Vitamin C jača imuni sistem i štiti od prehlade, ima ga više u nekim namirnicama nego u pomorandži

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Vitamin C je hranljiva materija, esencijalni nutrijent, koji se unosi u organizam samo putem ishrane. Ovaj svojevrsni "kralj vitamina" jača imuni sistem, štiti ćelije od oštećenja, bitan je za normalan rad mozga, bez dovoljnog unosa vitamina C telo ne može dobro da funkcioniše. Verujemo da ga u citrusima ima najviše, međutim dijetetičari napominju da vitamina C ima više u nekim namirnicama nego u pomorandži.

Dovoljna je jedna pomorandža dnevno

Pomorandža je slatko citrusno voće koje sadrži 70 do 90 miligrama vitamina C. Jedna pomorandža zadovoljava potrebe tela za vitaminom C – 90 miligrama dnevno za muškarce i 75 miligrama za žene. Veruje se da ove dnevne doze štite telo, jačaju kosti i kožu, smanjuju rizik od raka, srčanih bolesti i prehlade.

- Vitamin C je esencijalni nutrijent, što znači da ga telo ne proizvodi, zato se mora uneti ishranom – kaže dijetetičarka Devon Peart za Cleveland Clinic. Dobra vest je da vitamina C ima u bitnim količinama u mnogobrojnim namirnicama.

Crvena paprika

Crvena paprika ima skoro tri puta više vitamina C nego narandža, oko 190 miligrama po jednoj paprici.

Srednja crvena paprika ima više od 150 odsto dnevno preporučenih doza vitamina C – navodi Peart.

Crvene paprike možemo da konzumiramo i u sirovom stanju kao salatu, da ih punimo mesom, povrćem. Odličan su izvor vitamina A, vitamina B1, B2, B6, bogate su magnezijumom, kalijumom, gvožđem, manganom. Dobar su izvor dijetalnih vlakana za bolju probavu.

Kivi

Jedna šolja svežeg kivija ima najmanje dvostruko više vitamina C nego narandža, 137 miligrama.

- Kada pojedemo jedan kivi za doručak, uneli smo oko 117 odsto preporučene dnevne doze vitamina C – precizira Peart.

Kivi je riznica esencijalnih vitamina i minerala, poput vitamina E koji jača imunitet. Sadrži sedam procenata dnevno preporučene količine od 15 miligrama.

Kivi je retka vrsta voća koje sadrži dovoljne količine vitamina E, istraživanja pokazuju da je vitamin E iz kivija veoma biodostupan, tako da ga telo lako koristi – kaže dijetetičarka Gilian Kalbertson.

"Balkanski vitamin C"

Kiseli kupus je lako dostupan i jeftin izvor vitamina C na Balkanu. Iako u kupusu ima manje vitamina C nego u navedenim namirnicama, kiseli i svež nekuvani kupus imaju neke prednosti.

U proseku 100 grama kiselog kupusa ima 15 do 30 mg vitamina C, u zavisnosti od načina pripreme i dužine fermentacije. Najbolje je da se konzumira svež, jer u tom obliku sadrži najviše vitamina C, koji se uništava kuvanjem. Bogat je probioticima dobrim za crevnu floru i probavu.

(eKlinika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>