Naslovna / Ishrana

Mogu li vitamini i minerali u suplementima da zamene one iz ishrane

Priredio/la: D.T.|13:00 - 05. 10. 2021.

I dalje je mnogim ljudima jednostavnije da popiju tabletu vitamina C, nego da pojedu svežu papriku ili limun

vitamini i minerali- opasne kombinacije Vitamini i minerali u podizanju imuniteta imaju veliku ulogu Foto: Shutterstock

Vitamini su osnova dobrog zdravlja i idealno bi bilo da ih unosimo odlično balansiranom ishranom i da ih 100 odsto crpimo iz svežih namirnica. To ipak, nije uvek moguće, pa su nam zato nekada suplementi neophodni. Jedna grupa naučnika nas je decenijama učila da vitamini i minerali u obliku pilula mogu pomoći i nadoknaditi nedostatke ishrane. Međutim, sve više je onih stručnjaka koji sumnjaju u veliku zdravstvenu korist od suplemenata.  I dalje je mnogim ljudima jednostavnije da popiju tabletu vitamina C, nego da pojedu svežu papriku ili limun.

Kada su suplementi preporučljivi

Suplementi su sve traženiji i njihova potrošnja u celom svetu raste. Stručnjaci tvrde da bi bilo najbolje da se suplementi uzimaju posle detaljnih lekarskih provera, i onda kada je to neophodno. Međutim, problem je što mnogi uzimaju punu šaku suplementa, bez ikakvih konsultacije sa stručnim licem.

Kakav je efekat vitamina u obliku pilula?

Hrana bogata vitaminima i mineralima je neophodna za vitalnost i zdravlje. Naučnicima, ipak, još nije jasno da li isti takav efekata imaju i hranljive materije u obliku pilula. Neke studije tvrde da uzimanje dijetetskih suplemenata ne smanjuje rizik od raka, na primer. Nekoliko studija, uključujući i jednu objavljeno prošlog meseca u časopisu Journal of the American College of Cardiology, otkrila je da redovna upotreba suplemenata nema efekta na zdravlje srca i da ne sprečava rizik od rane smrti.

Došli smo do iznenađujućih efekata, suplementi nisu bili ni štetni ni korisni – rekao je David Jenkins, profesor medicine na University of Toronto.

Da li su osobi prosečno dobrog zdravlja neophodni dodaci ishrani?

Ima i onih stručnjaka koji kažu da dodaci ishrani nisu sve ono što su nekad bili.

Osobi prosečno dobrog zdravlja verovatno nisu potrebni multivitamini – kaže dr Beth Kitchin, docent za studije ishrane na The University of Alabama. Ova doktorka tvrdi da multivitamini mogu pomoći da se nadoknade neki nedostaci u ishrani, posebno ako se izbegavaju određene grupe namirnica, poput mesa ili mlečnih proizvoda. Dr Kitchin preporučuje suplemente kalcijuma i vitamina D nekim pacijentima koji su u opasnosti od osteoporoze, na primer.

– Ali, uvek prvo proverim njihov način ishrane, pa potom prepisujem ako je potrebno suplemente. Ukoliko se odlučite za uzimanje multivitamina, tražite one koje nemaju više od 100 odsto preporučenog dnevnog unosa za bilo koji nutrijent i ne troše mnogo novca. Nema čvrstih dokaza da će vam pomoći, ali sve dok držite razumnu dozu, takođe vam neće naškoditi – kaže dr Kitchin.

Kada suplementi mogu da budu od koristi?

Dr Jenkins potvrđuje da većina dodataka vitamina i minerala neće naneti štetu. Naglašava da se njegova nedavna studija bavila samo kardiovaskularnim problemima i ranom smrću, te da suplementi još uvek mogu imati koristi kod drugih bolesti.

Nismo gledali opšte zdravlje, nismo uzeli u obzir da li neko, posle suplemenata ima lepu kosu ili kožu ili jače kosti – kaže dr David Jenkinson. To što su dodaci sigurni u umerenim količinama ne znači da je i više obavezno i bolje. Kombinovanjem više suplemenata ili uzimanjem doza većih od preporučenih može se povećati rizik od nekih stanja, a ni samo tržište nije dobro regulisano i nema stvarne garancije da su tačno navedeni sastojci i doza na etiketi. Moguće je da dosta neproverenih hemikalija unesete u telo i putem normale ishrane, ali i kroz suplemente.

Šta se dešava kada je previše vitamina?

Previsoke doze vitamina C mogu izazvati grčeve u stomaku i dijareju. Nekontrolisane doze vitamina A ili vitamina D mogu biti uzrok ozbiljnijih, dugoročnih komplikacija s jetrom i bubrezima ili opasnog stvrdnjavanja krvnih sudova.

– Naučili smo veoma važnu lekciju. Kada izolujemo hranljive materije iz hrane i stavimo ih u super velike doze, možemo imati neke neželjene posledice – kaže dr Kitchin i dodaje kako se pokazalo da su neki dodaci, uključujući kofein u prahu mogu biti potencijalno opasni, čak i u malim količinama.

Neke kombinacije se ne preporučuju

Čak i ako nijedan od dodataka pojedinačno ne prelazi gornju granicu za dati nutrijent, nekada i kombinacije nekoliko vrsta multivitamina, zbog kontraefekata, nisu za preporuku, smatraju stručnjaci. Nekada se preporučuju probiotici i prebiotici, ali dr Kitchin kaže da se svi sastojci ovih pilula mogu naći i u hrani.

Za prosečno zdravu osobu, preporučila bih jogurt i kefir. Budući da još nemamo dovoljno jasna istraživanja, teško je savetovati određene dodatke – kaže dr Beth Kitchin.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo