Glutation je prirodni antioksidans koji se stvara u telu. Starenje, nezdrava ishrana, stres i izloženost toksinima mogu uticati na nivoe glutationa u organizmu. Sa svojim snažnim antioksidativnim svojstvima, on pomaže u smanjenju oksidativnog stresa, a samim tim i rizika od višestrukih zdravstvenih stanja. Kako starimo, moramo da znamo kako da povećamo nivo glutationa prirodnim putem.
Glutation, ukratko GSH, je tripeptid. Sastoji se od cisteina, glicina i glutaminske kiseline, objašnjava dr Somnath Gupta, lekar konsultant i dijabetolog u Yashoda Hospitals Hyderabad. Takođe je važan sastojak u proizvodima za negu kože. Studija iz 2017. objavljena u US National Library of Medicine, pokazala je i da je glutation pomogao u značajnom smanjenju bora.
Mnogi se zaklinju u svojstva glutationa protiv starenja:
Smanjenje nivoa glutationa nastaje usled oksidativnog stresa koji je posledica faktora kao što su zagađenje, pušenje i prekomerno konzumiranje alkohola, kaže dr Gupta. Medicinska stanja kao što su hronične bolesti i infekcije mogu povećati potražnju za glutationom. To, zauzvrat, iscrpljuje nivoe glutationa. Takođe, toksini iz lekova, hemikalija i teških metala takođe snižavaju nivo glutationa. Pored ovoga i loša ishrana, kojoj nedostaje voće i povrće, može da utiče na njegov nivo.
Potražite hranu koja sadrži aminokiseline koje sadrže sumpor, kao što su cistein i metionin. To znači da u svoju ishranu treba da uključite beli luk, luk, kupus, karfiol, brokoli i nemasne proteine kao što su piletina i riba. Ovakav način ishrane obezbediće i gradivne blokove za proizvodnju glutationa, kaže dr Gupta.
Suplementi glutationa kao što su N-acetil cistein i alfa lipoinska kiselina koji mogu podržati sintezu glutationa. Ali ne treba ih konzumirati bez odgovarajućeg stručnog uputstva.
Hrana bogata vitaminima C i E, selenom i cinkom može pomoći u zaštiti postojećih molekula glutationa i promovisati njegovu regeneraciju. Dakle, agrumi, bobice, orašasti plodovi, semenke i integralne žitarice mogu biti od velike pomoći.
Redovno vežbanje može pomoći da se poveća nivo glutationa i smanji oksidativni stres. I aerobne vežbe i vežbe snage mogu pomoći u stimulisanju proizvodnje glutationa. Ne treba preterivati sa vežbanjem, posebno ako nam je ishrana loša i ako se ne odmaramo dovoljno.
Davanje prioriteta kvalitetnom spavanju i upravljanju stresom ne samo da će sprečiti pojavu podočnjaka, već će pomoći i u održavanju optimalnog nivoa glutationa. Hronični stres i nedostatak sna mogu smanjiti nivoe glutationa. Dakle, održavanje kvaliteta sna i praktikovanje tehnika za smanjenje stresa kao što su joga, meditacija i duboko disanje mogu pomoći u održavanju viših nivoa glutationa.
Kurkuma, začin žutonarandžaste boje najčešće se koristi u jelima, a poznat je po svojim lekovitim svojstvima, posebno zbog svoje glavne komponente, kurkumina. U poređenju sa začinom, sadržaj kurkumina mnogo je više koncentrisan u ekstraktu kurkume. Prema studiji iz 1990. objavljenoj u National Library of Medicine, ekstrakt kurkume i kurkumina mogu pomoći u povećanju nivoa glutationa.
I, naravno, naša jetra može proizvoditi glutation, ali možemo i da jedemo hranu koja će pomoći da podignemo nivo glutationa.