Naslovna / Zdravlje

Jetra je centralna laboratorija organizma, a ova 4 faktora ozbiljno je mogu oštetiti

Priredio/la: D. T.|14:30 - 21. 05. 2022.

Mnoge osobe sa masnom jetrom koja je posledica upotrebe alkohola, ne prestaju da piju dok ne dođe do velikih problema koji mogu zahtevati i transplantaciju jetre

jetra-ciroza-lečenje Foto: Shutterstock

Jetra je najveća žlezda i centralna laboratorija u organizmu. Krv prvo prolazi kroz jetru, a tek potom dospeva u krvotok. Ona je žlezda koja luči žuč i alkalna jedinjenja koja su bitna u procesu varenja hrane. Pojačana konzumacija alkoholnih pića i trend gojaznosti stvaraju plodno tle za oboljenja jetre. Simptomi bolesti nisu jasni i mogu da tinjaju godinama tokom kojih slabi sposobnost jetre da filtrira štetne supstance iz krvi.

Alkohol

Alkohol može ozbiljno da ošteti funkcionisanje jetre. Dr Anurag Maheshwari gastroenterolog sa Institute for Digestive Health and Liver Disease u Mercy Medical Center u Baltimoru naglašava da granica bezbedne upotrebe alkohola može biti veoma niska – što znači najviše 7 alkoholnih pića za žene i ne više od 14 za muškarce na nedeljnom nivou.

– Kada osoba konzumira velike količine alkoholnih pića, jetra nije u stanju da metaboliše višak alkohola koji se pretvara u mast i skladišti. Na taj način dolazi do steatoze, poznatije kao masna jetra. Ove dodatne masnoće ometaju funkcionisanje jetre i uzrokuju odumiranje ćelija. Dobra vest je da prestanak upotrebe alkohola može zaustaviti ovaj proces – objašnjava dr Maheshwari.

Dr Jamile Wakim-Fleming koji vodi program koji izučava masnu jetru sa Cleveland Clinic naglašava da je veoma bitno što ranije primetiti ovaj proces.

– Mnoge osobe sa masnom jetrom koja je posledica upotrebe alkohola ne prestaju da piju dok ne dođe do velikih problema koji mogu zahtevati i transplantaciju jetre – kaže dr Wakim-Fleming i poziva pacijente da se obrate lekaru dok ne bude kasno.

Masna jetra

Masna jetra je posledica gojaznosti, koja je prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, stanje koje najviše ugrožava zdravlje savremenog čoveka. U razvijenom svetu uočava se povećan procenat steatoze uslovljene gojaznošću. Dijabetes, visok krvni pritisak, povišen holesterol i gojaznost stanja su koja prethode pojavi metaboličkog sindroma. Svi ovih faktori dovode do bolesti masne jetre, smatraju stručnjaci. Kao i kod oštećenja jetre koje je uzrokovano alkoholom, dolazi do taloženja masnoća u jetri. Lekari navode da u savremenom svetu, možda i 15 do 50 procenata stanovništva može imati povišene masnoće u jetri, od čega će njih 5 odsto razviti upalu jetre.

Ova upala se određuje kao nealkoholni steatohepatitis kada se uočavaju povišeni nivoi aminotransferaze u plazmi i odsutnost drugih uzroka oštećenja jetre. Stručnjaci predviđaju da će u bliskoj budućnosti bolesti masne jetre biti sve više, dok su u isto vreme mogućnosti transplantacije ograničene. Osobe sa viškom kilograma, ili oni koji pate od dijabetesa, visokog holesterola i povišenog krvnog pritiska su u rizičnoj grupi. Sve ovo je razlog da se što pre reguliše povišena telesna težina i da se redovno kontrolišu vrednosti šećera, holesterola i krvni pritisak, kažu lekari.

Lekovi i suplementi

Neodgovarajuća upotreba nekih lekova i suplemenata može da dovede do oštećenja jetre. Najveća opasnost je upotreba velikih doza paracetamola bez lekarskog nadzora. Dnevne doze lekova protiv bolova ne bi trebalo da budu veće od 4000 miligrama, dok se osobama sa oboljenjima jetre preporučuje da te doze budu manje od 2000 miligrama. Pri upotrebi lekova nikako se ne sme konzumirati alkohol koji bi povećao kumulativno opterećenje jetre, savetuju doktori.

Drugi lekovi protiv bolova uključuju ibuprofen i naproksen mogu biti štetni ako pacijent u isto vreme koristi i alkoholna pića. Stručnjaci navode da je paracetamol često i deo drugih lekova protiv prehlade i gripa. I antibiotici mogu da budu uzrok oštećenja jetre, posebno kombinacija amoksicilina i klavulanata, koji se koriste za lečenje uobičajenih bakterijskih infekcija sinusa i urinarnog trakta.

Postoje i izveštaji o oštećenju jetre usled upotrebe određenih suplementa, koje koriste osobe koje treniraju bodibilding. Do patoloških promena nekada mogu da dovedu i sredstva za mršavljenje koja sadrže ekstrakt zelenog čaja, linolnu kiselinu i androgene anaboličke steroide. Smatra se i da čak dva esencijalna hranljiva sastojka, vitamin A i niacin vitamin B3, mogu oštetiti jetru ako se uzimaju iznad preporučenih doza. Sva ova jedinjenja metabolišu se u jetri, a stručnjaci ističu da nekada nisu do kraja poznati svi faktori koji dovode do oštećenja jetre. Bitno je ako ipak dođe do oštećenja da pacijent upozna lekara sa svim lekovima ili suplementima koje koristi.

Virusne infekcije

Hepatitis B i C su virusne infekcije koje mogu da izazovu ozbiljna oštećenja jetre i čak karcinom. Kako i kod ostalih pacijenata sa bolestima jetre, osobe koje boluju od hepatitisa često nemaju jasne simptome koji bi mogli da ukažu na mogućnost infekcije. Hepatitis B se širi putem krvi, sperme i drugih telesnih tečnosti ili upotrebom zajedničkih ličnih predmeta sa zaraženom osobom. Hepatitis C se prenosi kontaktom sa krvlju, upotrebom zajedničkih predmeta za ličnu higijenu, transplantacijom organa. Više od polovine ljudi zaraženih hepatitisom C nikada ne razvije hroničnu infekciju. Oko 25 procenata njih, za 10 do 20 godina, oboli od ciroze jetre. Lekari kažu da je dobra vest da postoje terapije kojima se leči bolest.

Problem je što pacijenti nisu svesni oštećenja jetre dok ne dođe do ozbiljnih simptoma ciroze. Osobe u ranim stadijumima bolesti jetre mogu osećati umor i bol na desnoj strani stomaka, pojačane modrice ili svrab. Stručnjaci navode da ovi simptomi mogu ukazati i na neka druga oboljenja. U slučaju žutice i distenzije (otoka) stomaka zbog oslobađanja tečnosti iz jetre, potrebno je što pre zatražiti pomoć. Kada jetra ne funkcioniše dobro toksini se skupljaju u krvi i mogu uticati i na rad mozga. Vakcinacija je dobra prevencija od hepatitisa B počela je 1982. godine i dobra je prevencija. Preporuka je i da se krv testira na hepatitis B pred transfuziju i da se koriste kondomi kod seksualnih odnosa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ateista
18:38, 21. 05. 2022.
Odgovori

Imam masnu jetru i gojazan sam hranu koju unosim količinski je ista kad sam imao 60 kg a sad imam 103 a visina 170cm imam bolove ispod desnog rebarnog luka već godinama i nadutost tek sada su mu na skeneru otkrili duplo presavijen žuč da li da uklonim žučnu kesu ili može da se vrati u normalu ako smršam

Melita
18:59, 21. 05. 2022.
Odgovori

Jetra se regenerira. Žuči nije dobro odstraniti. Jesti što više sirove hrane, povrća, voća orašaste plodove. Izbjegavati mliječne proizvode i meso.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo