Ovo povrće je najbolje za žensko zdravlje i oči, a ima i antikancerski potencijal, otkriva prof. dr Perišić
- Koeficijent apsorpcije gvožđa i folata je veći kod raštana nego kod zelja, kupusa i koprive, a ima i više vitamina C u odnosu na kupus - kaže profesor dr Vojislav Perišić i detaljno objašnjava zašto je ova biljka zaštitnik ženskog zdravlja
Za raštan, još uvek ne toliko popularno povrće kod nas, istraživanja kažu da je jedna od najzdravijih namirnica na svetu. Može se naći tokom cele godine ali je baš u ovo vreme, s jeseni ka zimi, najukusniji. Brojne su njegove zdravstvene koristi i razlozi zašto bi trebalo da ga uključimo u ishranu više puta nedeljno.
Razlike između zelja, kupusa i raštana: Koristi za fetus i riznica vitamina
Profesor dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, dobar je poznavalac kvaliteta raštana, načina pripreme, potencijalnih koristi za zdravlje. Zato i apeluje da bi bilo dobro da ga uvrstimo kao redovan deo jelovnika.
- Postoji razlika u hemijskom sastavu između zelja, kupusa i raštana. U raštanu se dominantno nalaze folati, pa se zato pre svega savetuje trudnicama, za koje je folna kiselina neverovatno važna. Od nje zavisi zdravlje ploda. Budućim majkama se čak preporučuje da raštan jedu tri puta nedeljno. Dalje, sadrži više vitamina C nego kupus i ima bolji biohemijski profil, sa dosta vitamina A i E - kaže profesor Perišić za eKlinika portal.
Raštan je odličan za zdravlje očiju i varenje
Naš sagovornik naglašava da su u raštanu i dve supstance koje dokazano odlično deluju na retinu, odnosno nervne ćelije retine - zeaksantin i lutein. Raštan je, prema njegovim rečima, odličan za probavu i osobe koje ga konzumiraju redovno najverovatnije neće imati probleme sa zatvorom. Gastroenterolog Perišić posebno naglašava da je značajan antikancerski potencijal raštana, koji je dokazan i u istraživanjima.
Kako se sprema raštan: Cilj je zadržati maksimum zdravstvenih potencijala i korisnih sastojaka
Stabljika raštana nešto je svetlija (belja) i deblja od, na primer, zelja. Njegovi listovi gorče, pa se mora pripremiti tako da se iz njih izvuče gorčina, a da se ne unište korisni sastojci.
Naš sagovornik kaže da bi stabljika i listovi trebalo da se iseku na rezance pre nego što raštan "poparimo" i konačno, počnemo sa kuvanjem.
Posle koliko kuvanja se eliminiše taj gorak ukus?
- Ako se prvo dobro propari, onda treba kraće da se kuva. Ali, raštan treba kuvati više sati, na laganoj vatri, da se, narodski rečeno, krčka. Ali obavezno ga treba seckati pre kuvanja, jer se tako iz njega oslobađaju aktivne supstance - naglašava profesor.
Zašto je raštan dobar za žene i žensko zdravlje?
Koeficijent apsorpcije gvožđa i folata je veći kod raštana nego kod zelja i kupusa, čak i koprive. A poznato je, podseća profesor, da kopriva i raštan imaju najveće koeficijente apsorpcije hemijskih supstanci ako govorimo o hrani.
Raštan je izuzetno poželjan u ženskoj ishrani jer žene često gube gvožđe kroz mesečni ciklus, ali to nije sve - bogatstvo flavonoidima čini ga idealnom namirnicom za žensko zdravlje.
- Istraživanja pokazuju da žene imaju 40 odsto manje šanse da dobiju rak jajnika ukoliko unose dovoljne količine flavonoida. Dame koje jedu raštan imaju bolji tranzit hrane, neće imati probleme sa opstipacijom. Dalje, imaju više antikancerskih supstanci u vaginalnom sekretu, pa ako dođe do metaplazije, ove antikancerske supstance koče metaplaziju. Znači metaplazija, diferencijacija i maligna proliferacija. Zanimljivo jeste da je prestižni New York Times raštan uvrstio među najzdravije i najskuplje namirnice. Kod nas je još uvek pristupačan po ceni, pa to treba iskoristiti - predlaže prof. dr Perišić.
Da li je raštan zdrav i za decu?
Ovde naš sagovornik poziva na oprez i kaže da bi bilo dobro da decu polako navikavamo na raštan. To znači, savetuje, da deci do četvrte ili pete godine života ne spremamo ovo povrće.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.