjenu pigmentaciju i pojavu tamnih mrlja. Otuda kreme sa retinolima, imaju tako puno pozitivnih efekata na kožu mladih devojaka kao i na kožu starijih osoba – kaže za portal eKlinika prof. Popović i dalje objašnjava:

– Retinoli se nalaze u mnogim kremama i serumima, jer derivati vitamina A promovišu diferencijaciju ćelija i sintezu kolagena. Tako se bore protiv bora i oštećenja od sunca, kada se koriste duže vreme. Na ćelijskom nivou, u ćelijama kože, retinoli se pretvaraju u retinoide, retinolnu kiselinu i njene derivate. Kaskadom ćelijskih reakcija dolazi do stimulacije fibroblasta za veću sintezu kolagena, cepanja slobodnih kiseoničkih radikala nastalih štetnim dejstvom sunca, popravke oštećenja DNK, a zdrave i robustnije ćelije kože preokreću se u ćelije sa većom regulacijom sinteze melanina. Ovi događaji u ćelijama poboljšavaju teksturu kože. Koža dobija lepšu boju, nestaju manje bore, a čvršća i sjajnija koža smanjuje oštećenja od sunca kad se retinoli konzistentno koriste u dužem periodu. 

– Drugi, manje poznati benefiti retinola su kod osoba sa problematičnom kožom i aknama gde retinoli pomažu u pravilnoj proizvodnji ulja i otčepljenju pora.

Na kraju, retinoli usporavaju starenje kože oko očiju poboljšavajući čvrstinu i elastičnost te regije – dodaje prof Popović. 

Preporuke za upotrebu retinola

Često se preporučuje da se retinoli koriste uveče na suvoj čistoj koži, da se izbegava direktno sunce i da se koristi zaštitni faktor preko dana. Pitamo profesorku Dušicu Popović koji je razlog za ovo.

– Glavni razlog jeste taj što retinoli gube svoju efikasnost na direktnoj sunčevoj svetlosti. Suprotno tome, postoji naučno dokazano mišljenje da nas retinoli čine otpornijim na pojavu opekotina od sunca, fleka i manje podložnim oštećenju DNK usled neželjenog izlaganja suncu. 

Upotreba faktora je važna da podrži dejstvo i benefit retinola. Posebna pogodnost je kombinacija prirodnih zaštitnih faktora od sunca kao što je ulje jojobe.

– Kao i sve druge supstance i retinoli mogu da izazovu iritaciju osetljive kože pri prvom nanošenju. Taj retinoidni dermatitis može biti najjači kod tretinoina i zato njegovu upotrebu može da propiše i prati samo lekar dermatolog. Da bi se smanjila iritacija, dermatolog može da predloži prvo primenu retinola, postepeno i na kraju, ako je potrebno, tretinoina.

Zbog svog blagog dejstva, retinol se koristi u serumima za oko očiju ili kremama za tu delikatnu regiju. Retinoli mogu biti u formulacijama za sve tipove kože i odgovaraju osetljivoj, suvoj, problematičnoj i masnoj koži. Ima formulacija gde se retinoli pakuju u emulzije sa produženim dejstvom kako bi se smanjila iritacija i produžio efekat. Čuvena francuska krema, poznata ženama širom sveta, sadrži retinil-palmitat i makrogol koji privlači vodu na površini kože i stvara barijeru i zaštitu od transdermalnog gubitka vode. Novije retinol kreme sadrže još čitav niz hranljivih i hidratišućih supstanci pa imaju i jači efekat – objašnjava prof. Popović.

Tretmani problematične kože, akni i bora retinolom

Da li retinol podjednako uspešno može da se koristi kod problematične kože, kao i one sa aknama i koliko je efikasan za stariju kožu sa borama?

– Zbog višestruke koristi za život ćelija kože, produkciju kolagena, i reparaciju oštećenja DNK, retinoli se mogu uključiti u rutinsku negu kože i u svim situacijama, kao što su starenje kože, začepljenje pora, neujednačena tekstura, bled ten, pigmentacija, koža sklona flekama, masna koža i ona koja nas zabrinjava zbog opuštenih i finih bora. Uopšteno, osobe sa osetljivom i starijom kožom benefite retinola mogu da koriste u jačim formulacijama kao što su serumi i kreme. Za problematičnu kožu pogodniji su tonici i gelovi. Retinol serum može da se koristi za sve tipove kože zbog brze apsorpcije i prodiranja u dublje slojeve kože.

Kod blage pojave akni, na kožu treba primeniti retinol. Retinol će pomoći da se otpuše pore, reguliše produkcija ulja, promovisaće zdrav metabolizam ćelija kože, a na duži period poboljšaće neravnomernu pigmentaciju i teksturu. Kod kombinovane regije, nemasne, nekomedogene i problematične, retinol je opcija izbora sa duplim benefitom – da ublaži blage akne i da ima anti-aging dejstvo – savetuje prof. Popović.

Retinol je oproban i pravi aktivni sastojak za bore. Stimulacijom sinteze kolagena, neutralizacijom oksidativnog stresa, regulacijom diferenciranja i metabolizma ćelija kože retinol može da smanji pojavu finih bora i da poveća kvalitet kože za duži period. Pri upornoj upotrebi rezultati mogu da se vide posle 10-12 nedelja – zaključuje prof. dr sc. Dušica Popović u  razgovoru za portal eKlinika. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo