Naslovna / Fitness

Nije vreme za teretane, ali i kućni bicikl može da skine kilograme

Priredio/la: eKlinika|8:00 - 06. 01. 2021.

Kako se pravilno koristi ova popularna sprava za vežbanje, koliko dugo traje trening, kada da treniramo, koliko puta nedeljno….

Vežbanje kod kuće može da bude fikasno ako se pridržavate pravila Foto: Shutterstock

Vežbanje na sobnom biciklu spada u kardio trening, a ukoliko se pravilno koristi, uz određen intenzitet i učestalost, i uz pravilnu ishranu, pomoći će vam da smršate. Mnogo je pitanja koje korisnici sobnog bicikla imaju, a ovo su najčešća.

Da li ću „napumpati“ noge ukoliko jače okrećem pedale?

To je široko rasprostranjen mit. Nemoguće je napraviti hipertrofirane mišiće nogu i butina isključivo korišćenjem sobnog bicikla. U suprotnom bi i bodibilderi koristili za noge samo bicikl kao zamenu za čučnjeve sa opterećenjem.

Kako da treniram?

  • Trenirajte intenzivno tri puta nedeljno.
  • Pronađite plejlistu sa muzikom koja vas motiviše. Muzika za dobar trening je važnija nego što mislite!
  • Sedite na sobni bicikl ujutro na prazan stomak ili posle treninga snage (zalihe glikogena u telu su tada minimalne i proces sagorevanja masti će ići brže).
  • Okrećite pedale duže od 20 minuta.
  • Pratite da puls bude na 65-75 odsto maksimalnog broja otkucaja srca.
  • Vodite zdravu ishranu.
  • Vodite beleške o učestalosti i trajanju sesija.

Gde grešim?

Evo grešaka koje su u suprotnosti sa svim preporukama: preskačete treninge, trenirate manje od 20 minuta, ne kontrolišete puls, jedete sve, haotično vežbate, zaboravili ste da pratite svoj progres – to su sve razlozi zbog kojih nećete izgubiti neželjene kilograme i poboljšati svoje zdravlje. Računanje koliko vam je minuta ostalo do kraja treninga, takođe, nije dobro, najbolje je da se samo prepustite vožnji bicikla!

Može li sobni bicikl da zameni ostale sportske aktivnosti?

Jednom kada odlučite da vežbate na sobnom biciklu i budete uporni u tome izgubićete neželjene kilograme i rešićete se masnih naslaga. Ali, možda nećete dobiti željenu figuru. Oblikovanje figure dolazi nakon gubitka masnih naslaga i uz kombinovanje kardio i treninga snage u teretani. I naravno, uz detaljan plan ishrane. Nemojte doživljavati vežbanje kao izazov – doživite ga kao način života!

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo