Naslovna / Moja priča

Život Bilje Krstić sa koksaki virusom: Neću više nastupati pod temperaturom ili trčati na hiljadu strana

Piše: M. Rajić|11:00 - 27. 01. 2021.

Kako je virus koksaki koji se najčešće povezuje sa upalom srčanog mišića (miokarditis), uz pandemiju korona virusa usporio i potpuno promenio muzičke i životne planove Bilji Krstić

 

Bilja Krstic I koksaki virus i pandemiju Bilja Krstić je lakše podnela uz želju da zagrli unuku Nou Foto: LaLanna photography

Sa svojom grupom „Bistrik“ je trčala sa koncerta na koncert, držala radionice sa mladim pevačima iz cele Srbije i radila u Radio Beogradu na poslovima muzičkog urednika. Probe, snimanja, koncerti, radio emisije… Zbog paklenog tempa je od porodice i prijatelja dobila nadimak Brzi Gonzales. A onda je u jednom trenutku telo reklo: „Dosta je!“

Ovako priču o poznatom, nezgodnom virusu počinje Bilja Krstić, naša najpoznatija interpretatorka tradicionalne muzike.

Kako sam saznala da imam koksaki

Nekoliko meseci pre odlaska kod lekara osećala sam konstantnu slabost i umor. Osećaj težine u grudima i otežano disanje, naterali su me da promenim plan tog jutra i umesto na trening, otišla sam do kardiologa. Posle pregleda mi je ustanovljena upala srčane maramice. Perikard je bio zadebljao ispred celog srca a bilo je i manjih perikardnih izliva. Kasnije sam uradila i analizu krvi koja je potvrdila da imam virus koksaki.

Šta je to značilo na polju životnih promena, navika?

Iz takve jurnjave prelazim u strogo mirovanje koje mi je preporučila dr Košević. Dobila sam jasna uputstva koja sam sledila: čelična disciplina, puno vitamina i mirovanje, a terapija za srce koju sam do tada imala, pojačana je. Tako sam od decembra do marta izašla napolje samo tri puta, i to na lekarske kontrole. Taman kada sam pomislila da ću moći polako da krenem i u šetnju jer su mi to preporučili lekari, Srbiju i čitav svet je zadesila pandemija. Ni u snu  nisam mogla da pretpostavim da život može tek tako odjednom da stane. U početku sam naivno verovala da će i moj oporavak i pandemija kraće trajati, da ću se brzo vratiti svojim aktivnostima. Usledilo je otkazivanje koncerata, pomeranje proslave jubileja „Bistrika“ i nama veoma značajnog koncerta u Londonu.

Sve je krenulo u suprotnom pravcu od onog koji smo planirali.

Koliko me je sama bolest promenila?

Bila sam jako uplašena na samom početku, jer koksaki može da izazove probleme koji vode komplikacijama a koje ljudi, inače, često ignorišu. Bilo je kriza, pala je i poneka suza, bila sam razdražljiva.

Onda je naišla druga faza: prihvatanje novonastale situacije i smirenje. Shvatila sam da sve to nije tako zastrašujuće kao što mi je izgledalo na početku, pritisak u grudima je bio sve ređi i mnogo sam bolje mogla da dišem, polako sam počela da se vraćam u formu.

A onda i rizik od korone…

Taman kad sam počela da se oporavljam, negde u martu, uvedeno je vanredno stanje zbog pandemije. Boravak u stanu sam produžila do maja. Bila sam zbrinuta sto se tiče namirnica tako da nisam odlazila do prodavnice ili apoteke jer je moja mlađa ćerka preuzela odgovornost oko mnogih stvari. Rizik da dobijem virus bio je smanjen na minimum jer nisam ni bila u kontaktu sa ljudima.

Šta sam naučila iz bolesti

Naučila sam da budem obazriva, da konačno osluškujem i čujem svoje telo kada mi šalje signale da nešto nije u redu i da odmah reagujem.

Ono što ću sigurno promeniti je tempo kojim sam radila u poslednjih 20 godina. Neću više sebi dozvoliti nastupe pod temperaturom ili trčanje na hiljadu strana jer nijedno telo ne može da podnese toliki teret. To je i moja najvažnija poruka svima.

Biljana Krstić Foto: Privatna arhiva

Najlepša želja za kraj pandemije

Kad se sve ovo završi, prvo ću najjače zagrliti moje najmilije i izljubiti ih. Moju unučicu Nou najviše, jer se nismo videle veoma dugo, puno mi nedostaje njen smeh i naša porodična okupljanja. Nadam se da ću kada sve prođe i da zapevam sa mojim „Bistrikom“, i da konačno proslavimo 20 godina.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Rajko
17:21, 27. 01. 2021.
Odgovori

Želim Vam puno zdravlja i dobrih pesama.

Bilja Krstic
10:33, 28. 01. 2021.
Odgovori

Hvala dragi Rajko

Ljiljana
22:13, 27. 01. 2021.
Odgovori

Biljana je divna.PROFESIONALAC-sa puta je dolazila i deci drzala radionice.Bistričići je obožavaju.Njen tim je perfektan.🍀👄

Vladimir Maks
23:34, 27. 01. 2021.
Odgovori

Biljanće,strašno ali si neverovatno precizna i odlučna i borac si!
Tukao život,al’ Ti si takva-prejaka.Čestitam ti i „guraj“
dalje ! školski ,stari drug

Muzika
18:44, 28. 01. 2021.
Odgovori

Tvoj glas i pevanje je melem i spas nasoj dusi od uporne poplave i agresije onih koji uporno hoce,i samo znaju da hoce,a…

Mira Branković
21:12, 28. 01. 2021.
Odgovori

Molim vas da objavite nešto o sledećem problemu. Dijabetičar sa često upalom prostate ima problem sa stolicom. Naima dok je u stanu nema problema ali kada krene napolje u šetnju već posle pola sata mora da trči u wc i otprilike za 2h ima 2 stolice. Zbog ovog problema upada u depresiju. Zbog čega se ovo javlja i kako lečiti. Molim vašu pomoć.

Dragana Bojovic
7:03, 29. 01. 2021.
Odgovori

Divnoj,dragoj Bilji Krstic zelim da jos dugo nastupa i sve nas raduje svojim prelepim pesmama.Bilja je divna,talentovana,vredna i skromna umetnica koja uvek zraci pozitivno i specificnom blagoscu i veoma mi je drago sto se oporavila od veoma opasnog oboljenja!❤️

Zorica
12:39, 03. 02. 2021.
Odgovori

Želim vam puno uspeha u daljem radu a pre svega puno zdravlja i sreće.

Beta ćelije
0:32, 25. 02. 2021.
Odgovori

Virus koksaki B4 može da prouzrokuje dijabetes melitus tip1.

Sanja
23:02, 02. 03. 2021.
Odgovori

Draga Biljo,
Pratim Bistrik od osnivanja i radujem se danu kada ću uz dobro poznate zvuke, zajedno sa vama, proslaviti prvih dvadeset godina.
Koksaki je obeležio i moj život. Želim ti puno zdravlja i svako dobro.

Sanja
23:03, 02. 03. 2021.
Odgovori

Pratim Bistrik od osnivanja i radujem se danu kada ću uz dobro poznate zvuke, zajedno sa vama, proslaviti prvih dvadeset godina.
Koksaki je obeležio i moj život. Želim ti puno zdravlja i svako dobro.

Sanja
23:05, 02. 03. 2021.
Odgovori

Pratim Bistrik od osnivanja i radujem se danu kada ću uz dobro poznate zvuke, zajedno sa vama, proslaviti prvih dvadeset godina.

Koksaki je obeležio i moj život. Budite u zdravlju i svakom dobru.

Rajka iz Rasadnika iz Nisa
17:37, 05. 03. 2021.
Odgovori

Sve najbolje ti zelim i da jos dugo budes na sceni jer tvoj glas raznezi sva srca💝

Jelena
21:04, 18. 04. 2021.
Odgovori

Bravo biljo sto ste pobedili koksaki virus 🙂

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo