Naslovna / Moja priča

Lena Kovačević: Stres kanališem molitvom, čitanjem i muzikom i – vakcinisala sam se

Piše: Marijana Rajić|9:30 - 14. 04. 2021.

Kako je čitavog života sklona respiratornim infekcijama, znala je da je mala šansa da je aktuelni korona virus zaobiđe…

Lena Kovačević oporavila se od infekcije covid 19, ali i dalje nije „ona stara“ Foto: Irina Duplevskaya
Iskustvo popularne džez i pop pevačice Lene Kovačević sa korona virusom, u neku ruku potvrđuje teoriju da o ovom virusu vrlo malo znamo, kao i da neke tipične stvari za nekoga to uopšte nisu. Lena ni danas ne zna da li je covid 19 preležala jednom ili dva puta, jer, kada je verovala da se zarazila – nalaz je bio negativan, a kada se najviše čuvala test je pokazao da je pozitivna.

Predostrožnost u očekivanju virusa

Od najranijeg detinjstva Lena je bila bila senzitivna na respiratorne viruse.

– Nekako mi je zdravlje najosteljivije u tom respiratornom domenu i ne postoji situacija tokom života da je neko kijao i kašljao pored mene, a da se ja nisam zarazila. Kada sam videla da virus stiže u Evropu, u šali sam govorila suprugu da mene  „to“ svakako neće zaobići. Sa te strane, moja priča sa koronom je poprilično onakva kakva sam i mislila da će biti, a to je da ću se svakako zaraziti lako zbog te osetljivosti – priča za portal eKlinika džez pevačica Lena Kovačević. Zbog toga je bila oprezna i predostrožna u smislu mera jer se plašila kako i koliko će se, ako se desi, bolest kod nje razviti, i odmah je krenula sa vitaminskom terapijom. Budući da joj je suprug farmaceut, znala je šta bi bilo dobro da pije i kako.

Sumnjiva situacija u toku leta, a u decembru covid 19 potvrđen

Da još uvek ne znamo dovoljno o ovom virusu i da se radi o velikoj nepoznanici, potvrdilo se i u Leninom slučaju.
– Letos je kod mene zbog jednog loše pročitanog rendgenskog snimka postojala sumnja na kovid i upalu pluća, ali, hvala Bogu – nije je bilo. Cela situacija je ostala nerazjašnjena, jer tada nisam bila pozitivna, a jesam se oporavljala neko vreme posle od brzog zamaranja. Imala sam tipičan post – covid oporavak, ali i dalje je ostala enigma – da li je i tada kod mene bio covid 19? – pita se i danas popularna pevačica. A onda, u decembru, kada je zaista pazila i svuda nosila masku, desio se osećaj grebanja u grlu i kašalj, što je rezultiralo i pozitivnim testom.
– Znala sam da je to u pitanju, jer je bilo toliko specifično. Takođе, iz straha zbog iskustva sa događajem od leta, značilo mi je da budem pod nadzorom i brigom lekara. Zahvalna sam KBC „Bežanijska Kosa“ i direktorki Mariji Zdravković, oni su superheroji ovog veka – poručuje Lena.
Sagovornica eKlinike je zahvalna Bogu jer ni tada nije imala upalu pluća, kao i što se oko nje niko od porodice nije zarazio, a to joj je, kako objašnjava, bila užasna mora i opterećenje.
– Imala sam tipične simptome gubitka mirisa i ukusa, pogoršanje krvne slike, nakon toga zamor, ali i relativno brz oporavak. Nosila sam masku uvek, posebno kada idem kod mojih, i niko se nije zarazio, što je zaista interesantno – kaže Lena.

Strah, važnost brzog reagovanja i promena navika

Jedan od najgorih aspekata ove bolesti, po Leninom mišljenju, je strah.  Sa strahom se svi suočavamo, kaže, i čini mi se da je on nešto sto će ostaviti posledice.
– Volela bih da grešim, ali stres sa kojim živimo, nažalost, nije mali. Taj stres i strah oko virusa, dok traje infekcija, pa i nakon nje, uz oporavak, bili su zaista zajednički za sve, pa i za mene – iskrena je naša sagovornica koje se sada se oseća dobro, ali…
– I dalje se lakše zamaram nego pre. Osetim da se nisam vratila onoj istoj snazi. Iako sam se vakcinisala i revakcinisala, prestala sam da radim gomilu stvari koje su uključivale susrete sa puno ljudi, treninge radim sama, mnogo mi nedostaje bazen jer sam strastveni plivač. Trudim se da se držim svih preporuka, ali vidimo svi da to ovaj virus ne zaustavi uvek. Svima poručujem da reaguju odmah, brza reakcija je mnogo važna kako bi se što pre krenulo sa dobrom terapijom, onda su veće šanse da bude i manje komplikacija. Takođe, treba slušati preporuke zasnovane na iskustvima ljudi, recimo, da nakon infekcije 3 meseca nema teških treninga  – savetuje umetnica.

Život bez muzike i korona – dva koncerta u Zvezdara teatru

Covid 19 je zaustavio i koncerte, Lenu i njene kolege ostavio bez mogućnosti da rade, a mnogi su i izgubili bitku sa opakim virusom. U novembru je, uz poštovanje svih protivpandemijskih mera održala dva koncerta u Zvezdara teatru, sa smanjenim brojem posetilaca, razmakom između sedišta, maskama… I, to je bilo sve.

– Teško je o tome i pričati. Muzika je muzičarima mnogo više od profesije. Ceo jedan segment mog unutrašnjeg bića trenutno sedi… i čeka. Nedostaju mi ljudi, moji muzičari i naša priča, naše konverzacije na bini… Snimam novu muziku da bih, Bože zdravlja, kad budem imala koncert, mogla nešto novo da ponudim, to me kreativno budi – otkriva Lena kako preživljava ove pandemijske dane.

Zdrave životne navike u velikim torbama i molitvi

Lena se pridržava zdravih životnih navika, ali je, kako kaže, i navikla da tako živi. Trudi se da ima izbalansiranu ishranu, voli salate, proteine, koštunjavo voće, pije puno vode sa limunom i uvek vuče sa sobom flašu vode, zdrave grickalice, crnu čokoladu…

– Kod mene možete da nađete svašta, pa zato uvek imam ogromne torbe. Nikada, nažalost, zbog toga neću nositi male torbe – kaže Lena kroz smeh. Naglašava i da važne preglede obavlja jednom godišnje, a evo kako kanališe stres:

– Nekako se trudim da osluškujem telo, ali pre svega duhovno se prepuštam Bogu i molitvi u tom smislu da bih pronasla opuštanje koje nam je sada neophodno. Protiv stresa se borim molitvom, smehom, čitanjem i nenormalnim slušanjem i traženjem dobre muzike na svakodnevnom nivou. Što se tiče planova, pratim moje klince u odrastanju i trudim se da budem budna za sve što nam se dešava, vreme je takvo da smo se nekako, hteli – ne hteli, naglo svi probudili. Planiram samo sutrašnji dan. Imam neki mesečni cilj, i to mi trenutno odgovara. Poklapa se sa ovim svetskim satom – ispričala je za eKliniku naša džez pevačica Lena Kovačević.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo