Naslovna / Zdravlje

Oksidativni stres ne boli ali dovodi do ozbiljnih oboljenja, može da se obuzda suplementima

Priredio/la: Promo|9:00 - 20. 05. 2022.

Simptomi koji mogu da ukažu da neko ima oksidativni stres su umor, nervoza, nesanica, malaksalost, ubrzano zamaranje, bezvoljnost, gubitak motivacije…

simptomi stresa Prvi simptomi koji mogu da ukažu na to da neko ima oksidativni stres. Foto: Shutterstock

Brz i moderan način života dovodi do povećanog rizika od razvoja oksidativnog stresa. On ne boli ali se lako može prepoznati po određenim simptomima, a dugoročno može da dovede do ozbiljnih oboljenja.

Simptomi oksidativnog stresa

Prvi simptomi koji mogu da ukažu na to da neko ima oksidativni stres su umor, nervoza, nesanica, malaksalost, ubrzano zamaranje, bezvoljnost, gubitak motivacije…

Nastaje usled brojnih faktora kao što su virusne infekcije, pušenje, alkohol, nezdrava hrana, stres na poslu, hronične bolesti, UV zračenje, zagađenje, pa u našem organizmu dolazi do promena u zdravim ćelijama. Tada nastaju slobodni radikali, molekuli koji su nestabilni jer su izgubili jedan elektron. Oni napadaju ostale zdrave molekule, otimajući im elektron, čime nastaju novi slobodni radikali. Ova lančana rekacija naziva se oksidativni stres.

Dugoročno, oksidativni stres može dovesti do ozbiljnih oboljenja kao što su karcinom, autoimune bolesti, neurološke degenerativne bolesti, kardiovaskularnih bolesti, kao i do ubrzanog starenja, narušavanja fertiliteta i inflamacije.

Kako protiv slobodnih radikala

Štetno dejstvo slobodnih radikala neutrališu antioksidansi. Njih nema u našem organizmu, ali ih možemo uneti preko hrane ili putem dijetetskih suplemenata.

Oksidaciju drugih molekula mogu da spreče moćni molekuli – antioksidansi. Oni, naime, doniraju jedan ili više elektrona slobodnom radikalu, čime ga stabilizuju i sprečavaju pokretanje oksidativnog stresa koji uzrokuje oštećenje ćelija. Oni onemogućavaju stvaranje novih slobodnih radikala, neutrališu već nastale slobodne radikale i popravljaju oštećenja na ćelijama koja su nastala delovanjem slobodnih radikala.

Astaksantin najjači antioksidans

Naučno je dokazano da je astaksantin najjači antioksidans, a pripada grupi karotenoida. To je narandžasto-crveni pigment, potpuno prirodan sastojak koji nastaje sintezom u mikroalgama, a njegov glavni izvor je mikroalga Haematococcus pluvialis.

Astaksantin ljudi i životinje ne mogu sintetisati, već ga unose putem hrane. Nalazi se u lososu, morskom raku (kril), prepelicama, škampima, jastogu i on daje ružičastu boju mesu ili ljusci.

Višestruka uloga, jači i od vitamina C

Naučno je dokazano da je astaksantin 6.000 puta jači antioksidans od vitamina C, 800 puta jači od koenzima Q10, 550 puta jači od katehina iz zelenog čaja, 75 puta jači od alfa-lipoinske kiseline, 100 puta jači od alfa-tokoferola, 10 puta jači od zeaksantina, luteina, kantaksantina i karotena B.

Astax+3Direct protiv oksidativnog stresa

Astax+3Direct protiv oksidativnog stresa Foto: Promo

Osim antioksidativnog dejstva, on pojačava i produkciju antitela. Naime, nakon 90 dana primene dovodi do porasta nivoa pljuvačnih IgA antitela, koja imaju krucijalnu ulogu u imunološkoj funkciji sluzokože usta, nosa, očnih kapaka, gornjih disajnih puteva i pluća.

Pomaže i u regulisanju krvnog pritiska i nivoa holesterola u krvi, povećava vlažnost i elastičnost kože i usporava starenje, poboljšava vid i štiti oko od katarakte i makularne degeneracije oka, poboljšava mentalne funkcije, štiti neurone od oksidativnog stresa, smanjuje bolove u zglobovima i povećava njihovu pokretljivost, povećava broj i kvalitet spermatozoida…

Zaštita kože od UV zračenja

Zbog svojih antioksidativnih sposobnosti astaksantin štiti kožu od štetnog sunčevog zračenja, povećava elastičnost i teksturu kože te ima i anti-age efekat i smanjuje pojavu finih linija i staračkih pega.

Kada je koža izložena sunčevoj svetlosti, ona je izložena UV zračenju koje oštećuje kožu stvaranjem slobodnih radikala i tako dolazi do oštećenja elastičnih vlakana koja čine kožu čvrstom što posledično dovodi do toga da koža deluje bezizražajno i umorno, a takođe, dolazi i do stvaranja bora.

Astax+3Direct

Astax+3Direct štiti kožu i od sunca Foto: Promo

Astax+3 direct prašku

Ovaj antioksidans u Astax+3 direct prašku dobija se kao visoko prečišćena forma prirodnog  astaksantina iz mikroalge Haematococcus pluvialis, izvora sa najvećom koncentracijom prirodnog astaksantina. Uzgaja se u potpuno nezagađenim pustinjskim područjima Arava u Izraelu, uz isključivo korišćenje solarne energije kao energensa.

Astax +3 direct ima udruženi efekat sa ostalim elementima, jer sadrži i vitamin C, selen i cink.

Zbog brojnih benefita Astax + 3 direct je idealan i za muškarce i za žene.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo