Naslovna / Vesti

Rak jetre je teška bolest koja može da se spreči, lečite hepatitis i masnu jetru na vreme

Priredio/la: D. T.|21:03 - 06. 10. 2023.

Ovaj karcinom može da se javi i kod pacijenata sa bolešću masne jetre i bez ciroze jetre. Dijagnozu bolesti masne jetre ima 25 do 30 odsto svetske populacije svih uzrasta, oba pola, svih etničkih grupa, kaže prof. Tamara Milovanović

rak jetre Rak jetre razvija se kroz 4 faze Foto: Shutterstock

Rak jetre može da se spreči pravovremenim lečenjem hepatitisa. Hronični hepatitis može da preraste u cirozu jetre i karcinom. Smatra se da je virus hepatitis B odgovoran za 50 odsto, a virus hepatitis C za 25 odsto svih slučajeva raka jetre. Svake godine više od 87.000 građana Evrope se razboli, a 78.000 umre od raka jetre.

Bolesti jetre su sve zastupljenije u Evropi

Bolesti jetre biće, kako se očekuje sve veći zdravstveni problem u Evropi. Udruženje pacijenata sa bolestima jetre „Hronos“, povodom Meseca borbe protiv karcinoma jetre navodi da se u Evropi oko 4 milijarde evra svake godine izdvoji za lečenje bolesti jetre.

– Postoje velike razlike između zemalja EU u pogledu sprovođenja najboljih praksi i stope preživljavanja. Mnogi faktori koji se dovode u vezu sa karcinomom jetre se mogu sprečiti – kaže predsednica udruženja „Hronos“ Ivana Dragojević.

Pacijentima u Srbiji potrebna je bolja terapija za rak jetre

Inovativna kombinacija biološke i imuno terapije je standard u lečenju uznapredovalog hepatocelularnog karcinoma u svetu.

– Postoji i potreba da kombinovana terapija bude dostupna pacijentima i u Srbiji na teret RFZO, prema jasno određenim kriterijumima. Trenutno raspoloživa sistemska terapija ima skroman učinak u lečenju pacijenata sa uznapredovalim hepatocelularnim karcinomom – naglašava Dragojević.

Nekada je transplantacija jedino rešenje

Stručnjaci navode da skrining metode mogu biti korisne u ranoj dijagnostici ovog karcinoma. Transplantacija je nekada jedina terapijska opcija za oporavak pacijenta. U Srbiji je ove godine urađeno 28 transplantacija što je veliki napredak u odnosu na prethodne dve godine, ali i dalje nedovoljan jer Srbija kada je reč o urađenim transplantacijama dosta zaostaje za evropskim prosekom, kažu pacijenti.

Virus hepatitis B može direktno da utiče na genetske promene u jetri

Prof. dr Ivana Milošević sa Infektivne klinike Univerzitetskog kliničkog centra Srbije istakla je da je hepatitis B jedan od glavnih faktora rizika za razvoj hepatocelularnog karcinoma.

– Osobe zaražene virusom hepatitisa B mogu da dobiju hronični hepatitis koji može vremenom prerasti u cirozu jetre, koje je ozbiljno stanje kada je povećan rizik od hepatocelularnog karcinoma. Virus hepatitisa B može direktno da utiče na genetske promene u jetri koje dovode do razvoja raka. Hepatocelularni karcinom se kod infekcije virusom hepatitisa B može razviti i pre ciroze jetre. Hepatitis C ima ključnu ulogu u razvoju hepatocelularnog karcinoma, obično kada već dođe do ciroze jetre. Rano lečenje hroničnog hepatitisa C, pre ciroze jetre, zato je od presudnog značaja – ističe prof. dr Milošević.

Gojaznost je takođe rizik

Prof. Milošević navodi da je opasna kombinacija navedenih virusa hepatisa B i C sa rizicima kao što su gojaznost i alkoholizam. Preporuka je da sve odrasle osobe testiraju na virus hepatitisa C. Deca se vakcinišu protiv hepatitisa B, a ista vakcina savetuje se i odraslim osobama koje nisu bile u kontaktu sa hepatitisom B. Vakcinacija je moguća na lični zahtev i uz konsultaciju sa izabranim lekarom.

Karcinom može da se javi i kod pacijenata sa masnom jetrom

Prof. dr Tamara Milovanović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu navodi da je hepatocelularni karcinom najčešći rak jetre i peti uzročnik umiranja od malignih bolesti u svetu.

– Najčešće nastaje na terenu hronične bolesti jetre uzrokovane hroničnim virusnim hepatitisom B i C. Imam, ipak, utisak da populacija nije svesna i da zloupotreba alkohola i gojaznost mogu dovesti do razvoja ciroze jetre pa potom i hepatocelularnog karcinoma. Ovaj karcinom može da se javi i kod pacijenata sa bolešću masne jetre i bez ciroze jetre. Dijagnozu bolesti masne jetre ima 25 do 30 odsto svetske populacije svih uzrasta, oba pola, svih etničkih grupa. Rizik da pacijenti sa masnom jetrom dobiju hepatocelularni karcinom iznosi jedan do dva odsto, ipak kada se procenti pretvore u apsolutne brojeve to je veliki broj obolelih. Bitno je zato da se razgovara o ovoj bolesti koju je moguće sprečiti ako reagujemo na vreme – kaže prof. Milovanović.

Leakri navode da je velika prepreka lečenju u nekim slučajevima i neopravdana stigma pacijenata, sramota od bolesti koja se neopravdano dovodi u vezu sa zloupotrebom alkohola. Jetra ne propada isključivo od alkohola.

U Srbiji prošle godine zabeleženo 306 slučajeva hepatitisa

Prema podacima Registra za rak Republike Srbije od 2016. do 2021. godine od malignih tumora žučnih puteva obolelo je 855 osoba oba pola, a umrlo 717 ljudi.

Primarijus dr Violeta Rakić sa Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ kaže da je, prema podacima iz nadzora nad zaraznim bolestima Instituta za javno zdravlje Srbije, tokom 2022. godine prijavljeno 306 slučajeva hepatitisa, što je približno trostruko više registrovanih slučajeva nego 2021. a četvrtina u poređenju sa 2013. godinom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo