Naslovna / Prirodna medicina

Prirodni sastojci za jačanje i oporavak organizma posle hemioterapije

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 29. 07. 2024.

Veoma je važno pratiti instrukcije onkologa o adekvatnom sprovоđenju terapije, ali i režimu ishrane i drugim životnim navikama

Hemioterapija ishrana Namirnice koje unosimo mogu da stupe u interakciju sa onkološkim lekovima, potrebno je biti dobro informisan Foto: Shutterstock

Hrana i piće imaju veliku ulogu u boljem podnošenju i oporavku kada se prima hemioterapija, koja je često kombinovana sa zračnom terapijom. Za pacijenta je izuzetno važno da unosi hranljive materije, vitamine i minerale, ali i da izbor namirnica bude takav da hrana ne izazove interakciju sa citostaticima.

Hemioterapija utiče na metabolizam

Da bi se onokološko lečenje podnelo što bolje a terapija bila što efikasnija, potreban je multidisciplinarni pristup. Adekvatna ishrana je jedan od najvažnijih činilaca ove bitke.

Naime, razvoj tumora i bujanje melignih ćelija menja fiziologiju organizma, a dolazi i do ubrzavanja metabolizma. Abnormalne ćelije koriste sve što unesemo za svoje „potrebe“, rast i nekontrolisano umnožavanje. Nutricionisti naglašavaju da je veoma važno pratiti instrukcije onkologa o adekvatnom sprovоđenju terapije, ali i režimu ishrane. Neželjeni efekti onkološke terapije su brojni. Мeđu njima su najčešći:

  • mučnina
  • povraćanje
  • malaksalost i iscrpljenost
  • opstipacija
  • ranice u ustima
  • otežano gutanje
  • nedostatak apetita
  • bol u stomaku.

Opasni saveti iz sumnjivih izvora mogu da ugroze život

Ono što može da bude posebna opasnost jesu neprovereni saveti о načinu ishrane. Оni ne samo da mogu da anuliraju korisne efekte terapije, već i da ugroze život. Saveti idu od tvrdnji da je dovoljno za lečenje da se promeni način ishrane, do toga da se odustane od propisane terapije jer šteti organizmu. Stručnjaci apeluju da se ništa ne radi bez konsultacije sa svojim onkologom, posebno ne na svoju ruku.

Najčešći opasni saveti su potpuni prelazak na sirovu hranu, isključivanje nekih vrsta namirnica (meso) izbacivanje, unos sode bikarbone, petroleja, drugih prirodnih preparata. Neki propisuju visoke doze antioksidanasa, iako pojedina istraživanja sugerišu određena štetna dejstva.

Alternativne metode kao dodatak u oporavku

Evo nekih namirnica i prirodnih preparata koje bi mogli da kao komplementarna terapija pomognu u oporavku od neželjenih efekata hemioterapije i onkološkog lečenja.

Hemioterapija, limun i citrusi

Limun je jedno od najkorisnijih prirodnih sredstava za jačanje uzdrmanog imuniteta nakon hemoterapije. Obiluje vitaminom, prepun je prirodnih antioksidanata, neophodan je za lečenje anemije, pomaže kontrolisanju telesne težine. U njemu se nalazi niz elemenata koji prema studijama imaju antikancersko dejstvo. Ono na šta treba obratiti pažnju je njegova kiselost, pa bi moglo da se desi da nekim osobama teško „padne“ na želudac i izazove iritaciju sluznice želuca. Nemojte ga uzimati bez prethodne probe i konsultacije sa lekarom. Limunadu pravite sa toplom vodom i malo meda.

Slično je i sa ostalim citrusima. Njihova konzumacija je poželjna i preporučljiva pod uslovom da ne iritiraju digestivni sistem.

Kurkuma

Ima antizapaljensko dejstvo i sa uspehom ublažava upalne procese u organizmu. Antioksidanti rade najvažniju stvar za imunitet: uništavaju slobodne radikale i ponažu obnavljanje ćelija. Kurkumu možete dodavati u napitke i jela u umerenim količinama.

Origano i hemioterapija

Njegova korisna svojstva kao sredstva za jačanje imuniteta ispitivano je u brojnim laboratorijskim studijama. Prema nekim, pokazalo se da mogu da ga koriste onkološki pacijenti. Dejstuje kao prirodni antibiotik pa je efikasan i u prevenciji i saniranju infekcija. Nemojte piti više od dve šolje dnevno i takođe ga zasladite medom.

Beli luk

Zahvaljujući alicinu, beli luk je takođe delotvoran u borbi protiv malignih ćelija, ali i sklonosti infekcijama. Beli luk konzumirajte u obliku celog ili ispasiranog čena.

Vitaminska „bomba“ bi mogla da izgleda ovako: četiri šargarepe, malo korena đumbira, dva oljuštena limuna, dva čena belog luka, kašika jabukovog sirćeta. Pijte tri rakijske čašice po danu.

Bademi

Jedna od najvećih prednosti koštunjavog voća a posebno badema je što sadrže dosta vitamina E, neophodnog za funkciju imunološkog sistema, ali i oporavka od hemioterapije. Reč je o jakom antioksidansu, koji pojačava sposobnost odbrane od štetnih mikroorganizama, jača nervni sistem, srce, krvotok, i utiče na zdravlje kože. Šaka badema dnevno od ogromne je nutritivne koristi i za zdrave i za bolesne osobe.

Lavanda, onkološko lečenje i hemioterapija

Nema biljke koja će bolje od lavande uticati umirujuće na psihu pacijenata koji su u režimu onkološkog lečenja. Specifična aroma i druga lekovita svojstva biće od velike pomoći u borbi protiv jakog stresa. Poznato je da je stres okidač i pad imuniteta i maligne bolesti. Inhalirajte se lavanom jednom ili dva puta dnevno, učinićete dobro i respiratornom sistemu i psihičkom zdravlju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo