Naslovna / Zdravlje

Dr Dragan Milović, fizijatar: posle korone bole i kosti i mišići, a za oporavak su važne tri stvari

Piše: V. Marić Brajković|13:02 - 17. 11. 2020.

Taman ste se obradovali što je korona prošla, a vas i dalje boli celo telo i jedva se krećete. Evo kako da se oporavite

 

Sa vežbanjem krenite postepeno, jer posle korone je potreban duži oporavak Foto: Shutterstock

Covid 19 ima brojne neprijatne simptome među kojima su veoma česti bolovi u mišićima i kostima. Oboleli često ne može da savije noge ili da se nesmetano okrene u krevetu, a da ne trpi neprijatne bolove. Međutim, ovi bolovi moga da budu i neprijatna posledica preležane infekcije korona virusom.

Taman kada ste pomislili da je korona prošla, vi ne možete da podignete ruke ili da koračate, a da vas ne zabole mišići ili kosti. Oporavak je izvestan, ali po rečima dr Dragana Milovića, fizijatra za to su potrebni postepena rehabilitacija, vreme i strpljenje.

– Najbitnija je rehabilitacija. Ali ona nije kod svakog ista, svi se različito oporavljaju. Neki posle covid 19 imaju i tahikardije, brzo se umaraju, neki ostaju bez daha. Zato se u oporavak kreće postepeno – objašnjava dr Milović.

Šta to znači?

Kada neko tek ozdravi od korone prvo mora da se odmara dva-tri dana, nekad i duže, što zavisi od težine kliničke slike.

– Samo budite strpljivi, jer ako se forsirate pada imuntet, što ponovo nije dobro po vaše zdravlje. Ako se, na primer, posle kraće šetnje umorite, budete zadihani, ponovo odmarajte dva-tri dana. Najvažnije da osluškujete svoj organizam, ništa ne radite na silu – savetuje fizijatar.

žena vežba jogu

Joga će vam pomoći da se vratite u formu Foto Shutterstock

Postepeno, bez forsiranja

Kada uvidite da vam kraće šetnje ne smetaju, već prijaju, postepeno ih produžavajte. Možete polako i da počenete da lagano trčite.

Ono što sigurno ne pomaže u ovom slučaju su masaže, već samo dozirana aktivnost -kaže dr Dragan Milović.

A zatim krenite sa vežbama.

– Postepeno se uvode prvo vežbe disanja, zatim vežbe ruku i nogu, odnosno muskulature, pa onda sledi vežbanje sa manjim težinama. Za mišiće su posebno važne vežbe istezanja. Ne postoji tačno određeno vreme oporavka, nekima će biti potrebno svega desetak dana, a nekima čitav mesec ili čak tri – kaže dr Milović.

U vraćanju kondicije može da vam pomogne i sobni bicikl i joga.

– Dok se polako vraćate u formu, pratite i svoj puls, ako se naglo ubrzava i pređe 120 otkucaja u minuti, stanite. Odmorite, potom krenite iz početka – savetuje dr Milović.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Nada Schönenberger
7:32, 15. 11. 2022.
Odgovori

Zahvaljujem na i informacijama

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo