Naslovna / Prirodna medicina

Bolest masne jetre: Kako prepoznati rizik i zaštititi svoje zdravlje uz promenu ovih navika

Priredio/la: S.St.M.|19:00 - 12. 12. 2024.

Gubitak težine, vežbanje i zdrava ishrana mogu pomoći u sprečavanju i upravljanju bolesti masne jetre

masna bolest jetre – prirodno lečenje Blaga masna jetra obično nema primetne simptome, ali, ako se ne leči, može napredovati do ozbiljnih stanja kao što su ciroza ili rak jetre Foto Shutterstock

Bolest masne jetre jedno je od najčešćih zdravstvenih stanja danas. Razvija se kada masnoća čini više od 5 procenata težine jetre. Vremenom, ovo stanje može napredovati u rak, često bez uočljivih simptoma, što ranu prevenciju i lečenje čini neophodnim.

Ko je u opasnosti da dobije bolest masne jetre

Postoji uobičajena zabluda da su samo ljudi sa prekomernom težinom skloni oboljenju od masne jetre. Međutim, to nije slučaj. Sledeće grupe su u opasnosti:

  • ljudi sa prekomernom težinom: oni sa indeksom telesne mase (BMI) između 25 i 30 suočavaju se sa povećanim rizikom od razvoja bolesti masne jetre; ako je vaš BMI (težina podeljena visinom na kvadrat) veći od 25, preporučuje se testiranje na masnu jetru
  • „mršavi debeli” ljudi: ovi ljudi često izgledaju mršavo, ali imaju visok procenat telesne masti, što im daje mekan, „naduven” izgled
  • ljudi koji uživaju u slatkišima ili alkoholu: ishrana bogata šećerom ili alkoholom takođe može povećati rizik od razvoja bolesti masne jetre

Blaga masna jetra obično nema primetne simptome, ali, ako se ne leči, može napredovati do ozbiljnih stanja kao što su ciroza ili rak jetre. Kako se masnoća nakuplja u jetri, ovo stanje može napredovati od jednostavne steatoze (akumulacije masti) do upale, nakon čega sledi fibroza (rani ožiljci na jetri), zatim ciroza (uznapredovali ožiljci) i na kraju rak jetre. Osobe sa masnom jetrom imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti i sa njima povezanim smrtnim ishodima.

Prevencija i upravljanje masnom jetrom uglavnom uključuje redovnu vežbu i zdravu ishranu, pri čemu treba da se zna šta da jedemo, a šta da izbegavamo.

Gubitak težine i vežbanje

Za gojazne pacijente sa masnom jetrom, lekari obično preporučuju gubitak težine pre početka lečenja. Međutim, postoje dve ključne tačke koje treba imati na umu:

  • izbegavajte ekstremne dijete za gubitak težine – ekstremna dijeta može pogoršati masnu jetru; brzi gubitak težine podstiče telo da koristi uskladištene masti, povećavajući masne kiseline u krvotoku, što može dovesti do daljeg nakupljanja masti u jetri; preporučuje se da se nedeljno gubi 1 kg
  • izbegavajte eliminisanje masti tokom gubitka težine – premalo masti u ishrani može povećati rizik od razvoja kamena u žuči

U tradicionalnoj kineskoj medicini (TCM), redovno hodanje u mestu često se preporučuje kako bi se pomoglo sagorevanju masti i jačanju mišića nogu. Tokom ove vežbe noge treba da budu u širini ramena, trbušni i mišići butina zategnuti, a ruke treba prirodno da prate pokrete podizanja i spuštanja nogu. Gornji deo tela treba da bude uspravan.

Ovu vežbu treba raditi najmanje jednom dnevno, sa ciljem 20 ponavljanja u seriji. Ako ne možete da završite svih 20 odjednom, napravite kratku pauzu, a zatim nastavite. Slobodno uradite više ako vam vreme dozvoljava.

Brojne studije su pokazale da vežbanje može poboljšati stanje masne jetre kroz nekoliko ključnih mehanizama:

  • smanjenje slobodnih masnih kiselina: vežbanje poboljšava perifernu insulinsku rezistenciju, smanjujući isporuku slobodnih masnih kiselina i glukoze u jetru radi sinteze
  • povećanje oksidacije masnih kiselina: vežbanje podstiče oksidaciju masnih kiselina u jetri, pomažući u razgradnji viška masti
  • smanjenje sinteze masnih kiselina: vežbanje smanjuje proizvodnju masnih kiselina u jetri
  • zaštita od oštećenja ćelija: vežbanje smanjuje oslobađanje molekula povezanih sa oštećenjem ćelija, što pomaže u zaštiti ćelija jetre i mitohondrija.

Stvari koje treba izbegavati za zdravlje jetre

  • Alkohol: Alkohol je posebno štetan za jetru. Često nazivan „tečnim hlebom”, alkohol može dovesti do brzog nakupljanja masti u jetri, a njegovo prekomerno konzumiranje može pogoršati bolest masne jetre.
  • Slatka hrana i pića: Preterani unos namirnica sa visokim sadržajem fruktoze, kao što su slatkiši, deserti i zaslađena pića, može povećati nivo šećera u krvi. Višak fruktoze se skladišti u jetri, povećavajući rizik od bolesti masne jetre. Kao i alkohol, šećer može izazvati zavisnost kada se konzumira u velikim količinama.
  • Hrana sa veštačkim trans mastima: Veštačke trans masti ili hidrogenizovana biljna ulja najštetniji su tip masti za zdravlje kardiovaskularnog sistema i u velikoj meri se nalaze u prerađenoj hrani. Proizvodi kao što su pržena piletina, kolači, glazure, pavlaka za kafu, zamene za puter i određene vrste putera od kikirikija mogu da naškode jetri i srcu.

Randomizovana klinička studija objavljena u JAMA pokazuje da smanjenje unosa slobodnog šećera može pomoći u smanjenju masnoće jetre sa 25 na 17 procenata u roku od osam nedelja.

Za vegetarijance, važno je napomenuti da prerađeni vegetarijanski proizvodi često sadrže mnogo masti i da ih treba jesti umereno. Umesto njih, treba izabrati kvalitetne izvore proteina kao što su organska sveža soja, tofu i sušeni pasulj. Ove opcije imaju malo kalorija i pomažu u održavanju dugotrajnijeg osećaja sitosti. Studija objavljena u British Journal of Nutrition pokazala je da konzumiranje mahunarki (jestivih semena mahunarki, kao što su pasulj, sočivo i grašak) pod kontrolisanim uslovima smanjuje glad i povećava sitost u trajanju od dva do četiri sata.

Prekidanje nezdravih navika u ishrani

Održavanje uravnoteženog rasporeda obroka je ključno, a postoje određene nezdrave navike koje treba izbegavati:

  • prejedanje: unošenje prevelikih količina hrane može povećati rizik od bolesti masne jetre
  • preskakanje obroka: neki ljudi preskaču ručak, a zatim se prejedu za večeru; vremenom, ova navika može dovesti do masne jetre

Važno je pametno planirati obroke. Ako imate okupljanje na večeri, razmislite o tome da jedete malo manje za doručak i ručak i uključite malo voća između obroka kako biste povećali sitost i sprečili prejedanje za večerom.

3 vrste hnamirnica koje podržavaju zdravlje jetre

  • Povrće iz porodice krstašica: brokoli, rotkvice i druge krstašice sadrže sulforafan, koji podržava detoksikaciju jetre
  • Hrana bogata sumporom: beli luk i luk bogati su sumpornim jedinjenjima koja povećavaju kapacitet jetre za detoksikaciju
  • Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama: avokado i skuša su odlični izvori koji pomažu u smanjenju upale u telu

Čaj za smanjenje masnoće u jetri

Pored redovnog vežbanja i zdrave ishrane, napravite čaj od gloga, koji može efikasno da smanji masnoću jetre.

– Sastojci:

  • 10 grama sušenog gloga
  • 1 dimljena šljiva
  • 5 pupoljaka ruže

– Priprema:

  1. Stavite sastojke u 500 mililitara ključale vode i kuvajte 10 minuta.
  2. Ako nemate mnogo vremena, stavite sastojke u termos, sipajte vruću vodu i ostavite da odstoji 10 minuta pre nego što popijete čaj.

Konzumiranje ovog biljnog čaja umesto drugih slatkih pića može pomoći u smanjenju rizika od bolesti masne jetre.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo