Naslovna / Zdravlje

Koliko vremena i koja količina alkohola je potrebna da bi došlo do oštećenje jetre

Vesna Stanimirović|21:00 - 14. 08. 2024.

Svaki put kada popijemo gutljaj alkohola, naša jetra radi na preradi toksina iz tog alkohola. Vremenom, ovo vrši pritisak na jetru, što može dovesti do njenog privremenog ili trajnog oštećenja

oštećenje jetre Čak i nekoliko dana intenzivnog pijenja može izazvati pojavu alkoholno masne jetre Foto: Shutterstock

Tačna količina alkohola i vremenski period potrebni da bi došlo do trajnog oštećenja jetre, nisu poznati. Oštećenje jetre je veoma varijabilno i može se razviti brzo kod nekih osoba, dok kod drugih može biti sporo ili se uopšte ne pojaviti, bez obzira na količinu alkohola koju konzumiraju, tvrde stručnjaci.

Uopšteno govoreći, što duže i intenzivnije osoba pije, veća je verovatnoća da će na kraju dovesti do oštećenja jetre. Jedna studija je pokazala da više od 30 grama čistog alkohola dnevno povećava rizik od bolesti jetre, što je otprilike više od dva pića dnevno. Oko 5% teških alkoholičara razvije cirozu jetre, koja je najnapredniji i nepovratni oblik oštećenja jetre.

Vrste oštećenja jetre izazvane alkoholom

Mnogo ljudi sa bolešću jetre nema nikakve simptome, uključujući i one sa uznapredovalom cirozom. Zato je bolest jetre posebno opasna jer komplikacije često ostaju neprimećene dok se ne razvije ozbiljno oštećenje ovog organa. Postoje tri različite vrste oštećenja jetre koja mogu nastati usled konzumacije alkohola, mogu se pojaviti bilo kojim redosledom, a pojedinac može imati jednu ili sve bolesti istovremeno.

  1. Alkoholna bolest jetre
    • Ćelije jetre koje procesuiraju alkohol talože masne naslage. Čak i nekoliko dana intenzivnog pijenja može izazvati ovaj oblik bolesti jetre. Simptomi često izostaju, a bolest se obično otkriva ultrazvukom ili CT skenom jetre. Srećom, ovaj oblik bolesti je često u potpunosti reverzibilan prestankom konzumacije alkohola.
  2. Alkoholni hepatitis
    • Hepatitis se odnosi na akutno oštećenje ćelija jetre. Može biti i bez simptoma, međutim često ga prati bol u stomaku, povraćanje, dehidracija i akutna insuficijencija jetre, koja može biti i smrtonosna. Osobama koje imaju alkoholni hepatitis uglavbom je potrebno  Ovaj oblik bolesti može se povući sam od sebe uz odgovarajuću negu, ali ponekad može dovesti do insuficijencije jetre a ponekad se završiti i letalno.
  3. Alkoholna ciroza
    • Nakon dužeg perioda konstantnog pijenja, dolazi do fibroze i ožiljavanja jetre, što dovodi do trajnog gubitka ćelija jetre. Ovo se naziva ciroza i označava uznapredovali stadijum bolesti jetre. Ciroza je uglavnom nepovratna i može dovesti do smrti. Najbolji način lečenja ove komplikacije je potpuno izbegavanje alkohola kako bi se sprečilo daljnje oštećenje jetre.

Koliko godina je potrebno da se razvije oštećenje jetre?

Kratak odgovor je da ne znamo, kaže dr Peter Manza, sa Univerziteta u Ročesteru, i dodaje:

– Teško je predvideti nakon koliko vremena može doći do oštećenja jetre, jer to zavisi od brojnih faktora, uključujući telesnu građu, starost, iskustvo u konzumaciji alkohola, genetiku, socijalne faktore, pol i obrasce pijenja. Na primer, osobe koje svakodnevno piju najmanje 80 grama alkohola tokom više od 10 godina imaju gotovo 100% rizik od razvoja neke forme bolesti jetre. Međutim, čak i kraće epizode prekomernog pijenja mogu izazvati rane oblike bolesti jetre.

Kako se leči alkoholna bolest jetre?

Prvi korak ka oporavku bolesti jetre od alkohola jeste lečenje alkoholizma. Ukoliko je jetra teško oštećena i više ne funkcioniše, krajnja opcija lečenja je transplantacija jetre. Međutim, transplantacija jetre je teško dostupna, posebno kod pacijenata koji i dalje aktivno konzumiraju alkohol.

Najbolji način lečenja alkoholne bolesti jetre je prevencija. Pacijenti sa ranim stadijumima bolesti, poput masne jetre, ili akutnijim stanjima kao što je alkoholni hepatitis, treba ozbiljno da razmotre smanjenje ili potpuno eliminisanje alkohola kako bi se sprečio razvoj ciroze, koja je konačna i nepovratna faza bolesti jetre.

Koliko alkohola je potrebno da se jetra ošteti?

I za kraj, dr Peter Manza je dao odgovor i na ovo pitanje:

Bilo koja količina alkohola može izazvati oštećenje jetre. Konstanto korišćenje više od dva pića dnevno značajno povećava rizik od razvoja bolesti jetre. Ipak, stepen oštećenja jetre značajno varira među pojedincima, i ne postoji „sigurna”  količina alkohola koja ne može izazvati potencijalno oštećenje jetre.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo