Naslovna / Prirodna medicina

„Šumska terapija“ jača imunitet i smanjuje stres, a dr Popović objašnjava šta sve čini za zdravlje

Piše: Marijana Rajić|17:00 - 01. 05. 2021.

Kada čovek boravi u šumi, njegov dah se sjedinjuje sa fitoncidima, a ova jedinjenja toliko su snažna da se u organizmu zadržavaju i do dva meseca, održavajući naš imuni sistem jakim

šuma-priroda-zdravlje Šuma je idealan ambijent za šetnju, fizičku aktivnost ali i svaki vid terapije Foto: Pexels

Tradicija koja se u drevnom Japanu nazivala „shinri-ioku“, ili „kupanje u šumskom vazduhu“ prirodni je metod za jačanje imuniteta i smanjenje stresa. „Shinrin“ na japanskom znači „šuma“, a „joku“ – „kupka“. U bukvalnom prevodu, shinrin-ioku znači kupanje u šumskoj atmosferi ili konzumiranje šume kroz naša čula. Šumska terapija, odnosno šetnja šumom i „kupanje“ u šumskom vazduhu, osim što jača imunitet, po relima stručnjaka, utiče na sprečavanje pojave raka, virusnih i bakterijskih infekcija, autoimunih, kao i drugih hroničnih bolesti.

Organska jedinjenja biljaka uništavaju viruse i bakterije

Dr Milan Popović, lekar na specijalizaciji psihijatrije, u razgovoru za eKlinika portal objašnjava da šumsko drveće i ostale biljke u šumi, u vazduh ispuštaju fitoncide i negativne jone, a da su fitoncidi antimikrobna organska jedinjenja koja uništavaju viruse, bakterije i gljivice.

– Hodajući šumom udišemo fitoncide, što dovodi do značajnog poboljšanja zdravlja. Naučna istraživanja pokazala su da šuma pozitivno deluje na hormone u telu. Aromatični mirisi koje proizvodi drveće u šumi, povezani su sa antiinflamatornim, antitumorskim i drugim korisnim uticajima na mozak. Šetnja šumom podstiče kreativnost i priziva pozitivne misli, pojačava pažnju, koncentraciju i pamćenje, poboljšava raspoloženje, što je vrlo važno za fizičko i psihičko zdravlje. Kada čovek boravi u šumi, bilo da sedi ili hoda, njegov dah se sjedinjuje sa fitoncidima a ova jedinjenja toliko su snažna da se u organizmu zadržavaju i do dva meseca održavajući naš imuni sistem jakim i u optimalnom stanju – navodi dr Popović, inače osnivač Asocijacije prirodne i šumske medicine.

Šuma stimuliše T imune ćelije

Boravak u prirodi preporučljiv je posebno onima koji žive u velikim gradovima. Nekada, dok su ljudi živeli u suživotu sa prirodom, ovoliko bolesti, psihičkih i fizičkih, nije bilo – tvrde japanski naučnici. Šumska stabla su često stotinama godina stara, pa su tako drveće i druge šumske biljke usavršile zaštitu čuvajući sebe, ali i oslobađajući jedinjenja koja uništavaju viruse i bakterije.

Prema rečima dr Milana Popovića, naučnici koji su testirali ljude, pre i nakon dvosatne šetnje šumom, pronašli su kod svih značajno povećanje T ćelija imunog sistema, a ispitanici su imali niži krvni pritisak, osećali su smirenost i bili bolje raspoloženi, oslobođeni stresa.

– Dobro je poznata stvar da se svi osećamo opušteno i lepo u prirodi. Zvuci šume, miris drveća, sunčeva svetlost koja se probija kroz lišće, svež i čist vazduh – pružaju nam osećaj udobnosti. Oni nam smanjuju stres i zabrinutost, pomažu nam da se opustimo i da jasnije razmišljamo. Boravak u prirodi vraća nam raspoloženje, energiju i vitalnost, osvežava nas i podmlađuje – podseća sagovornik eKlinika portala.

Šuma, psihoterapija, Asocijacija prirodne i šumske medicine

Razgovor sa terapeutom u šumi utiče na brže i uspešnije uspostavljanje psihofizičke ravnoteže Foto: Privatna arhiva

Prednosti šumske psihoterapije

Inspirisan postojećim tradicionalnim metodama u lečenju i višedecenijskim iskustvom japanskih lekara, dr Popović je došao na ideju da primeni integraciju više pristupa u drevni japanski metod nazvan „kupanje u šumskom vazduhu“. Šumska psihoterapija, uz elemente meditacije, na naučnim principima integriše šumsku terapiju, fizičku aktivnost, meditaciju i psihoterapiju u jedan zdrav okvir koji pomaže u prevenciji stresa, očuvanju i unapređenju zdravlja, ali i aktuelnu psihoterapiju čini efikasnijom.

– Više od 40 godina naučnih ispitivanja izvršenih u Japanu potvrdilo je da se ovakav integrativni terapeutski pristup pokazao veoma efikasnim za stabilizaciju krvnog pritiska, smanjenje stresa, stimulisanje imunog sistema, regulaciju šećera u krvi, smanjenje bola, eliminaciju umora, poboljšanje polne i seksualne funkcije, lečenje astme, alergija i bronhitisa. Ovaj način aktivnosti u prirodi, kombinovan sa potrebnom terapijom, utiče na poboljšanje pažnje, koncentracije i pamćenja, rehabilitacije nakon operacija i bolesti, tretmana emocionalnih poremećaja, lečenja anksioznosti, straha, paničnih napada i depresije, postizanja boljeg kvaliteta sna, podsticanjem životnog elana i motivacije. Zahvaljujući povoljnom uticaju šumske psihoterapije, telo, i um i duh dovode se u stanje balansa i homeostaze – opisuje dr Milan Popović, koji je i RE&KBT psihoterapeut.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo