Naslovna / Moja priča

Profesor dr Dino Tarabar zbog korona virusa 4 dana proveo u komi i kaže da život duguje kolegama, dobroj formi i sreći

Piše: Marijana Rajić|15:00 - 07. 07. 2021.

„Znam kroz šta sam prošao, i isto tako znam da trenutno ne postoji bolji način da se zaštitimo od korona virusa. Činjenica je da vakcina ne pomaže svima jednako, ali nema ni boljeg rešenja“, poručuje dr Dino Tarabar, apelujući na ljude da se vakcinišu

Prof.dr Dino Tarabar na bazi ličnog iskustva poručuje da su rizici od covid komplikacija ogromni Foto: privatna arhiva/Shutterstock

Nekoliko dana posle jednog, od tada uobičajenih dežurstava u crvenoj zoni, profesor dr Dino Tarabar dobio je lagane simptome za koje je mislio da nisu ništa ozbiljnije od obične prehlade. I do tada je koristio sve mere zaštite obavezne za rad sa najtežim bolesnicima i nije uzimao nikakve dodatne preparate osim pojačanih vitamina D i C. Mislio je, priča za portal eKlinika, da će to tako proći jer „ne mora baš svaka simptomatologija biti covid 19“ i uradio upravo ono što su lekari savetovali da se nikako ne radi – izgubio dragocenih 5 dana u čekanju da „prođe“, ne očekujući tešku kliničku sliku. To ga je, kaže, moglo koštati glave, a danas je svestan da život duguje svojim kolegama iz KBC „Dr Dragiša Mišović“, dobroj fizičkoj formi i – sreći.

Obostrana pneumonija za samo 5 dana, ali i nešto sasvim neočekivano

Simptomi, kaže profesor Tarabar, zaista nisu bili ništa drugačiji od najave obične prehlade – jeza, drhtavica, groznica, čak ni njegova telesna temperatura nije bila preterano povišena. Kako se, međutim, svakodnevno kretao odeljenjem sa 36 intubiranih bolesnika, očigledno je na jednom dežurstvu „pokupio“ ogromnu količinu virusa i petog dana od prvog simptoma shvatio da je stvar krajnje ozbiljna. Temperatura mu je skočila na 40 stepeni i više nije mogao da diše.

Odmah sam otišao u moju bolnicu i završio na skeneru koji je pokazao obostranu upalu pluća. Kolege su počele sa svim tada aktuelnim terapijskim protokolima, ali se kod mene desilo nešto što niko nije očekivao – bio sam prvi pacijent do tada koji je izgubio svest. Ostali oboleli su imali upalu pluća ili digestivne tegobe, a ja sam pao u komu i četiri dana nisam imao nikakav kontakt sa spoljnim svetom, niti sam bio svestan šta se događa – priča nam profesor dr Dino Tarabar, gastroenterolog i onkolog.

Na korak do respiratora, dok neuro-covid steže mozak

U grozničavim pokušajima da odgonetnu šta se zapravo događa, doktori su preduzimali sve što je bilo u njihovoj moći. Urdaili su mu skener mozga i abdomena, ultrazvuk, dolazili su neurolozi u pokušaju da ustanove zašto nema nikakve reakcije i koji je razlog što je došlo do višestrukog, čak 10 puta većeg zadebljanja meningijalnih opni na mozgu koji je, praktično, bio zarobljen, „kao u kandžama“.

Svega toga se naš sagovornik ni danas, jednostavno, ne seća, pa čak ni kako su ga kolege sa njegovih 110 kilograma mišića prebacivale sa kreveta na kolica, vodile na snimanja, kojom snagom su ga okretale da se ne uguši.

U međuvremenu se upala pluća pogoršala i ispunili se svi uslovi za intubaciju, odnosno za respirator, a da sve bude još dramatičnije, prisutna je bila i jedna od najčešćih covid komplikacija – diseminovana intravaskularna kolagulacija (DIK), opasnost od nastanka mikro i makro trombova i embolije. Sve to je uslovilo izuzetno potresnu činjenicu za osoblje bolnice, da u tom trenutku verovatno najteži pacijent koga imaju bude upravo njihov kolega, koji se, koliko do juče, sa njima neumorno borio za živote drugih. Sreća je, slažu se svi, da su posle toga makar bili u prilici da mu prepričaju šta se dešavalo.

„Bolje da umreš ovako, nego na respiratoru“

Kada je nakon nekog vremena, ali i dalje u kritičnom stanju, profesor Tarabar došao svesti, njegov kolega sa godine, sa fakulteta i ujedno i šef anestezije, rekao mu je da misli da je situacija, iako teška, vredna rizika i da ga, i pored toga što ispunjava sve uslove, ipak ne bi intubirao.

– Dino, ako treba da umreš, bolje je da umreš od bolesti nego na respiratoru na koji sam te ja stavio – rekao mu je, a to nam danas, konačno oporavljen, prepričava dr Dino Tarabar. U tom trenutku je smrtnost intubiranih pacijenata iznosila oko 70 odsto. Okrenuli su ga na stomak, stavili na takozvani „niv“ mod kiseoničke potpore (neinvazivnu ventilaciju), probali sve moguće „trikove“ da izbegnu respirator i nadali se čudu, koje je posle tri sedmice počelo da se javlja.

Ležeći na odeljenju Intenzivne nege gledao sam tako oko sebe mnogo mlađe ljude koje su iznosili u belim kesama, a ipak se, prvenstveno zahvaljujući neizmernom zalaganju mojih kolega desilo da se potpuno osvestim, parametri upale su počeli da padaju, i da sa 15 kilograma manje, ali na svojim nogama i živ, odem kući – kaže profesor Tarabar, načelnik odeljenja za zapaljenske bolesti creva u KBC „Dr Dragiša Mišović“.

Među prvima u redu za vakcinaciju, apel nevakcinisanima da zaštite sebe i druge

Iz svoje bolnice „Dr Dragiša Mišović“ je izašao 5. maja, prve vakcine su nam stigle krajem decembra, a u januaru je već stajao u redu za vakcinaciju. Ne bez ponosa ističe da u ovoj bolnici, prema informacijama kojima raspolaže, skoro da nema nikoga od kolega ko nije vakcinisan. Sećanja na više od godinu dana „crvene zone“ su još uvek živa, bilo je, kaže, onih koji su se zarazili i imali ozbiljnu kliničku sliku, ali u toj ustanovi život nijednog medicinskog radnika nije izgubljen.

Znam kroz šta sam prošao, i isto tako znam da trenutno ne postoji bolji način da se zaštitimo od korona virusa. Činjenica je da vakcina ne pomaže svima jednako, ali nema ni boljeg rešenja, ni mogućnosti da suzbijemo pandemiju i nisu mi jasne više ni bilo kakve polemike oko toga šta je vakcina, kakva je vakcina, koji je sastav i slično. Ne pada mi lako to što vidim da ljudi, nažalost, nisu toga svesni i da propuštaju priliku, kao i da dovode u opasnost i sebe i svoje bližnje – kaže profesor dr Dino Tarabar i dodaje da ne razume ni zašto kroz sve moramo da prolazimo težim putem.

– Sve to će nam se vratiti tako što ćemo opet imati bolesne i preminule, sistem će ponovo biti blokiran i neće moći da se leče ljudi koji boluju od drugih, ozbiljnih hroničnih bolesti – upozorava sagovornik eKlinike, iznoseći i uznemirujuće podatke o dnevnom broju karcinoma koje je u toku aktivnih talasa pandemije bilo nemoguće lečiti adekvatno i u punom intenzitetu.

Spas od stresa sport i muzika

Svoje višedecenijsko iskustvo u oblasti gastroenterologije i onkologije na neki način je krunisao inovativnom metodom lečenja inflamatornih bolesti creva (ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti), priznatom od svetske stručne javnosti 2018.godine. Stečeno znanje deli sa studentima na katedri Interne medicine na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, autor je velikog broja naučnih radova i studija, i aktivan učesnik međunarodnih i domaćih simpozijuma i kongresa. A na naše pitanje kako se oslobađa stresa i koji su njegovi načini za održavanje što boljeg psihofizičkog stanja, profesor dr Dino Tarabar kaže:

Muzika i sport su važan deo mog života. Ranije je to bila košarka, koju sam aktivno igrao, a sada je to fizička aktivnost kroz šetnju kojom pokušavam da kanališem negativnosti i stresne situacije. Odrastao sam uz muziku, završio muzičku školu, a krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih sam se njome i bavio kao deo ekipe koja je organizovala i ozvučavala skoro sve koncerte aktuelnih jugoslovenskih bendova – Azre, Parnog Valjka, kompletnog „novog talasa“. Sada volim tako da se opuštam, uvek slušam dobru muziku i to me smiruje. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Bojan Nis
21:15, 07. 07. 2021.
Odgovori

Sta reci…ljudina,smeker,neko koga Srbija treba da cuva i ponosi se takvim strucnjakom priznatim,za mene bog jer od 2006 sam takozvano u njegovim rukama i u borbi sa Kronom i zahvaljujuci njemu sam dobro hvala bogu.Veliki pozz za dr.Tarabara!

Sasa
15:48, 14. 11. 2021.
Odgovori

Zdravo Bojane
Da li imas neki kontakt tel.dr.Dina?
Kako doci do njega?

Radovan
22:05, 07. 07. 2021.
Odgovori

Ljudina, izuzetan lik, hvala mu do neba,, meni je 2016 sačuvao život

Srdjan
22:26, 07. 07. 2021.
Odgovori

Pa mogao bi ti sada da lecis pacijente i da se trudis kao sto su se trudili oko tebe tvoje kolege!!!

Ivana
16:57, 10. 07. 2021.
Odgovori

Dragi Srdjane, da znas ko je Dino Tarabar nikada ne bi napisao ovakav komentar. Pozdrav

Miona
18:08, 28. 11. 2022.
Odgovori

Postovana Gospodjo, za nas koji znamo ko je, mislim da je cak i deplasirano odgovarati na tako apsurdne i nedostojne komentare… A najdraze mi je da je Doktor Tarabar sada dobro!

Nataša
9:10, 08. 07. 2021.
Odgovori

dr.Dino, ostaj nam zdravo!

Dragan Damjanić
17:54, 08. 07. 2021.
Odgovori

Kada sam pročitao ovaj tekst, setih se jedne izreke, da i Bog bira šta uzima. Ovog puta je pomenuti gospon debelo pogrešio jer nam je ostavio zlato a uzimao je olovo. Koji bi opis bio adekvatan za Dina, teško je setiti se, ali znam da je ljudina, šarmer, onaj koji zrači ljudskošću, neko ko uliva ogromnu količinu poverenja i samopouzdanja. Jednom rečju naše neprocenjivo blago.
Da nam je živ i zdrav još mnogo, mnogo godina..

Miro
16:46, 09. 07. 2021.
Odgovori

Ljudina,žao mi je što nije ostao na VMA.

Miona
18:10, 28. 11. 2022.
Odgovori

I ja sam mislila da je na VMA ili mozda penzionisan… Skoro sam otkrila drugacije.

Marijan Stojčić
18:44, 09. 07. 2021.
Odgovori

Dr. Tarabar apsolutni mega-car!

Bojana
18:58, 09. 07. 2021.
Odgovori

Najbolji dr na svetu, MOJ doktor bez kog ne bih bila tu gde jesam danas.
Ima boga, rece jedan ateista.

Nikola
22:33, 09. 07. 2021.
Odgovori

Dr Tarabar mi je spasio život, imao sam carevinom debelog creva, zahvaljujući njemu živim 20 godina posle terapije koju mi je on davao na VMA. HVALA MU

Julija
15:55, 10. 07. 2021.
Odgovori

Respect. Dr Tarabar ziveo nam jos dugo na radost svih vasih pacijenata. Pozdrav i sve najbolje iz Novog Sada

Ivana Budak
17:01, 10. 07. 2021.
Odgovori

Dr Dino, hvala sto postojite. ☺️🥰🥰🥰

Ruza
21:33, 12. 07. 2021.
Odgovori

Odusevljavame svojom smirenoscu, duhom, ljudskoscu.. o strucnosti je suvisan svaki komentar. Ziv i zdrav da nam je jos, ziveo nam jos duuugoo duugoo!

Mirjaba
21:45, 12. 07. 2021.
Odgovori

Kad sam cula da se bori za zivot, molila sam Boga da ga spasi…jer takva ljudina, covek pre svega, strucnjak, jedan lekar u koga imam potpuno poverenje, ne zasluzuje nista lose da mu se desi. Njemu dugujem sto zivim. Ziv i zdrav mi bio.

Nata
23:48, 12. 07. 2021.
Odgovori

Duso nasa draga
Mnogo nam trebas i mnogo te volimo.

Mirjana
12:01, 21. 09. 2021.
Odgovori

Dragi Doktore nisam se srela s Vama još , ali moji problemi su sve veći. Ovo što sam pročitala baš mi nije bilo prijatno, videla sam Vas na ekranu i dolazim kod Vas na pregled. Ulivate tako poverenje dok pričate ljudima o bolesti,a Vaše znanje pokazuje rezultate.Puno zdravlja i sreće u radu. dr Mirjana.

Andjelka
23:54, 27. 09. 2021.
Odgovori

Divan , kao covek, a o strucnosti i da ne pricam, najbolji u svojoj oblasti.Neka ga bog cuva!!!

Olivera Vasic
23:02, 01. 11. 2021.
Odgovori

Nemam reci koje mogu da opisu mog doktora Dina Tarabara. Ja sam super dok je on tu I nema brige za mene. Neka mi on ostane uvek zdravo..
Olivera Vasic

Miona
18:20, 28. 11. 2022.
Odgovori

Nazalost ja – sama nisam bila do sada pacijent Doktora D. Tarabara, ali svakako znam sta znaci svim pacijentima i kolegama! A obradovala sam se sto sam videla da se jos mogu zakazati pregledi, pa bih otisla (makar mi i ne bilo neophodno:-) bar da ga upoznam. A da ne govorim o tome kakav sok doziveh posle ovog teksta, ali, srecom sto je ispalo „sve je dobro sto se dobro zavrsi“ ili jos bolje „na kraju mora biti dobro, ako nije dobro, nije kraj“. Interesantna koincidencija, znam jos jednu velicinu, takodje sa VMA, koja je uspela da pobedi najstrasniju bolest i na srecu svih i pacijenata (u koju drupu ja spadam) i kolega u boljoj je formi nego svi mi kojima se nista nije desilo:-) i proslo je mnogo vise od onog „neophodnog vremena“ kada mozemo biti sigurni da se bolest nece povratiti! Eto, cuda su moguca, mada za mene to nije cudo u oba slucaja, vec normalno, jer drugacije ne bih mogla da zamislim! Uvek sam bila optimista i verovala da i u zivotu postoji „Deus ex machina“!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo