Naslovna / Zdravlje

Jetra ne propada samo od alkohola, i ove namirnice ozbiljno mogu ugroziti njen rad

Priredio/la: D. T.|14:30 - 02. 06. 2022.

Stručnjaci upozoravaju da bolesti jetre nisu rezervisane samo za osobe koje koriste neumerene količine alkohola

jetra Trans masti iz pečenih proizvoda, brze hrane, kolača, keksa i nezdravih grickalica nisu dobre za jetru Foto: Shutterstock

Jetra ne propada samo od alkohola i dodatni kilogrami kao i neke loše navike lako mogu ugroziti zdravlje naše najveće žlezde. Poremećaji u radu jetre, koja je centralna laboratorija našeg organizma, obično nisu praćeni jasnim simptomima. Nekada znaci oštećenja mogu da budu blagi, a da tokom niza godina polako ali sigurno umanjuju osnovu ulogu jetre – sposobnost filtracije štetnih supstanci iz krvi.

Šećer dovodi do taloženja masnoća

Previše šećera nije loše samo za zube, već i za jetru, koja koristi fruktozu za stvaranje masnoća. Previše rafinisanog šećera sa visokim sadržajem fruktoze dovodi do taloženja masnoća i na kraju do bolesti jetre. Neka istraživanja ukazuju na to da šećer može biti u jednakoj meri štetan za dobro funkcionisanje jetre kao i alkohol, čak iako nemate višak kilograma.

Suplementi na bazi bilja

Ne mora da znači da je proizvod s naznakom „prirodno“ pravi izbor. Neke osobe koriste biljku kava kava (Piper methysticum) za simptome menopauze ili kao sredstvo da prevaziđu anksioznost. Ima, ipak, studija koje tvrde da ova biljka može poremetiti rad jetre, pa je u nekim zemljama ograničena ili zabranjena njena upotreba. Savet je da sve suplemente uzimate isključivo u dogovoru sa lekarom. Kava kava koristi se kao ceremonijalno piće na Pacifičkim ostrvima, smatra se da jača raspoloženje i stvara osećaj opuštenosti. U Evropi je prijavljeno više od 30 slučajeva oštećenja jetre, kako se smatra, zbog upotrebe ove biljke.

Gojaznost kao dodatni faktor rizika

Dodatne masnoće mogu se akumulirati u jetri i dovesti do stanja nealkoholne masne jetre, najčešće hronične bolesti jetre u starijoj populaciji. Nealkoholna masna jetra rezultat je taloženja masnoća u jetri, kad te masnoće prelaze 5 odsto težine jetrinog tikva. Usled ovog skupljanja masnoća jetra može i nateći, a vremenom se može formirati i ožiljak na tkivu jetre (ciroza). U dodatnom faktoru rizika da dobiju ovu bolest jetre su gojazne osobe srednjih godina, pacijenti koji se leče od dijabetesa. U nekim slučajevima stanje se može korigovati odgovarajućom ishranom i fizičkom aktivnošću.

Višak vitamina A

Vitamin A koji se dobija putem svežeg povrća i voća bitan je za pravilan rad organizma. Problem nastaje kada se putem suplementa koriste nedovoljno određene doze vitamina A. Savet je da se pre suplementacije vitaminom A, konsultujete sa stručnjakom o način primene i dozvoljenim količinama ovog vitamina, kako ne bi došlo do oštećenja jetre.

Upotrebu bezalkoholnih pića treba ograničiti

Istraživanja naglašavaju da osobe koje unose velike količine bezalkoholnih slatkih i gaziranih pića imaju veću verovatnoću da dobiju nealkoholnu masnu bolest jetre. Nema još dovoljno jasnih dokaza za ovu tvrdnju ali stručnjaci, ipak, savetuju ograničenu upotrebu ovih napitaka.

Analgetike treba pažljovo koristiti

Lekove protiv bolova treba obazrivo koristiti u strogo propisanim količinama kako ne bi došlo do oštećenja jetre. Proverite dozu analgetika i poštujte način primene, po savetu lekara.

Trans masti ne odgovaraju jetri

Trans masti iz pečenih proizvoda, brze hrane, kolača, keksa i nezdravih grickalica nisu dobre za jetru. Ovaj način ishrane garantuje višak kilograma koji šteti celom telu, pa i jetri. Ukoliko kupujete gotova jela proveravajte listu sastojaka, moguće je i da namirnice koje se reklamiraju kao proizvodi sa „0“ grama trans masti, sadrže izvesnu količinu ovih, ne baš zdravih masnoća.

Alkoholna pića mogu oštetiti jetru

Poznato je da previše jakih alkoholnih pića može oštetiti jetru. Stručnjaci upozoravaju da bolesti jetre, nisu rezervisane samo za osobe koje koriste neumerene količine alkohola, već i za one koji piju mnogo manje. Savet je da se umereno koristi alkohol – najviše jedno piće dnevno za žene i do dva za muškarce.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Snežana Krsteska
21:51, 04. 06. 2022.
Odgovori

Lep i poučan članak.

Slobodan
8:04, 05. 06. 2022.
Odgovori

Échographie je konstatovana masna j’étais. Koji rezim Israël treba da koristim? Hvala vam unapred

Molder
10:58, 05. 06. 2022.
Odgovori

Kako nema jasne studije za gazirana pica kada ima studije za secere a gazirana pica su ne puna,nego-prepuna secera,a sto je najgore i vestackih zasladjivaca a to je vec,posebna kategorija otrova i toksicnosti da zasluzuje,poseban tekst i pricu,poduzu o njima-vestackim zasladjivacima ! ? !

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo