Naslovna / Prirodna medicina

Začini jačaju zdravlje i ublažavaju simptome bolova, kako najbolje iskoristiti beli luk i ljutu papriku

Priredio/la: D. T.|12:00 - 18. 05. 2022.

Onkološki pacijenti trebalo bi pre primene da se savetuju sa svojim lekarom, jer su moguće negativne reakcije u kombinaciji sa nekim lekovima

beli luk i đumbir, začini Istraživanja su otkrila da je đumbir efikasan u smirivanju mučnine kod trudnoće, smatra se da ublažava stomačne tegobe posle operacije Foto: Shutterstock

Začini nisu samo poboljšivači ukusa već su i prepuni antioksidansa koji štite naše ćelije. U malim količinama sadrže sastojke koji sprečavaju  upale, bakterijske i virusne infekcije. U našim krajevima najpopularniji žačini su crni i beli luk, za koje se nekada verovalo da štite od uroka, a danas se zna da svojim delovanjem jačaju zdravlje. Postoji više od 100 poznatih začina na svetu, dostupni su nam i neki egzotičniji začini koji mogu regulisati nivo šećera u krvi i upalne procese.

Da li cimet snižava nivo šećera u krvi?

Studije potvrđuju da cimet može sniziti nivo šećera u krvi. Ovaj začin dobija se od kore drveta cimeta i koristi se u kuhinji kao začin za pite, slatka jela. Neke studije navode da je cimet začin koji se preporučuje osobama sa visokim nivoom šećera u krvi. Cimet daje slatkast ukus hrani bez dodavanja šećera, a studije pokazuju da može smanjiti nivo šećera kod dijabetesa tipa 2.

Cimet smanjuje visoke nivoe holesterola i triglicerida i tako utiče i na kardiovaskularni sistem. Sve ovo je posebno važno za dijabetičare koji su u većem riziku od obolevanja od kardiovaskularnih bolesti. Stručnjaci naglašavaju da i pored koristi cimet nije zamena za lekove ili kontrolisanu ishranu kod dijabetesa. Malo cimeta se može dodati u napitak od jogurta, voće, ceralije, koristi se i za variva i jela od mesa.

Može li kurkuma smanjiti upalu?

Kurkuma je indijski začin za koji postoje indicije da može smanjiti upalne procese. Bitna komponenta kurkume je kurkumin. Postoje istraživanja koja sugerišu da kurkumin može smanjiti upale u mozgu, koja se dovode u vezu sa Alchajmerovom bolešću i depresijom. U maloj studiji osobe starije od 50 godina, koje su 18 meseci koristile suplemente kurkumina poboljšale su pamćenje, tvrde stručnjaci. Oni su bili i bolje raspoloženi. Usled antiinflamatornih svojstava kurkumin je efikasno sredstvo za smanjenje bolova i otoka kod osoba koje boluju od artritisa. Studija Hopkins University pokazala je da je kombinacija kurkumina i hemioterapijskog leka efikasnija u smanjenju tumora otpornih na lekove u odnosu na samu hemioterapiju. Kurkuma je začin koji se koristi kao dodatak povrću i mesu.

Može li đumbir ublažiti simptome mučnine?

Đumbir je tropska biljka koja se hiljadama godina koristi u azijskim kulturama za lečenje stomačnih tegoba, dijareje i mučnine. Istraživanja su otkrila da je đumbir efikasan u smirivanju mučnine kod trudnica, smatra se da ublažava stomačne tegobe posle operacije. Takođe, ima svoje mesto i kod smanjenja mučnine i povraćanja posle hemioterapije, kada se uzima zajedno sa lekovima protiv mučnine.

Onkološki pacijenti ipak bi trebalo pre primene da se savetuju sa svojim lekarom, jer su moguće negativne reakcije u kombinaciji sa nekim lekovima. Od ovog ljutkastog začina se prave čajevi, dodaje se slatkim i slanim jelima, može biti i preliv za salate.

Kako beli luk deluje na srce?

Beli luk je začin poznat po karakterističnom mirisu i ukusu, veruje se da konzumiranje belog luka može zaštititi srce od promena koje su uzrokovane srčanim bolestima. Starenjem arterije postaju kruće i manje elastične. Ateroskleroza je posledica nakupljanja masnih naslaga u vidu holesterola i drugih supstanci u arterijama. Zidovi zdravih arterija su glatki i elastični, pa krv kroz njih nesmetano prolazi, zidovi obolelih arterija su zadebljani i neprohodni. Pušenje, visok krvni pritisak i visok nivo holesterola mogu pogoršati stanje. Tokom vremena sa nakupljanjem plaka sužavaju se arterije usled čega je pojačan rizik od srčanog ili moždanog udara.

Veruje se da posle upotrebe belog luka arterije postaju fleksibilnije posebno kod žena. Studije navode da beli luk može regulisati holesterol i trigliceride. Beli luk je ključni sastojak mediteranske ishrane koje se često preporučuje kod kardiovaskularnih bolesti. Beli luk se može koristiti kao začin kod velike većine slanih jela. Savet je da svež luk, uz maslinovo ulje i biber dodate povrću ili jelima od mesa.

Da li kajenska paprika može ublažiti simptome bola?

Kajenska paprika je najpoznatija vrsta čili paprike, uzgaja se uglavnom u Indiji i Južnoj Americi. Ova vrsta paprike sadrži supstancu kapsaicin koja kako se veruje može ublažiti simptome bola. Kapsaicin ublažava simptome artritisa, olakšava bolove u zglobovima i mišićima. Istraživanja su pokazala da snažno blokira supstancu koja je zadužena za prenos signala bola do mozga.

Laboratorijska istraživanja i studije na životinjama sugerišu da upotreba kajenske paprike može regulisati stomačne tegobe. Iako se stomačni problemi često dovode u vezu sa konzumacijom ljute i začinjenje hrane, kapsaicin može sprečiti rast bakterija koje izazivaju čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu (Helicobacter pilori ili H. pilori). Reguliše lučenje želudačne kiseline i povećava protok krvi. Kajenska paprika koristi se kao dodatak supama, čorbama, jelima od mesa.

Kako se koriste začini?

I sveži i sušeni začini sadrže dovoljne količine korisnih jedinjenja. Veruje se, ipak, da prženje ili pečenje začina sa ostalim namirnicama može umanjiti količinu antioksidansa, dok kuvanje začina povećava moć antioksidansa. Ima i onih koji tvrde da je većinu začina najbolje dodati već pripremljenim jelima. Začini obogaćuju ukus hrane. Hroničnim pacijentima, ipak se predlaže da porazgovaraju sa svojim lekarom ili dijetetičarom, pre nego što počnu da koriste pojedine vrste začina.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo