Naslovna / Moja priča

Nevena Buča (The Frajle): Kako je moj tata, banaćanski „lajf-kouč“, pobedio rak

Piše: Marijana M.Rajić|11:30 - 05. 11. 2023.

Iz porodice pune ljubavi Nevena Buča je ponela umetnički nerv, duhovitost i talenat za muziku, ali i pobednički mentalitet i inat uz koje se njen otac Borivoj izlečio od sarkoma testisa

Nevena Buča i porodica Nevena, Borivoj i Milica Buča: Podrška porodice je štit i u najvećim životnim iskušenjima Foto: Nevena Buča/Privatna arhiva

Nevena Buča, članica trija „The Frajle“ je svoju prvu pesmu napisala sa 8 godina. Svira gitaru od svoje trinaeste, sa 15 je imala svoj prvi bend, a sa 17 prvi nastup na festivalu. U Novom Sadu je na Filozofskom fakultetu upisala i završila studije psihologije i istovremeno se bavila muzikom. „The Frajle“ su nastale 2009. godine, a Nevena je kreativni i idejni tvorac regionalno popularne i autentične muzičke grupe, koja okuplja brojnu vernu publiku.

Nevena Buča: Porodica i umetnost kao baza – u njihovoj kući se uvek igralo i pevalo

Porodica Buča je rodom iz Banata, a Nevena za sebe kaže da je Banaćanka koja je odrasla u Bačkoj. Rođena je u Somboru, živela u Kljajićevu i veoma je zahvalna što je detinjstvo provela na selu. Tri su sestre Buča, među kojima je naša sagovornica najstarija. Jelena (Frajla) je srednja, a treća, najmlađa sestra Milena je profesor klavira u srednjoj muzičkoj školi. Kako je dosta mlađa od Nevene i Jelene, Milena je oduvek bila a i danas je, priča nam Nevena, njihovo mezimče.

– Sve tri smo u muzici i to nije slučajno. Mama Milica je vaspitačica (sada u penziji), svira harmoniku i klavir, a tata Borivoj roker iz Banata (inače privatnik), zaljubljenik u gitaru i muziku. Mama Milica je takođe i pesnik i lutkar. U našoj kući se oduvek sviralo, pevalo i glumilo. Tek kasnije u odrastanju sam shvatila da kada dođes kod nekog u goste roditelji ne pevaju i ne maskiraju se, ne recituju i ne imitiraju – objašnjava za eKlinika portal Nevena Buča kako su zahvaljujući roditeljima muzika i umetnost postale logični životni pravac trima sestrama.

Sestre Buča

Tri sestre Buča – Jelena, Milena i Nevena nisu u muzici slučajno Foto: Nevena Buča/Privatna arhiva

Ljubav, muzika i huk vozova: Nevena Buča i snovi o koncertima koji su se ostvarili

– Detinjstvo na selu je nešto najlepše što čoveku može da se desi. Mi smo imale pozorište u kući, a Jelena i ja smo uvek maštale o tome da imamo koncerte. Na terasi bismo svirale i pevale, ona bi umesto mikrofona koristila vijaču a ja bih svirala o reket (zamišljena gitara). Publika su nam bili psi, mačke i kokoške – sa osmehom se naša sagovornica priseća detinjstva i rane mladosti.

Okružene ljubavlju i muzikom, rasle su u harmoničnom porodičnom izobilju emocija, ali u skromnim uslovima. Njih petoro je živelo u malom stanu pored železničke stanice. Vozovi su ih budili i uspavljivali. Možda je baš taj ritam točkova i huk vozova nešto što daje „tajni sastojak“ njenom stvaralaštvu i muziciranju, posebno sviranju gitare…

Koracima pravih vrednosti po stazama koje su sestrama i njoj utrli roditelji, predano se posvetila fakultetu, ali i muzičkoj karijeri. Dolazi 2017. godina, a sa njom i veliko porodično iskušenje. Nevena Buča detalje deli sa čitaocima našeg portala, uz želju da borbeni stav porodice Buča bude motivaciona snaga mnogima koji se svakodnevno bore sa zdravstvenim i drugim nedaćama.

Zdravica za važan životni trenutak, pa suze zbog šokantne vesti o očevoj bolesti

Dobro se seća i momenta kada je čula traumatičnu vest – poklopio se da danom kada je nakon 20 godina života u Novom Sadu konačno kupila stan. Srećna, presrećna, dogovorila se sa svojom ekipom da se u njihovoj kafani na Ribljoj pijaci počaste, da se popije jer se valja i kako to naš narod kaže „da krov ne curi“… U toj euforiji zvoni telefon, javlja se majka Milica i saopštava Neveni da su stigli tatini nalazi.

Da, ima rak.

– Trenutak kasnije, ne čujem je više jer plače. Plačem i ja i držim onu olovku u ruci jer treba da „bacim“ potpis i ovekovečim taj sveti tren dobijanja sopstvene novosadske adrese. Dolazim u našu kafanu, društvo već krenulo bez mene. Plačem i pijem, plaču i oni i piju. Od hiljadu reči koje su mi tada rekli čula sam samo ovo: „Niko ne zna šta sutra donosi, videćeš, biće bolje“. To mi je rekao i moj otac. I bio je u pravu – podelila je nedavno ovo sećanje i na jednoj društvenoj mreži sagovornica našeg portala.

Borba inatnog Banaćanina sa podlom bolešću: Verovala sam da će tata pobediti

Nevenin otac je imao sarkom testisa. Prošao je, prema njenim rečima, mnoštvo pregleda, snimanja, četiri operacije i zračenje, ali se nikada se nije žalio niti klonuo. Njegov stav je uvek bio da je to nešto prolazno.

Pitala ga je kako će tako često putovati iz Kljajićeva u Novi Sad i dobila odgovor: „Bože, dete, pa ja ću sam sebe voziti. Ne može mene niko stići pa ni bolest. Bolest neka tera svoje, ja ću svoje, pa ko pobedi.

– I tako i bi. Bolest je terala svoje, moj otac svoje, a ta tvrdoglavost ogledala se kolenima unazad. U onoj ravnici Banata, kad zapeče sunce pa nastane suša, zemlja puca a treba nahraniti porodicu, u toj kući i u tim genima se budio neki inat. Nije bilo nema i ne može. Svađali su se naši Banaćani i sa vremenom i sa nebom, ljudima, sa samim sobom. I uvek bi pobedio taj čelični duh – neka vreme radi svoje, mi ćemo svoje. Zar da s ocem bude drugačije? Svašta! – pomalo prkosno ali i ponosno o čudesnom genu koji ima i sama kazuje Nevena Buča.

Nedavno je usledio je još jedan majčin poziv.

– Zvao me tatin doktor. Zdrav je, Nevena! Zamisli čuda: nose njegove nalaze negde u inostranstvo, on je primer da se ova bolest može pobediti, jedan je od retkih kojima je to pošlo za rukom. Da li veruješ?! – pitala je Nevenu majka, a ona je ponosno konstatovala da veruje.

Naravno da verujem, mama. Mogu oni meriti i vršiti analize, ali banatski inat ne mogu izmeriti.

Oslonac u porodici, duhovitost kao štit i snaga za saborce u bolnici

– Mama, sestre i ja smo naravno bile tu za sve. Od doktora, lekova, čajeva, konsultacija… Ali, tata je uvek imao neki svoj sistem delanja, a energija koju ima može da se poredi sa čovekom od tridesetak godina iako je on 1953. godište. Kod njega je uvek fascinantno da se ne zadržava mnogo oko nekih stvari. Postoji problem, rešenje i nastavak. Neizmerno je duhovit, te smo saznale da je u bolnici zasmejavao celo odeljenje, pa je i ostalim bolesnicima u sobi bilo relaksirajuće i bolje – opisuje kako se sa bolešću borio banaćanski „lajf-kouč“ – tako je životnog borca Borivoja šaljivo, ali i krajnje ozbiljno nazvala njegova najstarija ćerka.

Buča

Mali porodični mozaik porodice Buča: Mnogo ljubavi, pozitivnog stava i podrške u prošlosti, ali i za sadašnje i buduće dane Foto: Privatna arhiva/Nevena Buča/eKlinika

Autosugestija u životu i bolesti: Šta kaže diplomirani psiholog

U skladu sa tatinim a danas veoma čestim iskušenjem, za mnoge traumatičnim i bolnim, Nevena Buča se prisetila i jednog predavanja sa psihologije na kome se diskutovalo o autosugestiji:

– Neverovatno je koliko zapravo ne pridajemo značaj svakodnevnim mislima i odnosu prema nama samima. U svim istraživanjima upravo to je ono nešto što čini razliku da li ti je „glava iznad“ ili „ispod vode“. Mislim da svako treba da natera sebe čak i ako se ne oseća tako, da u toku dana izgovori: ja sam zdrav, moje telo je zdravo, ja sam dobro. Ili, ja sam pobednik, ja sam uspešan… Tog trenutka mozak praktično dobija naredbu, a takvim svakodnevnim načinom razmišljanja naš sistem reprogramiramo. Tu su naravno i molitve/meditacije (šta kome prija), koje takođe naš um i telo reprogramiraju. Mislim da je moj otac našao svoj neki put, onako muški, sirovi, balkanski, bez neke preterane filozofije. Jednostavan i čist. Misli pozitivno, smej se i samo guraj napred.

Važna poruka za sve koji se u ovom trenutku bore protiv opake bolesti ali i apel za prevenciju, budući da je novembar mesec borbe protiv raka testisa.

Nevena Buča: Umetnost, kreativnost, ali i briga o mentalnom zdravlju

Nevena Buča je gitarista, kompozitor, tekstopisac i producent grupe „The Frajle“. Učesnica je brojnih autorskih festivala, dobitnica nagrade za autorski rad kao kompozitor i tekstopisac. Godine 2008. je dobila ulogu u mjuziklu, koji je izvođen u Edinburgu, Budimpešti, Zagrebu… Zadužena je i za dizajn omota albuma, propagandnog materijala i vizuelnog identiteta ovog sjajnog trija. Za to je dobila brojne nagrade (dva MTV priznanja „Gold Award“ za spotove „Fina“ i „Pare vole me“ – remix DJ Gramophonedzie), uz više Oskara popularnosti, nagradu „Runjićev galeb“ za doprinos muzici, više odličja za najslušaniju pesmu, najbolji koncert. U njenoj kolekciji su „Hello nagrada za humanost“, priznanje „Women leaders 2022“ i niz različitih nagrada od strane publike, medija, kolega i kritičara.

Nevena 2021. godine pokreće televizijski serijal pod nazivom „Pričajmo o tome“, gde se pojavljuje u ulozi voditelja i koautora. Emisija se na moderan i razumljiv način bavi mentalnim zdravljem. Vlasnik je producentske i izdavačke kuće, pod okriljem koje je nastao jedan od novih projekata, kabare „Kako sam (p)ostala frajla“, duhovita priča o postanku i opstanku jednog ženskog benda. Potpisana je kao autor hitova „Ich liebe dich“, „Fina“, „Ljubav na dar“, „Ma daj lutko“ i mnogih drugih, i scenarista spotova kao što su „Menjam dane“, „Kad se ljubimo“, „Za kraj“, „Zlato“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo