Naslovna / Korona

Brzi test iz krvi identifikuje covid 19 pacijente sa visokim rizikom

Priredio/la: M.R. |13:30 - 18. 01. 2021.

Relativno jednostavan i brz test krvi može da predvidi  koji pacijenti sa covid 19 imaju najveći rizik od komplikacija ili smrtnog ishoda, kažu američki naučnici

test iz krvi DNK

Test koji može da pokaže da li postoji mogućnost komplikacija covid 19 Foto: Shutterstock

Jedan od najnezgodnijih aspekata pandemije covid 19 svakako je nemogućnost lekara da predvide da li će kod novozaraženih pacijenata doći do teške kliničke slike, uz komplikacije koje zahtevaju upotrebu respiratora, otkazivanje bubrega i dijalizu ili drugu vid intenzivne nege. Podaci o starosti pacijenta i zdravstvenom stanju mogu da pomognu samo delimično, a medicina još uvek nema odgovor zašto jedan broj mladih i naizgled zdravih pacijenata u punoj snazi završi sa teškim komplikacijama koje mogu dovesti čak i do smrtnog ishoda.

Baza istraživanja – mitohondrijska DNK

Studija koja je objavljena 14. januara u časopisu The Jurnal of Clinical Investigation (JCI Insight), uključila je skoro 100 pacijenata koji su nedavno primljeni u bolnicu sa infekcijom covid 19.

Njima je poseban test krvi urađen odmah po prijemu i bio je gotov već sledećeg dana. Speficičnost testa je u tome što meri nivoe mitohondrijske DNK, jedinstvene vrste molekula DNK koja se nalazi u našim ćelijama.

Kada se mitohondrijska DNK izliva iz ćelija u krvotok, to je znak da se u organizmu odvija određena vrsta “nasilne smrti” ćelija.

Oštećenje ćelijskog tkiva jedan od uzroka?

Naučnici koji su radili na studiji ističu neophodnost preciznijih alata za procenu statusa covid 19 pacijenata budući da pojedini tretmani (poput monoklonskih antitela) nisu dovoljni, a stanje nekih pacijenata bi možda moglo da se poboljša i bez intenzivne terapije.

Mnogo toga o ovoj bolesti još uvek ne znamo. Konkretno, moramo da shvatimo zašto neki pacijenti, bez obzira na starost ili ličnu anamnezu, uđu u ovu spiralu hiperinflamatorne smrti. Naša studija pozazuje da je oštećenje ćelijskog tkiva možda jedan od uzroka jer je mitohondrijska DNK koja se oslobađa sama po sebi jedna vrsta zapaljenskog molekula  – kaže jedan od koautora istraživanja, imunolog Andrew E. Gelman.

Prednosti testa u predviđanju toka bolesti

Istraživači misle da bi test mogao da posluži kao jedan od načina za predviđanje težine bolesti, kao i mogućnost za preciznija klinička ispitivanja uz praćenje efikasnosti novih terapija. Pretpostavlja se da bi neki terapijski protokoli mogli da smanje nivo mitohondrijske DNK i time utiču i na tok i težinu bolesti.

„Naravno da će biti potrebna opsežnija ispitivanja, ali ako bismo u prva 24 sata po prijemu mogli da utvrdimo da li će pacijentu biti potrebna intubacija, dijaliza ili lekovi koji će uticati da mu pritisak ne padne prenisko, to bi bitno promenilo način trijaže kao i određivanje daljeg protokola lečenja –  dodaje Hrishikesh S. Kulkarni, doktor i docent medicine, takođe jedan od autora studije.

Brojke kažu: višestruko uvećani rizici kod povećanog nivoa mitohondrijske DNK

Testiranje krvi kod  97 pacijenata sa covid 19 prvog dana hospitalizacije pokazalo je da su nivoi mitohondrijske DNK mnogo viši kod onih koji su na kraju primljeni na intenzivnu negu, intubirani ili preminuli. Takođe je otkriveno da su se irelevantnim pokazali starost, pol i osnovno zdravstveno stanje pacijenta. Prosečno, nivoi mitohondrijske DNK bili su oko deset puta viši kod pacijenata sa covid 19 koji su razvili ozbiljnu disfunkciju pluća ili su imali smrtni ishod. Gotovo šest puta je izvesnije da će oni sa povišenim nivoom biti intubirani, tri puta veća verovatnoća da će biti primljeni na intenzivnu negu i skoro dvostruko veća verovatnoća da će umreti u poređenju sa onima koji imaju niži nivo mitohondrijske DNK.

Novi marker upale

Takođe, test je istraživao i ponašanje markera upale koji se trenutno mere kod pacijenata hospitalizovanih sa covid 19. Većina drugih markera upale uključujući one koji su još uvek u fazi ispitivanja, pripadaju opštim markerima sistemskih upala, i nije uzimana u obzir upala specifična za „ćelijsku smrt“.

– Virusi mogu da izazovu vrstu oštećenja tkiva koja se naziva nekroza i koja predstavlja nasilni, upalni odgovor na infekciju“, objašnjava dr Gelman. – Kod pacijenata sa covid 19 postoje dokazi o ovoj vrsti oštećenja ćelija i tkiva u plućima, srcu i bubrezima. Mislimo da je moguće da nivoi mitohondrijske DNK u krvi mogu biti rani znak ovakve vrste ćelijske smrti u vitalnim organima.

Brz i lak test

Dobra strana ovog testa je brzo i jednostavno uzorkovanje u većini bolničkih okruženja, jer se koriste isti alati koji obrađuju standardne testove na infekciju covid 19. Ova metoda omogućava kvantifikaciju nivoa mitohondrijske DNK direktno iz krvi i daje rezultat za manje od sat vremena.

Zbog svih navedenih prednosti a u cilju podnošenja zahteva za odobrenje ove metode Upravi za hranu i lekove (FDA), naučnici planiraju da prošire istraživanje i potvrde tačnost u što višem procentu.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo