Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Dr Filgud: Detoks primer zdravog mršavljenja – put ka dobrom opštem zdravlju

Piše: Marijana Rajić
11:00 - 11. 04. 2021.

Čarobni štapić pomoću koga za samo nekoliko dana možemo da smršamo nekoliko kilograma a da to bude na zdrav način, jednostavno – ne postoji

Dr Filgud Jaja su izuzetno energetski bogata i važan deo su detoks režima, ali ni sa njima ne treba preterivati Foto: Youtube FeelGood prtsc

Ako za nekoliko dana bilo kojom od instant – dijeta i uspete da skinete nekoliko kilograma, trebalo bi da znate da to što ste izgubili nije suštinski višak koga ste želeli da se oslobodite: niste izgubili masti, već vodu. Dalje sledi brzi povratak kilograma tj.gojenje, a možda i metabolički problemi usled šoka za organizam, dehidracije, gubitka elektrolita… Sve u svemu – kontraproduktivno i opasno.

Postulati za zdravo mršavljenje

Dr Saša Plećević, u svetu fitnesa i zdrave ishrane poznatiji pod nadimkom Dr Filgud, na naše pitanje o instant dijetama, ponovio je za eKliniku da je eksplicitno protiv tih ideja i da mršavljenje na ovaj način može ozbiljno da ugrozi zdravlje. Po njegovim rečima, ključ zdravog mršavljenja je u umerenosti i u primeni četiri postulata koji, ako ih se pridržavate, sigurno vode zdravom gubljenju kilograma i dobrom opštem zdravstvenom stanju. To su:

  • satnica kada jedete
  • količina hrane koju jedete
  • raznovrsnost hrane koju jedete
  • način pripreme hrane

Dr Plećević je i autor detoks programa za zdravo mršavljenje za koji, kao doktor medicine, garantuje u smislu izbegavanja negativnih nuspojava sa kojima se sreću oni koji žele bilo kojim brzim ili magičnim načinom da izgube kilograme. Primer koji sledi namenjen je zdravom mršavljenju ženske osobe bez većih problema sa zdravljem koja želi da skine od 3 – 5 kilograma viška. Svakako, može poslužiti kao model ishrane u odnosu na vaše potrebe i primenu pravila za kombinaciju namirnica, vreme konzumiranja, način spremanja.

Primer detoks režima zdravog mršavljenja (jedan dan)

Doručak u 9 h:

– 1 celo kuvano jaje

– dva belanca

– 50 gr mladog sira

–  200 grama salate

– 50 gr ražanih krutona

Užina u 12 h

– jedna jabuka

– 20 gr oraha ili badema

Ručak u 15 h

– 200 gr grilovane piletine (spremljene na 70 stepeni)

– 200 gr salate

– 50 gr ražanih krutona

Večera:

u 18 h

– potaž od povrća

u 18.30 (do 19 najkasnije)

– 150 gr piletine ili ribe

– 200 gr salate (sve bez ugljenih hidrata)

Važno: od 19 sati uveče do 9 časova ujutro, kao i između obroka, ne treba jesti ništa. Pije se samo voda ili nezaslađen biljni čaj (crni, zeleni, hibiskus, nana šipak).

Ostala pravila uz detoks zdrav način ishrane

Dr Plećević kaže, narodski rečeno, da su i naše bake i tetke znale za režime poput autofagije, sa jednostavnim pravilom – „ako hoćeš da smršaš, nemoj da večeraš“.

– Večera je potrebna, ali na opisan način i to nije sve: jednako važno je i obezbediti dovoljnu količinu sna koja je potrebna organizmu zbog melatonina, da bi se odmorio – morate leći u 22 h, najkasnije u 23, ne samo zbog mršavljenja već zbog zdravog režima koji uključuje osam sati sna.

Pravilan unos tečnosti je sastavni deo težnje za održavanjem dobrog zdravstvenog stanja i forme, a zavisi od godina, pola, opšteg stanja, fizičke aktivnosti. Neko univerzalno pravilo u kome nećete pogrešiti bi bilo da, po rečima Plećevića, svoju telesnu težinu podelite sa 8 – dobićete broj čaša vode koje treba popiti da biste bili dovoljno hidrirani.

Redovna fizička aktivnost se podrazumeva i to 45 minuta dnevno u tzv.“zoni zdravlja“ – treba da osetite blagu zadihanost i napor, kao i malo ubrzani srčani rad. Ako nemate mogućnost da kontinuirano svakodnevno napravite vreme za ovu šetnju brzim hodom, biće efekta i ako tokom dana „akumulirate“ vreme i kretanje, u više navrata se krećite, hodajte, i to se „računa“, sve je to deo zdravog života – kaže za eKliniku dr Saša Plećević, poznatiji kao Dr Filgud i dodaje:

Umesto tih čarobnih dijeta, imajte izbalansiran režim ishrane po ovoj šemi, dobar san, unosite vodu, budite fizički aktivnni, imajte redovnu seksualnu aktivnost, uz pozitivan stav prema sebi, drugima, prema životu i okolini – bićete zdravi, lekovi vam neće biti potrebni, kao ni brze dijete.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor